Zonguldak´ın Çatalağzı beldesinde kurulu Çatalağzı Termik Santralı´nın (ÇATES) atık ısısının değerlendirilmesi durumunda 37 bin 500 konutun ısıtılabileceği belirlendi.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi Enerji Komisyonu´nun, ´´ÇATES Atık Isısı ile Bölgesel Isıtma İmkanları´´ konulu araştırmasından aldığı bilgilere göre, geleneksel bir termik santralde yakılan kömürün sahip olduğu enerjinin yüzde 33´ü elektrik enerjisine dönüşürken, yüzde 8´i baca gazları ile atmosfere, yüzde 59´u da yoğuşum suyu ile çevreye atılıyor.
Normal çalışma koşullarında yakıt olarak yılda 1 milyon 600 bin ton kömür, 7 bin 200 ton fuel-oil ve 480 ton motorin kullanan ÇATES, soğutma suyu olarak denizden faylanmasının ardından ısınan suyu tekrar denize bırakıyor.
2x150 olmak üzere 300 megavat kurulu güce sahip ve bir ünitede 18 bin ton deniz suyunun ısınıp tekrar denize döküldüğü santralde, denize atılan ısı 200 megavatın üzerinde gerçekleşiyor.
Yoğuşturucu soğutma suyunun atık ısısından, farklı sistemler yardımıyla konut ısıtılmasında kullanılabileceği belirlenen ÇATES´te, Bölge Isıtma Sistemi için faydalanılması isteniyor.

-BÖLGESEL ISITMANIN AVANTAJLARI-

MMO Zonguldak Şubesi Başkanı Atıf Mete, AA muhabirini yaptığı açıklamada, bölge ısıtmasının her apartmanın ya da konutun ayrı ayrı ısıtılmasına göre, çevre kirliliğinin önlenmesi, yakıtın ekonomik kullanılması ve yakıt seçeneklerinin fazlalığı gibi avantajlar içerdiğini söyledi.
Bölge ısıtmanın en büyük dezavantajının ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği olduğunu anlatan Mete, şöyle dedi:
´´Bölge Isıtma Sistemi, bir veya birçok yerleşim biriminin aynı ısı üretim merkezinden ısıtılmasıdır. Üretilen ısı ön yalıtımlı borular vasıtasıyla yerleşim birimlerine taşınır. Kömür ile konut ısıtmada lokal hava kirliliği oluşurken bölge ısıtmada yerleşim yerlerinde solunan havanın kalitesi artmaktadır. Yakıtın tek merkezde yakılması emisyon kontrol imkanı da sağlar. Santral bacalarının oldukça yüksekte olması, gazların yerleşim birimlerine çökmeden havaya karışması hava kalitesini de arttırır.´´

-37 BİN 500 KONUT ISINABİLECEK-

Mete, Elektrik Üretim AŞ´ye ait termik santrallerden ÇATES´in ısı geri kazanma potansiyeliyle 37 bin 500 konutu ısıtabileceğinin belirlendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
´´Bunun için bölge ısıtma sisteminin kapasitesinin 265 megavat olacağı ve böylece 205 megavatlık ısının geri kazanılmış olacağı belirlenmiştir. Bölgesel ısıtma sisteminde yıllık masraf 200 lirayken kömürde 900, doğal gazda 1125, elektrikte 1400 lira civarındadır. Bölgesel ısıtmanın en olumsuz yanını iletim ve dağıtım hatlarının maliyeti oluşturmaktadır. Zonguldak için doğal gazın kullanılması gündemdedir. Doğal gaz iletim ve dağıtım hatlarına yapılacak yatırımın ÇATES atık ısısı ve bölgesel ısıtma için yapılmasının yanı sıra sonuçta daha ekonomik ve yerli kaynaklara dayalı sistem kurulması demektir. Böyle sistemin kurulmasını ülkemiz ve kentin geleceği için önermekteyiz.´´
Editör: Pusula Gazetesi