Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) öğrencilere, “İletişim ve Diksiyon” konulu konferans veren TRT Spikeri Zafer Kiraz, önemli açıklamalarda bulundu. Liderlerin yaşam tarzlarından bahseden Kiraz, günümüz liderlerinin en fazla bağırsak ve mide problemi yaşadığını söyledi. Liderler hakkında bilgi veren Kiraz, “İletişim ile ilgili bir başka konu da liderliktir. Lider kimdir? Lider olunur mu, doğulur mu? Liderlerin özellikleri nedir? Bugüne kadar ortaya çıkan liderler ne yemiştir? Gıdalarına nasıl dikkat ederler? Hangi hastalıkları çekerler? Bunlar çok enteresandır. Lider olabilmek kolay değildir. Liderlerin geçmişteki veya günümüzdeki liderlerin ne yediğini bilseniz ya da ne tür şeylere meraklı olduğunu bilseniz, inanamazsınız. Hepsinde tek bir problem var bir kere, mide ve bağırsak problemi var. Çünkü o sıkıntı sürekli mide ve bağırsağa vuruyor. Enteresan bir şeydir. Biraz farklı bir konu, ama onu da söyleyeyim. Örneğin Amerikan Başkanı, tuvalete gittiğinde o (dışkı) kanalizasyondan gitmez. O bir yerde saklanır ve imha edilir. Çünkü o (dışkı) ele geçirildiği anda Rus istihbaratı gizli servisi Amerikan Başkanı'nın o ele geçirdiğinden tahlilleri yaparak ne tür sorunu var, kanında problem var mı, midesinde problem var mı? Onun için atılmaz. Onlar bir yerde saklanır. Sonra bilinmeyen bir yerde yok edilir. Bu kadar önemlidir. Liderlerin şeyi (dışkısı) de çok önemlidir. Onun için ‘lider’ deyip geçmemek gerekir. Gerçekten verdiğimiz eğitimlerde bunların hepsini anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
“SANSÜR HAYATIMIZIN HER ALANINDA VA

“Tarafsızlık” diye bir şey olamayacağını ifade eden Kiraz, “Herkesin ister istemez bir tarafı vardır. Örneğin milli takımımız Dünya Kupası’nda finale kalmış olsa, bunu haber olarak sunan bir spiker heyecan duymadan bu haberi verebilir mi? Bir şehit haberini üzüntü duymadan aktarabilir mi?” diye sordu.

Sansürün sadece basın ve yayın organlarında olmadığını hayatın her kesiminde var olduğunu ifade eden Kiraz, “Bir aile olarak film izlerken ne yaparsınız? Çocuğunuzun istediği her filmi açar mısınız veya her filmi izler misiniz? İzlemezsiniz. Aslında siz de çocuğunuza sansür uygulamış olursunuz. Basın ve yayın organlarında sansürün olmasını onaylamasam da sansür hayatımızın her alanında var” şeklinde konuştu.

Liderlik vasfı taşıyan ve lider olarak tabir edilen kişilerin en fazla bağırsak ve mide problemi ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Konuşmasında bazı televizyon spikerlerinin haber sunumlarını da eleştiren Kiraz, öğrencilere tahta üzerinde diksiyon konusunda ders verdi.

Konferansa, BEÜ Radyo ve Televizyon Bölümü öğrencileri, öğretim görevlileri ve davetliler katıldı.

Editör: Pusula Gazetesi