Zonguldak Kent Konseyi hazırladığı son raporda kentte tartışma konusu alanlar ve anıtlarla ilgili olarak görüşlerini rapor haline getirdi.

Zonguldak Valiliği&[#]8217;nin talebi üzerine hazırlanan raporda Uzunmehmet anıtındaki hayvanat bahçesi, Madenci Anıtı, Tekel Binasının bulunduğu alanlarla ilgili neler yapılabileceği paylaşıldı.İşte o rapor;

HAYVANAT BAHÇESİ KALDIRILMALI

Uzunmehmet Anıtı&[#]8217;nın ve çevresindeki Hayvanat Bahçesinin bulunduğu alan kesinlikle aktif yeşil alan olarak değerlendirilmeye devam edilmeli ve bu alanda rekreatif amaç dışında yapılaşmaya müsaade edilmemelidir.

Uzunmehmet Anıtı ve çevresi bugünkü bakımsız haliyle Kentimize ve simgelediği değerlere yakışmayan bir haldedir. Anıtın bakım onarım ve çevre düzenlemesi biran önce yapılarak kullanılmaya devam edilmelidir.

Uzunmehmet Anıtı yanında bulunan Hayvanat Bahçesi de bakımsız bir halde olup, burada yer alan hayvanlara yeterince ilgi gösterilmediği açıkça ortadadır. Bu sebeple Hayvanat Bahçesinin buradan kaldırılarak hayvanların daha sağlıklı bir ortama taşınmaları konusu da acilen değerlendirilmeli ve Hayvanat Bahçesinin taşınması durumunda ortaya çıkacak alan Uzunmehmet Anıtına uygun bir yapıda tematik park olarak planlanmalıdır.

UZUNMEHMET ANITI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Maden Şehitleri Anıtının bulunduğu alan görsel anlamda anıtsal bir yapının yer almasına olanak sağlayabilecek bir konumda bulunmamaktadır.

Uzunmehmet Anıtının üç alev sütunuyla Şehit Asker Mehmet&[#]8217;i, Şehit Madenci Mehmet&[#]8217;i ve ilk Maden Şehidi Uzun Mehmet&[#]8217;i simgelediği de düşünüldüğünde Maden Şehitleri Anıtının da Uzunmehmet Anıtının bulunduğu bölgeye alınması ile alanın iki anıt içinde yer alacak şekilde tematik bir park şeklinde bütünleştirilmesinin uygun olacağı öngörülmektedir.

Böylece alanın bütününde tematik bir yeşil alan ile birlikte yeni bir düzenleme yapılabilecek ve kullanım oranı artırılacaktır.

MADENCİ ANITI KALMALI ALAN MİTİNGLERE KAPATILMALI

Kent Merkezindeki Madenci Anıtı bir kavşak düzenlemesinin ortasında yer almakta ve kente görsel ve simgesel bir değer yüklemektedir. Bulunduğu alan içerisin de mevcut haliyle çalışmakta olan bir kavşak söz konusu olup, kavşak çözümünün ortasında bu anıtın yer almasının sorun yaratmadığı gözlemlenmektedir.

Madenci Anıtı için sorun yaratan konu Anıtın önünde düzenlenen mitingler esnasında kentin trafik akışının durma noktasına gelmesidir. Bu sebeple meydanda mitinglere izin verilmemesi, miting için alternatif alanlar yaratılması gerekmektedir.

TEKEL VE ÇEVRESİNDEKİ BİNALAR YIKILMALI

Bunun yanında Özelleştirme İdaresinden hazineye geçmiş bulunan Tekel Binasının bulunduğu alan ve hemen önündeki yapı adası (TTK Sağlık dairesi ve Kızılay Kan Merkezinin bulunduğu alan) ile birlikte değerlendirilerek bir kavşak ve meydan düzenlemesi yapılması kent trafiğinin akışının sağlanması açısından elzemdir. Bu binaların tümünün yıkılması sonucu oluşacak söz konusu meydanda havuz yada anıt düzenlemesine imkan verecek bir kavşak yapılması Kent Merkezi girişine görsel anlamda da katkı sağlayacaktır&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi