Anayasa değişikliği referandumu sonuçlarını değerlendiren Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplu açılış töreninde TTK'ya işçi alınması için slogan atan maden işçilerine tepki göstermesinin sonucu etkilediğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız madencilerin talebine olumlu yaklaşsaydı 'Evet' oylarının daha fazla olacağı yorumları da yapılıyor" sözleri, maden işçileri arasında ve sendikal çevrelerde tartışma yarattı.

Amelebirliği yöneticisi ve GMİS eski Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Demirci'nin bu açıklamalarına sert tepki göstererek, "Sayın Ahmet Demirci, Pusula'da çıkan yazını okuyunca dehşete kapıldım. Ya senin aklın yok ya da birileri seni fena kullanıyor. Zonguldak'ta referandumdan 'Hayır' çıkmasını Sayın Cumhurbaşkanımızın slogan atan maden işçilerini azarlaması ile bağdaştırabiliyorsunuz. Bu açıklamanızla hem örgütlü üyenizi hedef yapıyor, hem de 'Hayır' oyu veren halkı yok sayıyorsunuz. Maden işçilerinin arasında her kesimden insan var. Referandum süresince de 'Evet' diyen, 'Hayır' diyen ve kararsız kalan madenciler de vardı. Hal böyle iken, siz çıkıp da emek için, Zonguldak için, sınıf için örgütlü olduğunuz ve bu kurumdan emekli olan işçi sınıfına bu referandum için bir açıklama yaptınız mı? Kaldı ki, işçiyi Madenci Anıtı'na çağırıp da o sloganı attıran sizsiniz. Şimdi de çıkmış, madenciyi hedef gösterme cüretinde bulunarak başarısız olmuş AKP vekillerine yalamalık yaparak, maden işçisini küçültüyorsunuz. Ayıptır, günahtır. Kendi zikzaklarınızı emek yoğun çalışan, tek dertleri ekmeği-aşı olan bu insanların üzerinden örtmeye çalışmayın. Ya bu işi adam gibi yapın ya da defolup gidin. Yeter, sizin koltuk aşkınızdan bizler işimizden-ekmeğimizden olamayız. Kimse de kraldan fazla kralcı olmasın. Dün meydanlarda duymayan kulaklara, görmeyen gözlere seslenirken, bugün ateşe maden işçisini atarak, bu devranın böyle dönmeyeceğini bilmeniz gerekir. Çok merak ediyorum, siz referandumda oyunuzu nasıl kullandınız? Maden işçisi bunu bilmek istiyor. Unutmadan, bu saatten sonra önce işyeri, işyeri varsa ekmek, ekmeğimizi göz koyanın gözünü oymak da bize düşer. Sendika bizim, kurum bizim, vatan bizim. Bence siz derhal maden işçisinden özür dileyin. Maden işçisine 'gel' dediniz geldi, 'slogan at' dediniz attı. Sizde bu elleri öpülesi insanları ateşe attınız. Önümüz 1 Mayıs İşçi Bayramı... Göreceğiz, bakacağız... Biz sınıfımızın bilinciyle, alnımızın teriyle o alanlarda olacağız. Sizi de bekleriz, saygılarımla" dedi.

DEMİRCİ NE DEMİŞTİ?

"İşçi arkadaşlarımız en ufak taşkınlık yapmadan Cumhurbaşkanımızı ağırladı. Zonguldak'ta madenden başka iş kolu olmadığı için bu etken yapmış mıdır? Yapmış olabilir. Bunu tabii ki oy veren işçi arkadaşlarımız olsun, halkımız olsun mutlaka düşünerek oy vermişlerdir. Zonguldak'ta ne bir fabrika, ne bir çalışacak yerimiz var. TTK'dan başka bir alternatif olmadığı için Cumhurbaşkanımızın sözleri insanları şey yapmış olabilir, ama bizi, Zonguldak'ımızın siyasilerinin Cumhurbaşkanımıza sorunları iyi anlatamadığından bunun kaynaklandığını düşünüyorum. Mutlaka etkilemiştir, 'etkilemedi' diye yalan konuşmaya da gerek yok, ama yarı yarıya sayılır. Aşırı bir tepki de yok gibi görülüyor. AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde aldığı sonuçla hemen hemen aynı gibi. Ama Cumhurbaşkanımız madencilerin talebine olumlu yaklaşsaydı 'Evet' oylarının daha fazla olacağı yorumları da yapılıyor. Bunu da görmek lazım..."

Editör: Pusula Gazetesi