Güneydoğu illerindeki işsizlik, bölge halkının bir bölümünün yılın 6 ayını dışarıda geçirmesine neden oluyor. Batı illerinde pancar, pamuk ve fındık tarlalarında çalışmak için ailecek yollara düşen Güneydoğulu işçilerin bir kısmı da, 15 gün önce kilometrelerce yol kat ederek Alaplı´ya geldi. Aydınyayla Köyü yakınındaki yeşil alana çadırlarını kuran işçiler, dün başlayan fındık hasadıyla birlikte bahçelerde çalışmaya başladı. Ancak işçiler, Alaplı Kaymakamı Aydın Memük Başkanlığındaki komisyonun, 13-16 yaş arası için 18, 16 yaşından büyükler için de 20 lira olarak belirlediği yevmiye ücretine tepki gösterdi. Sıcak altında günde 12 saat çalışacaklarını belirten işçiler, karşılığında alacakları ücretin de buna göre fazla olması gerektiğini savundu.


ÇADIRDA ZOR YAŞAM


Yaklaşık 300 kişinin kaldığı çadır kentte güç koşullardaki yaşam da işçileri zorluyor. Akşam 19.30´da fındık bahçesinden gelen kadınlar, hemen kolları sıvayıp çadırlarının önünde ateş yakıyor. Kadınların kimisi sacda yufka ekmek yapıyor, kimisi tencerede yemek pişiriyor. Çamaşırlar ise kuyudan tulumba ile çekilen su ile leğenlerde yıkanıyor. Fındık bahçelerinde çalışmayan 13 yaşından küçükler ise, çadır kentteki yaşam içinde kendilerine iş buluyor. Kimi çocuklar leğenlerde yıkanan çamaşıra, kimisi ekmek için açılan hamurlara yardım ediyor. Kimisi de, önü balçığa dönen kuyudan bidonlarla çadırlarına su taşıyor.


KÖLE OLARAK GELMEDİK


Kürt açılımı tartışmalarından uzakta, zor koşullar altında ekmek kavgası veren Güneydoğulu işçiler, memleketlerindeki işsizlik nedeniyle her yıl yollara düştüklerini belirterek, iş olanaklarının attırılmasını istedi. Eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Gaziantep´den gelen 43 yaşındaki Hüseyin Altındişli, bu ülke için askerlik yaptığını, gerekirse savaşacağını, Kürt-Türk hep aynı bayrak altında yaşadıklarını belirterek, kendilerine verilen 20 liranın az olduğunu söyledi. Altındişli, "Bize bu parayı verenler, gelsinler çalışsınlar. Biz buraya çalışmaya geldik ama, köle olarak da gelmedik. Sigorta yok, Bağ-kur yok. Bu paraya geçinebilirlerse gelsinler kendileri çalışsınlar. Yağmurda, çamurda işte bu çadırlardayız. Bizim memlekette iş olsa hiç gelmezdim buraya. Günlük 15 lira kazanacağımı bilsem memlekette hiç gelmeme gerek yok buralara" dedi.


3 YILDIR 20 LİRAYA ÇALIŞIYORUZ


Şanlıurfa Sürüç´ten 15 gün önce Alaplı´ya geldiğini belirten İsmail Kaynak ise, "Geçen yıl da 20 liraya çalıştık, bu sene de 20 lira. 3 senedir buraya geliyoruz, yevmiye hep 20 lira. Memleketimde iş olsa buraya gelmem. 1200 kilometre yol yaptık. Banyo yok, tuvalet yok, çadırda yaşıyoruz. İyi yemek de yok" diye konuştu.


Memleketteki iş sorununun çözülmesi için Gap Projesi&[#]8217;nin hayata geçirilmesini isteyen Mehmet Eker ise 12 saat çalışmanın karşılığının 20 liradan fazla olması gerektiğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi