Dönemin Belediye Başkanı Nadir Saraç, Bakan Güllüce’nin açıklamalarına sert yanıt verdi. Saraç, “Belediye, kendi kafasına göre hiçbir yeri imara açamaz. Yani belediyeyi değil, orada yapılan yol çalışmasını sorgulasınlar. Çünkü heyelanı orası tetikledi. Böyle olağan dışı durumlarda siyasiler gelirler ve bu olayların nelere dayandığını araştırmadan açıklama yaparlar giderler” dedi.

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci de daha önce bölgede heyelan olduğunu ve Karayolları´nı uyardıklarını belirterek, "Burada uyuyan devi Karayolları olarak uyandırdık. Hafriyatlar aldık. O akmayan sular yer altına gitti ve buradaki heyelanı coşturdu. Ben Karayollarının proje hatası olduğunu düşünüyorum. Bu heyelanlı bölgede yol çalışmasının böyle olmaması gerekiyor" demişti.

Haber: Cüneyt Özfidan

Devrek’in Karşıyaka Mahallesi’nde meydana gelen heyelanın sancıları devam ediyor. Heyelanın sorumluları hakkındaki her geçen gün oraya atılan iddialar kafa karıştırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin ‘Bu binalara zabıt tutulmamış mı? Bu inşaatları yapanlara zabıt tutulması lazım. Geçmişte de olsa 1960-70’lerden beri burada inşaat yapmak intihar etmek gibi’ yönündeki açıklamalarını değerlendiren Devrek eski Belediye Başkanı Nedim Saraç, “Böyle olağan dışı durumlarda siyasiler gelirler. Böyle olayları gözlemlerler ve bu olayların nelere dayandığını araştırmadan açıklama yaparlar ve giderler. Bence Bakan Beyin şunu sorgulaması lazım orada yukarıda Devrek’ten Ereğli’ye giden yolda, nizamların altında yol çalışması ne kadar özenli yapıldı, o suyun deşarjı o yol heyelan bölgesinin üst kısmı, orada ne tür gerek müteahhitlerin gerek denetleyici kurumun ne tür eksiklikleri vardı? Bence onu sorgulasınlar. Yani önce belediyeyi değil e orada yapılan çalışmayı sorgulasınlar. Çünkü heyelanı orası tetikledi” açıklamasında bulundu.

“15 YILLIK BELEDİYE BAŞKANLIĞIM DÖNEMİMDE AKTİF HEYELAN GÖZLENMEDİ”

Devrek’te heyelan bölgelerinin olduğunu ancak Karşıyaka’da kendisinden önce, kendi döneminde ve daha sonrasında bir aktif heyelanın meydana gelmediğini belirten Devrek eski Belediye Başkanı Nadir Saraç, “Devrek, belli mustarip yerlerinde heyelan bölgesi özelliği taşıyan bir ilçe... Benim belediye başkanlığı yaptığım dönemim ve öncesinde de bazı bölgeler heyelan bölgesi olarak tespit edilmişti. Afet İşleri Genel Müdürlüğünden birkaç tane ekip getirtmiştik. Şuan Devrek’te heyelan olan bölgede değil, karşı tarafta Mekikler köyünün alt kısmı ile şu anki eski Devlet Hastanesinin sol tarafı, Zonguldak tarafında aktif bir heyelan gözlendiği için oralara hiç dokunulmadı ve yapılaşmaya açılmadı. Şuan heyelan olan bölgede ise bizden önce yapılaşma başlamıştı fakat oralarda aktif heyelan pek gözlenmemişti. Yapılaşmaya izin vermemekler beraber altmışlı yılarlardan itibaren orada bir Çanaklar Mahallesi oluşumu zaten tamamlanmıştı. Doksanlı yıllarda Afet İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda bazı bölgeler hariç çok aktif heyelan gözlenmemişti. Ankara istikametinde ki bölgede heyelan gözlemlenmemiş ve orası da zaten imara kaplatılmıştır. Eski Zonguldak köprüsünün olduğu yerde şato diye bir yer vardır onun üstünde aktif heyelan gözlenmiştir ve orayı da hiçbir belediye başkanı imara açmamıştır. Şuan heyelan olan bölge de bu zamana kadar, yaklaşık 15 yıl Belediye Başkanlığı yaptım, o süreç içinde benden önce ve benden sonra aktif bir heyelan gözlenmemiştir” ifadelerini kullandı.

“ÖNCE BELEDİYEYİ DEĞİL, ORADA YAPILAN ÇALIŞMAYI SORGULASINLAR”

Çevre ve Şehircilik bakanı İdris Güllüce’nin bölgede yaptığı incelemeler sonrasında yaptığı açıklamayı değerlendiren Saraç, “Böyle olağan dışı durumlarda siyasiler gelirler. Böyle olayları gözlemlerler ve bu olayların nelere dayandığını araştırmadan açıklama yaparlar ve giderler. Devrek’te doksan sekiz yılında bir sel felaketi yaşamıştık, o zaman da belli yönetimde ki siyasiler geldi ve ‘dere yatağına kim ev yaptırmış?’ diye, birilerini suçlamak adına bir şeyler söylediler ve gittiler. Hâlbuki o dere yatağı dediğimiz yere binalar çok önceden yapılmıştı, daha önemlisi Devrek o zamana kadar öyle bir sel değil onun onda biri kadar bir taşkınlık yaşamamıştı. Bence, Bakan Beyin şunu sorgulaması lazım; orada, yukarıda Devrek’ten Ereğli’ye giden yolda, nizamların altında yol çalışması ne kadar özenli yapıldı, o suyun drenajı, o yol, heyelan bölgesinin üst kısmı, orada gerek müteahhitlerin gerek denetleyici kurumun ne tür eksiklikleri vardı? Bence onu sorgulasınlar. Yani önce belediyeyi değil, orada yapılan çalışmayı sorgulasınlar. Çünkü heyelanı orası tetikledi. Orada yapılan yanlış çalışmalar belkide yıllardır görülmeyen hareketlenmelere neden oldu” açıklamasında bulundu.

“BELİRTTİĞİM BÖLGELER DIŞINDA AKTİF HEYELAN OLUŞTURAN BÖLGE GÖRÜLMEMİŞTİR”

Devrek Belediyesi’nin heyelan bölgelerini tespit ettiğine vurgu yapan ve imar konusuna açıklık getiren Nadir Saraç, “Belediyemizde heyelan bölgeleri planlı bir şekilde bellidir zaten. Benden önce de, benim dönemimde de ve benden sonra da AFED İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurulmuş ve Devrek’te heyelan riski olduğu için de belli yerlerde jeolojik araştırmalar yapılmıştır. Az önce belirttiğim bölgeler dışında aktif heyelan oluşturan bölge görülmemiştir. Örneğin Marazlar dediğimiz bölge de heyelan bölgesidir ancak yapılan çalışmalarda bu güne kadar bir hareketlenme görülmemiştir. Aynı şekilde şu anda heyelan olan bölgede bu güne kadar aktif bir heyelan söz konusu değildi. Bu zaten belediyede AFED İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde ve jeolojik etütlerde de mevcuttur. Belediyenin görevi budur. Belediye, kendi kafasına göre hiçbir yeri imara açamaz. Özellikle de heyelan bölgesi olan bir yer için zaten böyle bir hakkı yoktur. Belediye, Bayındırlık Bakanlığına müracaata bulunur. Bayındırlık Bakanlığı, AFED İşleri Genel Müdürlüğü’ne havale eder, onlar da bahsi geçen bölgede incelemeler yapmak için ekiplerini gönderir ve rapor hazırlar. Bu raporlar doğrultusunda bölge imara açılır veya açılmaz. Bunun prosedürü böyledir” diye konuştu.

“GEREKEN ÖNLEMLERİN İVEDİLİKLE ALINMASI GEREKİYOR”

Belediyenin imkanlarının bu heyelanı tek başına kaldıracak kadar geniş olmadığını ifade eden Eski Başkan Saraç, “Belediyenin bu aşamada somut olarak yapabileceği bir şey yok. Belediyenin ekipmanı belli, şartları belli, imkanları bellidir. Hareket çok büyük, bu nedenle de devlet olanaklarının devreye girmesi gerekiyor. Belediye ancak orada mağdur olan, evlerinden ayrılmak zorunda kalan yurttaşlara katkıda bulunabilir. Bunun dışında da yetkililere ulaşma konusunda bir çaba içerisinde olur. Ancak, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bayındırlık bakanlığı olmak üzere, kurumların oraya ivedilikle hareketin başladığı, yolun olduğu yerden itibaren acilen kademeli olarak, sürece yaymadan biran önce gerekli jeolojik tetkikleri hemen yaptırarak orada gereken önlemleri alması gerekiyor. Burada Devrek Belediyesi’nin yapabileceği pek bir şey yok bu konu onu aşan bir konudur. Umarım devlet olanaklarıyla bu konu biran önce çözümlenir ve yurttaşlarımız yaşadıkları bu sıkıntılı süreci en iyi şekilde atlatır. Ben yurttaşlarıma da sizin vasıtanız ile geçmiş olsun diyorum” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi