Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Toksöz, Amasra&8217;da kurulması planlanan termik santral ile ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmemek için cevap vermediklerini belirten İsmail Toksöz, &8220;Ben koşulsuz destek veririm diye bir söz sarf etmedim. Söylediğim sözlerin arkasında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası&8217;nın ve Meclisinin 2001 yılında almış olduğu karar vardır&8221; dedi. Bartın gündeminin bu tür haberlerle meşgul etmenin bir anlamının olmadığını savunan İsmail Toksöz, &8220;Son zamanlarda basınımızda, Hema A.Ş.´nin Amasra´ ya kuracağı söylenen termik santrale koşulsuz destek verdiğimiz üzerine yazılar çıktı. Bizler kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmemek için şimdiye kadar çıkan birçok karalamalara cevap vermemeyi tercih ettik. Bizlere göre bu tür gereksiz ve mesnetsiz tartışmaların ne odamıza nede Bartın´ımıza bir faydası vardır. Bu tür gereksiz tartışmalara taraf olmanın, Bartın gündemini ve kamuoyunu bu tür dayanağı olmayan haberler ile meşgul etmeninde bir anlamı olmadığını düşünmekteyiz&8221; diye konuştu.


Zararlı projelerin yanında değilim


Toksöz, &8220;Bizler herhangi bir konuda karar alırken her zaman en ince elekten geçirerek, bütün ayrıntılar düşünerek, birlikte karar almaktayız. Bu sebepten dolayı da her zaman yaptığımız açıklamalarımızın arkasında durmaktayız. Son zamanlarda hakkımızda çıkan haberlerde, HEMA A.Ş&8217;nin düzenlediği bilgilendirme toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsımın yaptığı açıklamada sözde Amasra´da yapılması planlanan Termik Santrale koşulsuz tam destek verdiğimiz şeklinde bir haber çıkmıştır. Bu haberin devamı sayılan bir başka haberde de Meclisin ve Yönetim Kurulunun böyle bir kararının olmadığı söylenmektedir. Benden önce konuşmacı olan HEMA A.Ş. Projeler Direktörü Tolga Tonguç beyin yaptığı açıklamalarda 2001 yılındaki meclis kararından söz edilmiş ve Bartın Gazetesinin o tarihte yapmış olduğu haber de barkovizyon da gösterilmiştir. Burada üstüne basarak da ifade ettiğim gibi benim sözlerimin arkasında Bartın Ticaret ve Sanayi Odasının ve Meclisinin 2001 yılında almış olduğu bir karar vardır&8221; şeklinde konuştu.


Üyelerimizi yok sayamayız


Toksöz şöyle konuştu: Şahsım olarak bu konuda öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben hiçbir zaman Bartın´ a zarar verebilecek herhangi bir projeye, ne tam destek veririm nede yanında görünürüm. Burada yaptığım açıklama dikkatli incelenirse benim ne demek istediğim çok iyi anlaşılacaktır. 1906 yılında kurulan ve 104 yıllık bir tarihi olan odamızın, meclisinin ve yönetiminin almış olduğu kararlar her zaman Bartın&8217;a katkı sağlayıcı olmuştur. Odamızın meclis üyeleri her zaman Bartın´ın en saygın iş adamlarından oluşmuştur. Bu 104 yıllık geçmişe sahip olan odanın üyeleri araştırılırsa görülecektir ki her zaman odamız Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri Bartın için çalışmış ve herhangi bir çıkar gözetmemiştir. Bu koşullar altında bu saygın kurumun meclisinin aşağıda ayrıntılarını da vereceğim kararını bizim yok saymak gibi bir hakkımız yoktur. Bu saygın kurumun almış olduğu kararı yok saymak o zaman bu kararı alan ve altında imzaları olan üyelerimizi de yok saymaktır. Ben şahsım ve bu saygın kurumun Yönetim Kurulu Başkanı olarak böyle bir saygısızlığı yapmayacağımda açıktır.


2001 yılında alınmış olan kararı açıkladı


Meclisimizin 26.11.2001 tarih ve 32/3 sayılı kararı ile ilimizin ekonomisine katkı sağlamak ayrıca istihdam imkânları yaratmak için bir termik santral kurulması ile ilgili açıklama metnimiz genel bir tasvip görmüş bulunmaktadır. Bu açıklamanın başta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Bartın Milletvekili Sayın Zeki Çakan olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmek için odamız tarafından imzaya açılmasına, Bartın ilinin ekonomisine katkı sağlamak ve istihdam yaratmak için, imzaları bulunan kuruluşlar olarak, ileri süreceğimiz hususların yerine getirilmesi şartı ile çevreye zarar vermeyecek donanımda ve B projesi kapsamında bulunan Uğurlar Köyü mevkiindeki 500 milyon ton rezerve sahip kömürün değerlendirilebileceği bir termik santralin ilimizde kurulmasını istiyoruz.


Karar yeniden görüşülecek


Avrupa Birliği kriterlerine kesin uyularak kurulacak olan termik santralin, yer altında atıl durumda olan karaelmas servetimizi enerjiye dönüştürecek, öncelikle Bartın´ımıza, bölgemize ve Türkiye ekonomisine katkı ve istihdam sağlamasını amaçlamaktayız. Kurulacak olan santralde ithal kömürün kesinlikle kullanılmaması. Modern teknolojiye uygun bir şekilde çevreye bir zarar vermeyecek filtre sisteminin yapılması, çalıştırılacak belli sayıda teknik elemanların dışında işçi-memur alımlarının Bartın´dan sağlanması, çevresel etkileme kriterlerinin dikkate alınması taleplerimiz arasındadır. Bartın´ m doğal yapısına ve çevresine zarar vermeyecek olan, ekonomik yapısına katkı sağlayacak bir termik santral´ in Bartın´ da kurulması isteğimizi bilgilerinize sunarız." Gelinen süreç neticesinde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak 08.02.2010 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında alınan karara göre Bartın kamuoyunda oluşan belirsizliklerin giderilmesi için 2001 yılında alınmış olan meclis kararının tekrar görüşülmek üzere meclise şevkine karar verilmiştir


Kanarya Sevenler Derneği değiliz


2001 yılında alınan karar şu anda yürürlükte. Yeni meclis yeni yönetim bunun reddine ve devamına kadar verebilir. Meclis burada bir karar verecek. Biz Ticaret ve Sanayi Odasıyız. Diğer kurumlar gibi hadiseye bakamayız. Biz Kanarya Sevenler Derneği falan da değiliz. Bu noktada biz hadiseye Sanayi ve Ticaret Odası olarak bakmak zorundayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği&8217;nin 5174 sayılı kararı kanunu vardır. Bu kanun yönetim kurulunun alacağı kararları ve görevlerini sıralamıştır. Bunlar sanayiye destek olunması ve üretimin arttırılması, yönetim ve meclis buna önderlik yapar gibi. Biz bunun dışında Sanayi ve Ticaret Odası olarak aykırı hareket etmemiz mümkün değildir. Bizim Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanımız ve Sanayi Bakanımız vardır. Biz böyle kurum ve kuruluşlara bu derecede destek vermezsek, biz bunlardan dolayı şikâyete maruz kalırsak Odamız ve Meclisimiz hangi duruma düşer? Bu santralin yapılmasına 2001 yılında Ticaret ve Sanayi Odası karar vermiş. Biz santral konusunda evet veya hayır konusunda önümüzdeki mecliste karar vereceğiz. Hema 9 bin kişilik istihdam sağlayacaksa, kül sorunumuzu çözecekse, karıncaya dahi zarar vermeyecekse şahsi olarak ve oda başkanı olarak söylüyorum, santralin kurulması taraftarıyım.


At izi ile it izini karıştırmayalım


Biz ne yapacaksak Bartın için olacak. Bizim Bartın&8217;a zarar verecek bir şeye müsaade etmemizin mümkünü yoktur. Hema&8217;nın bilgilendirme toplantısında basın mensubu arkadaşlar ile Tarlaağzı köyündeki eksi 600 metre derinliğindeki kömür kuyusuna indik. Kuyudan çıktıktan sonra Hema&8217;yı sonuna kadar tebrik ettim. Oradaki çalışmalarını gördük. Termik santrali bir yana bırakın, adamların kazmış olduğu kuyuların derinliğini gördük. Ticaret Sanayi Odası bu adamları tebrik etmeyip kimi tebrik etsin? Santrali bir tarafa bırakalım. Zaten ilk geldiklerinde Hattat Holding&8217;in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, ilk hedeflerinin kömür çıkartmak olduğunu söylemişti. Fakat bunun yanında sözleşmelerinde santral de olduğunu belirtmişti. Mehmet Hattat, &8216;Bir gün santral kuracak olursam, New York&8217;un ortasında bulunan santralin aynısından kuracağım&8217; dedi ama ondan sonra sorunlar çıktı. İşçi sorunu, kül sorunu, ithal kömür sorunları çıktı. Biz bunları çözerseniz söyleyebilecek bir şeyimiz yok dedik. Biz otorite değiliz. Biz iş yapanın yanında olmak zorundayız. Devlet otoritesinin üzerinde otorite olmaz. Bugün Çevre ve Orman Müdür Zeki Şaltu, bir iş yerine 50 bin TL ceza kesti. Devletin elinde böyle bir güç varken santral zararlıysa santrale evet demek veya hayır demek bize mi düştü? O zaman devlet yaptırmasın. Burada at izi ile it izini karıştırmayalım. Herkes haddini bilsin&8221;

Editör: Pusula Gazetesi