Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi&[#]8217;nde 2008 yılında faaliyete giren Sigarayı Bırakma Polikliniği&[#]8217;ne başvurarak sigarayı bırakan vatandaşlara kitap hediye edildi. Hastanede gerçekleştirilen etkinliğe İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Emin Palancı, Başhekim Yardımcıları, doktorlar ve vatandaşlar katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Esin İlhan, sigara içen vatandaşları sigarayı bırakmaya davet etti. Kapalı alanlardaki yasağa da değinen İlhan şöyle dedi:
&[#]8220;9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü&[#]8217;nde Zonguldak halkına 4207 Sayılı Kanun Uygulamaları ve Dumansız Hava Sahası&[#]8217;na gösterdiği uyum ve destek için teşekkür ederken, sigara içen hemşerilerimizi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakarak, sağlıklı ve kaliteli yaşam sürenizi arttırabilirsiniz. Bilindiği gibi, sigara kullanımı halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrol konusu, halk sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konulardan biridir.&[#]8221;

KAPALI ALANLARDAKİ YASAK

Tütünle ilgili yasanın bir hal sağlığı yasası olduğunu ifade eden Esin İlhan, hiçbir ekonomik gerekçenin sağlığın önüne geçemeyeceğini söyledi. İlhan, &[#]8220;Yüz bir vatandaşımızın sigara nedeniyle öldüğü, kapalı alanlardaki sigara yasaklarının sigara tüketimini yüzde 25 azalttığı, hiçbir havalandırma sisteminin sigara içindeki kanser yapıcı tanecikleri arındırmadığı, sigara dumanına maruz kalanlarda kanser riski ve kalp krizi riskinin yüzde 25 oranında arttığı gerçekleri sağlık otoritelerince kamuoyuna yansıtılmıştır. Aylık sigara satış oranları, tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin ikram sektörü dahil tüm kapalı alanlarda yasaklandığı 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren azalmaya başlamış olup, Temmuz-Kasım aylarında, Türkiye&[#]8217;de son beş yılın en düşük sigara tüketimi gerçekleştirilmiştir. Tüm ülkelerde olduğu gibi, lokantalar ve kahvehaneler de dahil olmak üzere kamuya açık tüm kapalı ortamlarda sigara içilmesini yasaklayan 4207 Sayılı Kanun işe yaramaktadır. Aslında zarar eden sadece sigara endüstrisidir&[#]8221; diye konuştu.
Ardından sigarayı bırakan vatandaşlara kitap hediye edildi. Kokteylin ardından etkinlik sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi