Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu´nun Ankara´da yapılan toplantısından Filyos´un "Endüstri Bölgesi" yapılması kararı çıkmış ve karar Bakanlar Kurulu’nun imzasına gönderilmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Filyos’la ilgili nasıl bir rotanın izleneceğini anlattı.

BAKAN’IN AÇIKLAMALARI YAYGIN BASINDA GENİŞ YER TUTTU

Vatan Gazetesi’nden Gülümhan Gülten’in haberine göre, Bakan Ergün Filyos için çok iddialı konuştu. Zonguldak’ı çok yakından ilgilendiren Bakan’ın açıklamaları yaygın basında geniş yer tuttu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı ve Koordinasyon Kurulu tarafından Başbakanlık’a sunulan çalışmaya göre, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgesinde 2 ayrı “endüstri bölgesi” kurulacak. Zonguldak Filyos’ta demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralleri başta olmak üzere “Karma Endüstri Bölgesi” kurulurken, Konya-Karapınar bölgesinde ise Enerji İhtisas Bölgesi hayata geçirilecek. Karapınar Endüstri Bölgesi, özellikle güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için kritik bir adım olacak.
Gelişmeyle ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgesinde kurulacak 2 ayrı endüstri bölgesinde yatırımcılara ne tür avantajlar sağlanacağını şöyle anlattı:
“Bu bölgelerdeki yatırımlar için yeni uygulamaya giren Yeni Teşvik Kanunu’ndaki teşvik unsurlarını, Bakanlar Kurulu kararıyla genişletmeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu bölgedeki yatımlar için gerekli ÇED raporları dâhil diğer tüm ruhsatlar, üç ay gibi kısa bir sürede alınabilecek. Bunun yanında bu bölgelerin kamulaştırma ve altyapı bedellerini de bakanlığımız bütçesinden karşılamayı düşünüyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıların, ileri teknoloji üretecek yatırımlarını bu bölgelerde en kısa sürede gerçekleştirmeleri amaçlanıyor. Endüstri Bölgesi uygulamasına Adana-Ceyhan ilçesinde kurulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi çalışmalarına bu yıl itibariyle hızla devam edilecek, bu bölgenin Türkiye nin enerji üssü haline gelmesi sağlanacak. Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgemizin Endüstri Bölgesi ilan edilme çalışmaları son aşamaya geldi. Koordinasyon Kurulu, iki bölgenin Bakanlar Kurulu’nda Endüstri Bölgesi ilan edilebilmesi için karar aldı. Söz konusu iki bölgenin Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle ilgili karar Başbakanlık’a sunuldu.”
“FİLYOS’UN ÖNCELİĞİ DEMİR-ÇELİK”
Ergün, Filyos Endüstri Bölgesi’nde, Filyos Serbest Bölgesi’nin 1’inci Kısmı olarak ifade edilen yaklaşık 733 hektarlık alanın Endüstri Bölgesi olarak ilanına dair çalışmalar son iki yıldır detaylı olarak yürütüldüğünü hatırlatarak, “Gelinen son aşamada bu bölge üzerinde ilgili kurumlarla yapılan istişarelerden sonra, toplamda 629 hektar olarak belirlenen alan içinde, Filyos çayı sedde inşaatı çalışması ve orman alanları kısımları hariç yaklaşık 400 hektarlık alan sanayi alanı olarak planlanmasına karar verildi” dedi. Ergün ayrıca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan Filyos Limanı’nın bu bölgede yapılacak yatırımlara olumlu bir katkı sunacağını ve bölgede sanayi altyapısına sahip alanların arzının aciliyet taşıdığını söyledi. Ergün şöyle konuştu:
“Filyos bölgesindeki bu alan önemli bir yatırım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Filyos bölgesi konumu itibariyle, deniz ulaşımının planlanan liman üzerinden kolaylıkla sağlanacak olması ve lojistik hizmetlerle öne çıkıyor. Yatırım beklentileri özellikle demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santrallerinde yoğunlaşıyor.”
Nihat Ergün, bu bölgelerde yapılabilecek yatırımlar için kısa süredeki beklentilerini anlatırken Filyos için şunları söyledi;

“Filyos Endüstri Bölgesi yaklaşık 400 hektar alan olarak düşünülmekte. Kalkınma Bankası HES yatırım proje değerlendirmelerine göre, kapasite, debi, yapılabilirlik zorluğu, elektromekanik teçhizatın menşei gibi değişkenlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte 1 MW’lik kurulu güç için yaklaşık 1,6 milyon dolar sabit yatırım gerekmekte. Demir-çelik sektöründe yapılan yatırımlar incelendiğinde 500 (50 hektar) dönümlük arazi üzerine kurulan bir fabrika yatırımı yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşmaktadır. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımların hepsi demir-çelik yatırımları olursa, toplam 350 hektar alana 10,5 milyar dolar sabit yatırım maliyeti çıkarılabilir.”
YATIRIMCILARA SAĞLANACAK AVANTAJLAR...
Bakan Ergün’ün verdiği bilgiye göre, Filyos ve Karapınar’da kurulacak endüstri bölgelerinde yer alacak yatırımcılar şu ayrıcalıkları elde edecekler:
- Türkiye’nin rekabet avantajının arttırılmasına yönelik ilan edilen endüstri bölgelerinde yer alan yatırımlara, Bakanlar Kurulunca yatırım teşvik kararnamesi çerçevesinde ilave teşvikler gündeme alınacak.
- Kamulaştırma ve altyapı bedeli bakanlık bütçesinden karşılanacak ve yatırımcı bu konuda borç yükü altına sokulmayacak.
- Yatırımlara yönelik ÇED süreci dahil, alınması gereken tüm izin ve ruhsatlar toplam 3 ay içerisinde tamamlanacak, zaman kaybı yaşanmayacak.
- Bölgelerin işletilmesi şimdi olduğu gibi o ilin sanayi odası veya sanayi ve ticaret odası bünyesinde kurulan Endüstri Bölgeleri İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacak.
Editör: Pusula Gazetesi