CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Pusula Gazetesi'nin gündeme getirdiği ÇATES'de kömür yetersizliği nedeniyle üretimin tamamen durdurulduğu haberlerinin ardından TBMM'ye soru önergesi verdi. Soruların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanmasını isteyen Demirtaş, "Zonguldak taş kömürünün merkezidir. Ancak yıllar içinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu işlevsizleştirilerek, planlı bir şekilde, atıl hale getirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

ÇATES'de üretimin durmasının TKK ve rödevanslı sahalarda üretimin durma noktasına gelmesinden kaynaklandığını belirten Demirtaş, "1948'den bu ÇATES'te daha önce, kömür bulunamaması nedeniyle üretimin durduğu bir dönem yaşanmış mıdır? ÇATES'te üretimin durmasının nedeni, santralde yakacak kömür bulunmaması ise, sizce yerin altında 1,5 milyar ton rezervi olan ve yerin üzerinde de binlerce işsizi olan Zonguldak havzasında taşkömürü neden bulunamamaktadır?" diye sordu.

Bakan Albayrak'a "Taşkömürü zengini olan Zonguldak havzasında, yakacak taş kömürünün bulunamaması nedeniyle bir santralin üretiminin durması sizi rahatsız etmiyor mu? Diye soran Demirtaş, "Eğer yerli ve milli enerjiyi savunuyorsanız 16 yılda taşkömürü üretimi TTK'da neden üçte bire kadar düşmüştür? Neden işçi sayısı 14.500 norm kadroya rağmen 7 bin 400'lere düşmüştür? Neden taşkömürü üretimi için yeterli yatırım ve teşvik yapmıyorsunuz? Neden TTK'yı ayağa kaldırmıyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren ÇATES Termik Santrali'nde kömür olmadığı gerekçesiyle üretimin tamamen durdurulmasını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Büyük millet Meclisi'ne(TBMM) soru önergesi verdi. Önergede yer alan soruların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanmasını isteyen Ünal Demirtaş, "1948'den bu yana faaliyette olan ÇATES'te daha önce, kömür bulunamaması nedeniyle üretimin durduğu bir dönem yaşanmış mıdır? ÇATES'te üretimin durmasının nedeni, santralde yakacak kömür bulunmaması ise, sizce yerin altında 1,5 milyar ton rezervi olan ve yerin üzerinde de binlerce işsizi olan Zonguldak havzasında taşkömürü neden bulunamamaktadır? Taşkömürü zengini olan Zonguldak havzasında, yakacak taş kömürünün bulunamaması nedeniyle bir santralin üretiminin durması sizi rahatsız etmiyor mu? Eğer yerli ve milli enerjiyi savunuyorsanız 16 yılda taşkömürü üretimi TTK'da neden üçte bire kadar düşmüştür? Neden işçi sayısı 14.500 norm kadroya rağmen 7 bin 400'lere düşmüştür? Neden üretimi artırmak için 2009'dan bu güne kadar üretim işçisi almıyorsunuz? Neden rödevanslı sahalardaki işçi sayısı 5.500'lerden 1.900'lere düştü? Neden taşkömürü üretimi için yeterli yatırım ve teşvik yapmıyorsunuz? Neden TTK'yı ayağa kaldırmıyorsunuz?" diye sordu.

"TTK İŞLEVSİZLEŞTİRİLEREK, PLANLI BİR ŞEKİLDE, ATIL HALE GETİRİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR"

"Yerli kömürü teşvik, yerlilik ve millilik söylemleri kuru laftan öteye gitmemektedir" diyen Milletvekili Ünal Demirtaş, "Zonguldak'ın Kilimli İlçesi, Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) Cumhuriyet tarihinin ilk kömürlü termik santralidir.1946 yılında yapımına başlanan,1948 yılında ise üretime başlayan Çatalağzı Termik Santrali aynı zamanda Türkiye'nin en büyük taş kömürü termik santralidir. Geçtiğimiz yıllarda ÇATES özelleştirilmiştir. Ancak üç gün önce ÇATES'te üretimin tamamen durduğu ve ÇATES'te üretimin durmasının sebebinin ise santralde yakacak taşkömürünün bulunamaması olduğu, basına yansımıştır. Zonguldak taş kömürünün merkezidir. Ancak yıllar içinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu işlevsizleştirilerek, planlı bir şekilde, atıl hale getirilmeye çalışılmaktadır. 2002 yılında Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından 16 bin işçi ile 2.5 milyon ton üretim yapılırken bugün işçi sayısı 7 bin 400'e, üretim miktarı ise 800 bine düşmüştür. Yani AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana üretim de işçi sayısı da üçte bir oranında düşmüştür. Üstelik bu işçi sayısı içinde üretim işçisi sayısı da son derece düşüktür. TTK'nın üretim işçi sayısı 2 binlere, rödovanslı sahalarda 5 bin 500 olan üretim işçi sayısı ise bugün bin 900'e düşmüştür. Rödevanslı sahalarda ise 1 milyon 300 binlerden, 400 binlere düşmüştür" ifadelerini kullandı.

"YERLİ KÖMÜRÜ TEŞVİK, YERLİLİK VE MİLLİLİK SÖYLEMLERİ KURU LAFTAN ÖTEYE GİTMEMEKTEDİR"

Kömürün başkenti Zonguldak'ın kömür ithal eden bir yer haline geldiğine dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Zonguldak'ta bulunan ve özel sektöre ait olan iki demir çelik fabrikası Erdemir ve Kardemir'e ait olan iki termik santrali Kolombiya'dan, Amerika, Rusya Güney Afrika'dan kömür ithal etmektedir. Kömürün başkenti olan Zonguldak'ta bulunan iki demir çelik fabrikası Erdemir ve Kardemir ve özel sektöre ait olan iki termik santral Zonguldak taşkömürü ile üretim yapamamaktadır. Şimdi de Çatalağzı Termik Santrali'nde kömür olmadığı için üretim yapılamamaktadır. 2016 yılında sadece taşkömürü ithalatına ödenen para 5 milyar dolardır. Son 5 yılda 25 milyar dolara yakın taşkömürü ithalatı yapılmıştır. Tüm bunlar kömürün başkenti Zonguldak'ı, kömür ithal edilen yer haline getirmiştir. Yerli kömürü teşvik, yerlilik ve millilik söylemleri kuru laftan öteye gitmemektedir." Demirtaş, önergede yer alan soruların ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanmasını istedi.

Editör: Pusula Gazetesi