13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası nedeniyle etkinlikler kapsamında sadece çelenk koyma töreni düzenlenecek. Diğer etkinlikler ise iptal edildi.

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı”nın 95’inci yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı. Mesajlar şöyle:

CANDAN: “GENÇLERİMİZİN BAYRAMI KUTLU OLSUN”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Milletvekili Candan’ın mesajı şöyle:

“Kurtuluş mücadelemizin başlaması ve Cumhuriyetin kurulmasında iki önemli dönüm noktası yer almaktadır. Birincisi; 19 Mayıs 1919 günü Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´a ayak basması ve özgürlük ateşini yakarak tüm Anadolu’yu sarması. İkincisi de; 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılması, milli iradeyi hakim kılmasıdır. 19 Mayıs 1919 yılında başlayan, dalga dalga tüm yurda yayılan özgürlük ateşiyle milletimiz küllerinden adeta yeniden doğmuştur. Milletimiz, kenetlenerek bir kahramanlık destanı olan ‘Milli Mücadele’yi büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmüş, hiçbir zaman esareti kabullenmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur. Atamız, bu iki önemli tarihi ülkemizin teminatı olan çocuklara ve gençlere bayram olarak hediye etmiştir. Bu hediye çocuklarımıza ve gençlerimize aynı zamanda bir mesaj vererek sorumlulukta yüklemiştir. Gençlerimize şanlı bir geçmişin mirasçıları olduklarını, milletimizin kültür, inanç ve değerlerinize sahip çıkarak cumhuriyetimizi daha da yüceltmelerini, demokrasimizi güçlendirerek ülkemizi muasır medeniyetlere taşımalarını bayrağı sizden sonraki gençlere onurla, gururla devretmeleri gerektiğini bildirmiştir. Bu vesilesi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere değerli silah arkadaşlarını, isimlerini bilmediğimiz nice kahraman şehit ve gazilerimizi bir kez daha sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyor tüm hemşehrilerimizin bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

HABERAL-KÖKTÜRK: “19 MAYIS’I, ATAMIZIN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA ULUSÇA ACILARIMIZI BÖLÜŞEREK KUTLUYORUZ”

CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla kutlama mesajı yayımladılar. Haberal ve Köktürk’ün ortak kutlama mesajı şöyle:

“Hepimizin bildiği gibi; Türk ulusunun, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, özgür ve bağımsız yaşama iradesiyle 19 Mayıs 1919 Samsun’da başlattığı kurtuluş mücadelesi, 9 Eylül 1922’de düşmanın İzmir’de denize dökülmesiyle sona ermiş, sonrasında laik-demokratik çağdaş cumhuriyetimiz kurulmuştur. Milli Mücadelemiz, her günü büyük derslerle dolu büyük bir destandır. Emperyalizme karşı kazanılan büyük zaferin sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Türk gençliğine armağan edilen en büyük tarihsel mirastır. Büyük Atatürk bu mirası Türk gençliğine emanet ederken, gelecekte bağımsızlığı ve cumhuriyeti yok etmek isteyecek düşmanların olacağını belirterek gençliğe seslenmişti. Ne yazık ki bugün; ülkemiz, Büyük Önderimizin ‘Gençliğe Söylev’inde dikkat çektiği gibi, iç ve dış tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır. Ancak hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; Türk Ulusu, Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti, devrimleri emanet ettiği Türk Gençliği ve Büyük Önderinin göstermiş olduğu hedeflere, Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine ve onların sembolleri olan ulusal bayramlarımıza her zaman kararlılıkla sahip çıkacaktır. Bu duygu ve düşüncelerimizle, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, Türk Gençliğinin ve tüm ulusumuzun ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten ve Soma’daki acıların bir kez daha yaşanmamasını dileyerek kutluyoruz.”

UYSAL: “19 MAYIS, TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASINDA EN ÖNEMLİ ADIMDIR”

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” mesajı şöyle:

"Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adımdır. 19 Mayıs 1919 tarihinde bir kahramanlık destanına dönüşen ‘Milli Mücadele Ruhu’ büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürülmüş, hiçbir zaman esareti kabullenmeyeceğimiz, tüm dünyaya duyurulmuştur. Bugün bir taraftan milli bayramımızın gururunu, diğer yandan da Soma’daki maden faciasının acısını birlikte yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, kahraman şehit ve gazilerimizi bir kez daha sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyor. Tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

KANTARCI: “ATATÜRK, KURDUĞU CUMHURİYETİ GENÇLERE EMANET ETTİ”

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın “19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı mesaj şöyle:

“1915 yılında ´Çanakkale Geçilmez´i yaratan Türk milleti, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’un işgalini önlemişti. Mamafih, İngilizler 1918 yılında tek bir mermi atılmadan İstanbul’u işgal ettiler; İstanbul’daki Millet Meclisini dağıttılar. Buna mukabil Anadolu’da düşmana karşı ´bağımsızlık´ hareketleri baş gösterdi. Kars’ta cumhuriyet kuruldu. İstanbul’daki işgalciler, Padişah Vahdettin’den bu hareketleri önlemesini istediler. Bunun üzerine Vahdettin, en güvendiği asker olan Mustafa Kemal’i bir heyetle birlikte Anadolu’ya Bandırma Vapuru ile gönderdi. İşte Mustafa Kemal’in Anadolu’ya ayak bastığı 19 Mayıs günü, işgalden kurtulmanın ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen tarih oldu. Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben Ankara’da TBMM’nin kurulmasının habercisi oldu. Kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk, bu başlangıcı simgeleyen önemli tarihi gençlerin bayramı olarak ilan etti. Biz her 19 Mayıs’ta, vatanımız için geçmişte ve bugün hala yapılan mücadeleleri, dökülen kanlarımızı, çekilen acıları hatırlayarak ‘barış içinde yaşamak’ idealimizi sürdürmek yolunda daha çok çalışmamızı ve bu sayede ülkemizi geliştirip kalkındırmamız gerektiğini düşünmeliyiz. İnsanlarımızı daha iyi eğitmeli, toplumumuzu daha iyi yönetmeliyiz. Demokrasi bayrağını daha yukarılara çıkarmalıyız. Gelişme ve kalkınma yolunda önümüzde kat etmemiz gereken çok yol vardır. 13 Mayıs’ta yaşadığımız felaketin sonucunda kaybettiğimiz suçsuz günahsız yüzlerce insanımızın ızdırabı bu acı gerçeği bir kez daha önümüze koymuştur. Daha iyi yaşama ve çalışma koşulları oluşturmak, çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğini aydınlatmak bizlerin en önde gelen görevidir. Bu duygularla başta gençlerimiz ve çocuklarımız olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümünün bu ‘özgürlük’ bayramını candan kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

SEMERCİ: “19 MAYIS’I BURUK KUTLUYORUZ”

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Semerci mesajında, “Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında yaşamını yitiren maden şehitlerimizin acısı dolayısıyla buruk bir şekilde kutlayacağız. Bu elim kazada yaşamını yitiren maden şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyorum. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919 kurtuluş ve bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gündür. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin kurtuluşu ve vatanın bölünmez bütünlüğü için 19 Mayıs 1919’da başlattığı hareketle, milletimizin sönmek üzere olan umutları canlanmış ve sonsuza kadar yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Milli mücadelenin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, her şeyden önce ulusal varlığımızı borçlu olduğumuz bugünü gençlere armağan etmesi, Türk gençliğine olan inancını ve güvenini göstermektedir. Başta geleceğimizin teminatı olan sevgili gençlerimiz ve tüm halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı Soma’da yaşanan maden kazasında yaşamını yitiren şehit madencilerimiz dolayısıyla içimiz buruk bir şekilde kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatanı için canını feda eden aziz şehitlerimiz ile kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.

ERTEM: “GELECEK ÇOCUKLARIMIZIN VE DAHİ GENÇLERİMİZİN GÖZLERİNDEDİR”

Zonguldak Barosu Başkanı İbrahim Kertem Ertem’in “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” mesajı şöyle:

"Vatanın bağımsızlığının, milletin izzet-i nefsinin kurtarılması ve yüceltilmesi kapısını aralayan 19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal´in, askeri dehasıyla yürütülecek ‘Kurtuluş Harbi’nin ilk adımıdır aynı zamanda. Unutmayacağımız iki unsur; ulu önderin manevi şahsiyetinde temsil edilen ‘bağımsız kalma ve hür yaşama’ şiarıdır. Hukuktan ekonomiye, sanattan spora, bilimden kültüre, maddi ve manevi değerlere kadar ‘insanı ilgilendiren’ her alanda; daha fazla çalışmak, daha organize olmak, üretimi geliştirmek ve yeni ufukları kovalamak durumundayız. Bu uğurda, çağdaş medeniyetin bir parçası olmakla yetinmememiz; lideri de olmalıyız. Bu yolda bize gereken güç, dayanak ve yetenek; örnekleriyle tarihimizde mevcuttur. Gençlerimizi eğitimden öğretime, çağdaşları düzeyine çıkarmak adına, milli bir mutabakata ihtiyaç vardır. Unutmuyoruz ki; gelecek çocuklarımızın ve dahi gençlerimizin gözlerindedir. Başta Büyük Kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, fikir ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz. Bayramımız kutlu olsun.”

ÖZER: “19 MAYIS, KAHRAMANLIK DESTANINA DÖNÜŞTÜĞÜ GÜN OLARAK İNSANLIK TARİHİNE KAYDEDİLMİŞTİR”

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” mesajı şöyle:

“19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan eşsiz vatan savunmasının kahramanlık destanına dönüştüğü gün olarak insanlık tarihine kaydedilmiştir. Bugün ülkemizin aydınlık geleceğinin habercisi olan bu önemli tarihin 95’inci yıldönümünü gururla idrak ediyoruz. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma gayesi ile çıkılan yolculuğun miladı olan bu anlamlı günün sevincini Soma’da cereyan eden elim hadisenin acısı ile buruk bir şekilde yaşıyoruz. Tüm yurdu mateme boğan müessif kazanın acısını paylaşarak hafifletebileceğimize olan inancımla, maden ocağında can veren kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Kazadan yaralı olarak kurtulan madencilerimize acil şifalar temenni ediyor, böylesi büyük acıların bir daha tekrar etmemesini diliyorum. 19 Mayıs 1919’da vücut bulan milli ve manevi karakterin çağdaş, müreffeh ve aydınlık yarınlara ulaşma yolunun aydınlatıcısı olacağına yürekten inanıyor; milletimizin bir daha böylesi acılara düçar olmaması dileğiyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten kutluyorum. Ülkemizin geleceğini kahramanlıkları ile inşa eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadele kahramanlarını, şehitlerimizi, Soma’da şehadeti tadan madencilerimizi saygı ile anıyorum.”

KELEBEK: “19 MAYIS, TAM BAĞIMSIZ BİR DEVLET KURMA KARARININ YAŞAMA GEÇİRİLDİĞİ GÜNDÜR”

AK Parti Devrek İlçe Başkanı Serdar Kelebek’in “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajı şöyle:

“19 Mayıs 1919. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği gündür. Kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gelişerek yükselmesi ancak Türk gençliğinin çalışmalarıyla başarılabileceğini düşünen Atatürk, cumhuriyetin ve inkılapların muhafaza ve savunulması görevini, inandığı ve en çok güvendiği Türk gençliğine emanet etmiştir. 19 Mayıs’ta başlayan mücadelenin ışığında çağdaş, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, Türk gençliğinin üstün gayret ve çalışmaları sayesinde güçlü bir ülke olarak sonsuza dek yaşayacaktır. Bu inançla gençlerimizin ve tüm ulusumuzun Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi sevgi ve saygıyla anarım.”

KIRAL: “19 MAYIS, YENİ TÜRKİYE’NİN DOĞDUĞU YILDIR”

CHP Kozlu İlçe Başkanı Temel Kıral, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları söyledi:

“19 Mayıs, yeni Türkiye’nin ve Mustafa Kemal’in doğduğu yıldır. Bugün, Mustafa Kemal´in Samsun´da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu´da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 95’inci yıldönümü. Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı olan 19 Mayıs; sadece Türk millİ kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. Gençlik ‘gelecek’ demektir. Atatürk, ‘Sizler yeni Türkiye´nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar’ diyerek gençliğin önemini vurgulamış, Türk istiklali ve Türk Cumhuriyeti´nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesi olan Türk gençliğine de güvenerek Cumhuriyeti onlara emanet etmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan ulusal bağımsızlığımızın yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk´ün 19 Mayıs´ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının 95’inci yıldönümünde; sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını yürekten kutluyorum.”

KARTAL: “19 MAYIS’IN IŞIĞI VE COŞKUSU HİÇ SÖNMESİN”

CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, şu görüşlere yer verdi:

“19 Mayıs; kurtuluşun, emperyalist işgal altındaki ülkemizin ulusal kurtuluş mücadelesinin, uluslaşma sürecinin başladığı gündür. 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı gündür. 19 Mayıs, yarınları aydınlatan, çağdaş, uygar bir yaşama yönlendiren, tam bağımsızlığın öncüsü Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günüdür. Bu yıl 19 Mayıs, Soma’daki katliam nedeniyle yaşamını yitiren yüzlerce maden emekçisinin acısını yüreğimizde hissederek sessizce kutlansa da, 19 Mayıs ruhu ve coşkusunu söndürme gayretinde olanlara karşı Cumhuriyet Halk Partisi tüm üyeleriyle, bağımsız, laik, demokratik Türkiye’den yana olan tüm vatandaşlarımızla birlikte uyanık olmak zorundayız. Demokrasiye, tam bağımsızlığa, insan haklarına, özgürlüğe olan inancımızı ve bu uğurda mücadele kararlılığımızı ancak böyle diri tutabilir, emekçilerin adeta soykırım gibi canlarını vermelerinin önüne böyle geçebilir, çağdaş, güvenli, insanca bir çalışma düzenini böyle kura biliriz. 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelengimizi sunmak için partide toplanıyor ve tüm partililerimizi, vatandaşlarımızı çelenk koyma törenine katılmaya çağırıyoruz. 19 Mayıs’ın ışığı ve coşkusu hiç sönmesin. Yaşasın 19 Mayıs.”

SARSIK: “19 MAYIS, KURTULUŞ ATEŞİNİN YAKILDIĞI, BAĞIMSIZLIĞA, AYDINLIĞA VE GELECEĞE OLAN İNANCIN ADIDIR”

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Sarsık’ın “19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı mesajı şöyle:

“19 Mayıs; laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımı ve Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adıdır. Büyük Önder Atatürk´ün ‘Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz’ diye seslendiği gençler milletimizin ve Türkiye´mizin umududur. Gençler yalnızca kendimizle değil, dünya ile yarışmak zorunda olduğumuzun bilinciyle Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu yolda, parolamız vatan ve millet sevgisi, rehberimiz de Atatürk ilkeleri ve demokrasidir. Yaşadığımız Soma felaketi herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıpları ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu. Soma’daki maden şehitlerimiz ve ailelerinin yaşadığı büyük acıyı en derin hislerimizle paylaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ‘millet’ olarak kurtuluş mücadelemizin meşalesi olan bu özel günün 95’inci yıldönümünde, herkesin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nı kutluyor, başta Büyük Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”

ÖZDEMİR: “19 MAYIS 1919, BİR SİLKİNİŞTİR”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şube Başkanı Tayfun Özdemir, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında şunları söyledi: “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 95’inci, Derneğimizin kuruluşunun 25’inci yılını, Soma’daki faciadan dolayı buruk, ama bir o kadar ulusal coşkumuzla kutluyoruz. Çünkü Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olan bu gün, o yıllarda olduğu gibi günümüzde de bölgemizde tasarladığı projeleri hayata geçirmek isteyen emperyalizmin yeniden yenilgiye uğratılması, püskürtülmesi anlamında çok önemlidir. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda tüm ülkemiz düşmanlar tarafından paylaşılmakta işgal büyük bir hızla İstanbul’dan Anadolu’ya yayılıyordu. Padişah üzerine düşen sorumluluğu yapmayarak, adeta ulusun kaderini düşmanın insafına bırakmıştı. Halkı açlık, sefalet, ölüm korkusu sarmış, umutsuzluk ve çaresizlik büyük bir yılgınlığa yol açmıştı. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da ulusunu uyandırmak, direniş ruhunu canlandırmak için özgürlük meşalesini Samsun’dan yakıyordu. Bu tarihi günden sonra Mustafa Kemal, Anadolu’yu kongrelerle dolaşarak 23 Nisan 1920’de TBMM’yi topladı. Meclisin açılması ile direniş hareketleri sonucunda oluşan kuvay-ı milliye düzenli bir orduya dönüştürülerek, Ulusal Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandırıldı. Lozan’daki tarihi başarı, 29 Ekim 1923’de cumhuriyetin ilanı ile gerçek hedefine ulaştırıldıktan sonra birbirini takip eden çok önemli devrimlerle genç cumhuriyet çağdaşlaşma, akıl ve bilimin egemen olduğu bir hedef doğrultusunda hızla yol almaya başladı. 19 Mayıs 1919, bir silkiniştir. Azim ve iradenin çelikleştiği bir meydan okumadır. Tüm mazlum ülkelere özgürlük ve bağımsızlık yolunda tarihi bir derstir. 19 Mayıs’ın unutturulmasına, sıradanlaştırılmasına, içeriğini boşaltılmasına dün olduğu gibi bu günde ADD’nin tüm şubeleri ve üyeleri asla izin vermeyecektir. Kuruluş amacına uygun olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerine, tam bağımsızlık ilkesine, çağdaş ve laik hukuk devleti ilkelerine sonsuza kadar sahip çıkacaktır. Emperyalizme karşı dünyada ilk kez ulusal bir isyan ateşinin yakıldığı bu günde; Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları ve tüm devrim şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğilirken, Soma’da yaşanan iş cinayetinde aramızdan ayrılan maden şehitlerimize bir kez daha rahmet, yakınlarına ve Türk ulusuna sabırlar diliyoruz.”

LİKOĞLU: “GENÇLİK, BİR MİLLETİN GELECEĞİDİR”

Türk Hava Kurumu (THK) Ereğli Şube Başkanı Muhammet Likoğlu, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, dört bir yanı işgal altındaki Anadolu topraklarında kurtuluş mücadelesi başlattığı günün 95’inci yıldönümünü millet olarak kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Milletimiz; 19 Mayıs 1919´u kutsal vatan topraklarında hür ve bağımsız olarak yaşamak uğrunda binlerce şehit verilerek yapılan milli mücadele ve ulusal bağımsızlık hareketinin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Milli Mücadelenin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Türk gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Gençlik, bir milletin geleceğidir. Gençlere değer veren, onları en iyi şekilde yetiştirerek, kişilikli ve özverili kuşaklar olarak yarınlara hazırlayan milletler, geleceğe güvenle bakabilirler. Nüfusumuzun büyük çoğunluğu genç olan ülkemizin gelişmesi ve kalkınması, gençlerimizin kendilerini iyi yetiştirerek, ülke meselelerine duyarlı olmaktan geçmektedir. Gençlerimizi değerlerini benimsemiş, bilimin üstünlüğünü kabullenen, eleştirel bir düşünme sistemine sahip, üretken, ileri görüşlü, okuyan ve araştıran fertler olarak yetiştirmek hepimize düşen ortak bir görevdir. Gençlerimize düşen en büyük görev ise; bu kutsal vatanı en iyi şekilde sonsuza kadar korumak ve yaşatmak için gelecek nesillere teslim etmektir. Çünkü bu vatan bizlere emanet edilmiş paha biçilmez bir hazinedir. Bu emaneti bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle gelecek kuşaklara teslim etmek tüm gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm halkımızın ve gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”

ÇAKIR: “19 MAYIS, ESARETE MAHKUM EDİLMEK İSTENEN MİLLETİMİZİN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN BAŞLANGICIDIR”

Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürdal Özçakır, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayımladığı anma mesajında şunları söyledi:

“Millet olarak 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nın 95’inci yıldönümünü yurdumuzun her köşesinde ve ilçemizde Soma’da maden şehidi olan 301 kardeşimizin yası ve derin üzüntüsü içinde buruk bir şekilde kutladık. 19 Mayıs 1919 tarihi, esarete mahkûm edilmek istenen milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğindeki özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´da yaktığı bağımsızlık ateşi, çaresizlik içerisindeki Milletimizin umutlarını yeniden canlandırarak aydınlığa ulaşmasının ilk adımı olmuştur. Tarihimizin akışını değiştiren bu olaydan sonra milletimiz kenetlenerek eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanı olan Milli Mücadeleyi büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmüştür. Böylesine büyük anlamlar taşıyan 19 Mayıs, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün gençlerimize verdiği değerin ve cumhuriyetin onların omuzlarında yükseleceğine olan inancının ifadesidir. Binlerce şehit verilerek, sıkıntı ve yokluk içinde, büyük özverilerle kazanılan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanettir. Bu değerli emaneti korumak ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm silah arkadaşlarını bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve acısı hala içimizi bir kor gibi yakan tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”

KUTLAMA TÖRENLERİ İPTAL, SADECE ÇELENK KONULACAK

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla bugün saat 10.30’da Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’nda çelenk koyma töreni düzenlenecek. Törende, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Kutlamalar ise, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş kazası nedeniyle iptal edildi.
Editör: Pusula Gazetesi