Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Pusula Gazetesi’nin dün manşetten verdiği “E(A)lsan’a Termik Santral” başlıklı haberiyle ilgili açıklamalarda bulundu. İl Başkanı Ayan, Zonguldak’ın tamamen bitirilmek istendiğini ifade ederek, TTK’nın ve rödevans saha sahiplerinin resmen kösteklendiğin söyledi.

Bir kente bu kadar yüklenilmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Ayan, “Zaten mevcut santraller yüzünden iki hastadan birinin kanserle karşılaştığını biliyoruz. Bu konudaki hassasiyetimizi kamuoyuna ve ilgililere sizin aracılığınızla duyurmak istiyoruz” dedi.

Ayan, açıklamasında şunları söyledi:

“TTK, RÖDEVANS SAHALARININ, TAŞERONLARIN DESTEKLENMESİ GEREKEN YERDE RESMEN KÖSTEKLENİYOR”

“Seçim sonrası yine sıkıntılarımız devam ediyor. Bunlardan en önemlisi, rödevans sahalarına bağlı olarak çalışan taşeronda çalışan arkadaşlarımızın durumu… İl Başkan Vekili arkadaşımız, bu işlerde taşeron sahibi olan arkadaşımız, yaşadıkları sıkıntıları biliyorum. MHP olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda en hassas olan partiyiz. Fakat öyle bir politikalar izliyoruz ki, adeta ocakların ve ocaklarda çalışan işçilerin akıbeti belli değil, ciddi manada önlerine sıkıntılar geldiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra Zonguldak’ta santraller var, bu kömürün yanması lazım. Çatalağzı Termik Santrali’ni alan Elsan’ın, sözleşmesinde yerli kömür yakacağına dair bir anlaşması vardı. Gelinen noktada bakıyorsunuz; gerek Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, gerekse sahaların yaşadığı sıkıntılara bakıldığı zaman yerli kömür üretimi azalmış durumda. Santralin de ithal kömür kullanarak çalışacağı söyleniyor. Bu resmen Zonguldak’ın tamamen bitirilmesi anlamına geliyor. Zonguldak’ta işler iyiye gitmiyor, Zonguldak’ın şu an tek istihdam alanı ve ekonomisi taşkömürü üzerine dönmesine rağmen bununla ilgili ciddi manada politika var. Çatalağzı Termik Santrali’ni alan firmanın yeni bir santral kurma aşamasında olduğunu, bunun için de başvuru yapacağını öğrendik. Zonguldak neden ‘santraller bölgesi’ yapmak isteniyor? Zaten mevcut santraller yüzünden iki hastadan birinin kanserle karşılaştığını biliyoruz. Dolayısıyla bu şehre de bu kadar yüklenilmez. Bu konudaki hassasiyetimizi kamuoyuna ve ilgililere sizin aracılığınızla duyurmak istiyoruz: Artık Zonguldak başka santralleri kaldıramaz. Kaldı ki santraller Avrupa düzeyinde havayı kirletmeyecekse bunlar hazırlanır. Sivil toplum örgütlerine, siyasi partilerin önüne konur, mütabakat çerçevesinde bu işler yapılır. İhaleyi alan firma yeni bir santral yapacakmış. Biz neyiz burada, STK’lar ne işe yarıyor, Zonguldak’ta yaşayan insanların ‘Bunu açabilirsiniz ya da açamazsınız’ demeye hakkı yok mu? Bu kadar mı oldu bu işler? Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, rödevans sahalarının, taşeron arkadaşlarımızın desteklenmesi gereken yerde resmen kösteklendiğini görüyoruz. Bu Zonguldak’ın bitmesi, ekonominin sıkıntıya sıkılması, hızlı bir şekilde göçün devam etmesi demektir.”

Editör: Pusula Gazetesi