Girişimsel tedavi yönteminden çeşitli beyin, damar ve kanser hastalıkları, böbrek tıkanıklığına bağlı su toplama, karın içerisinde oluşan apseler, bağırsak iltihapları gibi pek çok sağlık sorununun tedavisinde yararlanılıyor.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerdeki az sayıda hastanede kullanılan bu yöntem Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde de uygulanmaya başladı. Girişimsel radyoloji yöntemi sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşturularak taburcu edilebilecek.

Yüksek düzeyde teknolojik ve akademik yatırım gerektiren yöntem, ameliyatlı tedavilere oranla çok daha az hayati risk taşıdığından hekimler tarafından büyük ilgi görüyor.

BEÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Erdem, girişimsel radyoloji ile damar tıkanıklıkları gibi genelde ameliyatla tedavi edilen beyin, damar, kanser hastalıklarının tamamının ameliyatsız ve çok kısa sürede tedavi edilebildiğini söyledi.

Prof. Dr. Erdem, bölgede sık görülen hastalıklar ve ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: &[#]8220;Bazı karaciğer ve akciğer kanserlerinde kitle büyük olduğu için ameliyat yapılamıyor.

Biz bu durumlarda, ameliyatsız tedavi yöntemi ile hastamızı ameliyata hazırlıyoruz, yani kitlesini küçültebiliyoruz. Ayrıca ameliyatsız da tedavi edebiliyoruz. Çoğu sağlık merkezinde eski ya da hiç bulunmayan çift tüplü anjiyo cihazımızla, beyin damarlarındaki genişlemeleri, beyne giden ana damar (şah damar) tıkanıklıklarını, eski yöntemlere göre çok daha hızlı ama hayati riski ise çok daha az bulanan yöntemle tedavi edebiliyoruz.

Bu hastalarımızı en kısa sürede taburcu edebiliyoruz. Ayrıca biplaner anjiyo, renkli dopler USG cihazı ve 2 detektörlü BT cihazı ile de kesintisiz hizmet veriyoruz. Böbrekteki tıkanıklığa bağlı su toplamaları, renkli dopler eşliğinde diren takılması ve suyun boşaltılmasını sağlayabildiğimiz gibi ultrason kullanarak, karın içerisindeki bağırsak iltihaplarının boşaltılmasını gerçekleştirebiliyoruz.

Akciğerlerdeki kitlelerden BT yardımı ile örnek alınması, kanser tedavileri ve takipleri yapılabiliyor. Karaciğer kanserine yönelik kasıktan girilerek, karaciğerdeki kanserli dokuya direkt ilaç uygulanabiliyor.

Böylece daha etkin, tedavi ve daha küçük dozlarda ilaç enjektesi ile hasta sağlığı ve konforu en üst düzeyde tutuluyor.

Anevrizma hastalığında kanama öncesinde ameliyatsız tedavi sunabiliyoruz. Bölgemizde ısınma amaçlı olarak kullanılan kömürün yanması sonucu havaya salınan bazı zehirli gazları solunmasına ve sigara alışkanlığına bağlı damar tıkanıklıklarında ise damar içeresine protez takılarak, damarlar açılabiliyor".

Üniversitemizin Uygulama ve Araştırma Hastanesinde uygulamaya başlanan bu yöntemle ilgili açıklamalar yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, yöntemi uygulamaya geçirmedeki amacın bölge insanına, en risksiz, en konforlu ve en hızlı şekilde sağlık hizmeti verebilmek olduğunu ifade etti.

Rektör ÖZER açıklamasında şunları söyledi: &[#]8220;Girişimsel radyoloji hizmetinin Zonguldak&[#]8217;a, Batı Karadeniz Bölgesine ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bülent Ecevit Üniversitesi çağdaş bilimsel gelişmeleri, bölge halkının hizmetine sunmaya devam ediyor. Üniversitemiz geliştikçe Zonguldak daha da gelişecek.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi