CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun yaptığı yazılı açıklamada, Ak Parti Zonguldak Belediye Meclisinin katı atık bedelleriyle ilgili gösterdiği tepki ve dağıtılan broşürleri eleştirdi. Uzun; "Bu telaş niye?" diye sordu.

İŞTE O AÇIKLAMA...

"AKP Belediye Meclis Grubu, Cumhuriyet Caddesi'nde dağıttıkları broşürlerde, 'Zonguldak Belediye Meclisinde O Gün Ne Oldu? Biliyor Musunuz?' broşürlerini dağıtarak, Zonguldak Belediyesi aleyhine olumsuz algı yaratmaya çalışmışlardır. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan, Belediye Meclisi'nce kabul edilen tarifedeki rakamlarla broşürdeki rakamların ilgisiz ve alakasız olduğu, bu nedenle halkın bilgilenmesi için bu açıklamaların yapılması gerekmektedir. Dürüst ve adil olmak için, evsel katı atık bertaraf ücretinin yer aldığı tarifenin tanımının yapılması gerekir.

Bu rapordaki Tarife: Evsel Katı Atık İdaresinin evsel katı atık ile ilgili verdiği tüm hizmetler karşılığında ortaya çıkan toplam sistem maliyetinin, bu hizmetlerden yararlanan evsel katı atık üreticilerine yansıtılmasına yönelik yöntemi ve bu yöntemle hesaplanmış ücret listesini ifade eder.

Tarifenin ilkeleri: Tam sistem maliyeti ve kirleten öder. Tahsil edilen ücretler katı atık giderlerinin dışında kullanılamaz. Evsel katı atık tarifelerinin siyasal, politik, oy ile ilgisi yoktur. Açık şeffaf ve anlaşılır olması gerekir. AKP Belediye Meclis Grubu'nun dağıttığı broşürdeki rakamları, katı atık üreticisi bu değerde bir katı atık üreticisi olarak üretiyorsa, buna karşılık gelen maliyeti ödemek yükümlülüğündedir. İlkelerimizden biri 'kirleten öder' ilkesi. Kim kirletiyor ise, o ödeyecektir. Yok 'Belediye Başkanlığı karşılasın' diyorsanız, 'kimin payını ödüyorsun?' diye bir soruya muhatap olursun. Ekonomik kaynakların etkin, ekonomik, verimli kullanılması, yeni yapılması düşünülen bir kamu hizmetinin yapılmasına mani veya geciktirilmesine sebep olursunuz, bu da hak ve hukuk kurallarına uygun düşmez. Tarifenin içeresinde katı atık üreticilerinin on grup olduğu ve yeme-içme grubunun en büyük yükü taşıdığı biliniyor ve Belediye Başkanlığımızca çözüm aranıyor.

Broşürü hazırlayanların katı atık üretici bilgileri yanlış algı yaratıyor, halkımızı yanıltmak için başlıkları çoğaltmışlardır. Aslında yeme-içme grubu tektir. Lokantaları, marketleri, kahvehaneleri, çay ocağı ve kafeteryalar yeme-içme grubunun içindedir. Belediye başkanlığımız katı atık üreticilerin ileride hak iddia edebilecekleri tüm yükümlülüklerini yeniden gözden geçirmeye devam etmektedir. Zonguldak Belediye Başkanlığı, Eylül 2016 ayından bu yana daha iyi ödenebilir, adil bir tarife yapma gayreti içerisinde sahada, kurumlarla birlikte, masa başı çalışmalarına devam etmektedir. Mart ayı Belediye Meclisi gündemine geleceği ve bu tarifeden daha iyi bir tarife olacağı inancındayız.

Dağıtılan broşürde halkımızın değer yargılarını bozmak, belediyemiz hakkında yanlış algılar yaratabilmek için tarifelere bakılmadan düzenlenmiş gerçekle ilgili olmayan iftiralardır. İspatı aşağıdadır. Meskenlerde 2016 yılında aylık 6,13 TL iken, 2017 yılı tarifesinde aylık 7,58 TL'dir. Broşürdeki iddianın tarifedeki gerçek rakamla bir alakası yoktur. Lokantalar, marketler, kahvehaneler, çay bahçeleri ve kafeteryalar işyerinin büyüklüğüne göre

(metrekare alana göre) ürettikleri katı atık miktarına göre ücret ödemeleri gerekmektedir. Örneğin 10 metrekare çay ocağı, lokanta, kahvehane kafeterya yıllık 590,65 TL, aylık 49,22 TL, 2 bin 584 metrekare büyüklüğündeki bir market 169 bin 581,72 yıllık, TL, 14 bin 131,81 TL aylık ödemesi gerekir. Büroların evsel katı atık tarifeleri tetkik edildiğinde bir işçi çalıştırılan bürolarda ödenecek evsel katı atık ücreti yıllık 26,89 TL, aylık 2,24 TL'dir. 2 işçi çalıştırılan bürolarda yıllık 53,78 TL, aylık 4,48 TL'dir. Broşürde yıllık bin TT katı atık ücreti ödeyen işverenin 37 işçi çalıştırması lazımdır. Sanayi işyerlerinde bir işçi çalıştıran işverenin 392,56 TL aylık, 32,71 TL ödemesi gerekir.

Broşürde iddia edildiği gibi sanayi kesiminde 5 bin TL yıllık ücret ödenebilmesi için sanayicinin işyerinde 13 işçi çalıştırması gerekmektedir.

2017 yılı tarifemiz içerisinde 13 işçi çalıştıran sanayi işyerimizi kapsayan bir tarifemiz yoktur.Broşürdeki soru: Zonguldak Belediyesi'nin çöpleri bir aktarma merkezinde toplamadan arıtma merkezine götürerek maliyet artışı yarattığını biliyor musunuz?

Soruyu cevaplamadan önce hatalarını düzeltelim. Çöpler burada evsel katı atık olarak düşünülmektedir.

Evsel katı atıkta arıtma merkezi yoktur. Evsel katı atıklar yıkanıp arıtılmıyor. Bertaraf ediliyor. Özellikle bu bilgiyi Zonguldak kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.Aktarma tesisinin olmayışı maliyet artış nedeni değildir. Aktarma istasyonu ile ilgili orak belediyemizin herhangi bir maliyet artışı ve zararı yoktur. İlgili şirket bunu kendiliğinden yürütmektedir. (Götürü Usulde)Hepsi gerçekle bağdaşmayan algı operasyonu yürütmek için yapılmış yakışıksız ifadelerdir. Belediye Başkanımız Sayın Muharrem Akdemir'in aktarma istasyonu ilgili yaptığı çalışmalar, yazışmalar, görüşmeler üst düzey nezdinde mevcuttur. Bununla ilgili yazışma dosyası ilgili Bakanlığa sunulmuştur.

Broşür hazırlayıcıların hedefinin Belediye Başkanı olduğunu görüyoruz. Aktarma tesisinin Zonguldak Özel İdaresi ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetleri Birliği (ZONÇEB) tarafından yaptırıldığını, Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Muharrem Akdemir'in bu görevini 5 Nisan 2016 tarihinde bıraktığını, bu soruların bu görevde bulunan AKP Ereğli Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Uysal'a sorulması gerektiğini, cevap vermeye kendisinin yetkili olduğunun bilinmesini istiyoruz"

Editör: Pusula Gazetesi