Devrektaş&[#]8217;ın yenden işler hale gelirse hem yatırımcının hem Devrek halkı kazanacak


Sudan ucuz fabrika!



Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci bir süre önce işletme hatalarından dolayı kapanan Devrektaş Yonga Levha(sunta) Fabrikası&[#]8217;nın yeniden hizmete girmesi için girişimcilere ve yatırımcılara çağrı yaptı. Semerci; &[#]8220;Türkiye&[#]8217;de kurulu çalışır vaziyetteki fabrikalara göre en az yüzde 5 daha ucuza üretimini mal etme şansına sahiptir&[#]8221; dedi.




Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci bir süre önce işletme hatalarından dolayı kapanmak zorunda kalan Devrektaş Yonga Levha(sunta) Fabrikası&[#]8217;nın yeniden hizmete girmesi için devrede. Yatırımcılara çağrı yapan Semerci 25 000 m2&[#]8217;ye yakın kapalı alanı bulunan fabrikanın arsa bedeli fiyatının altında satışının söz konusu olduğunu belirterek, fabrikanın yenden işler hale gelmesi durumunda hem yatırımcının hem Devrek halkının kazanacağını söyledi.


Semerci&[#]8217;nin uzun yıllar yöneticiliğini yaptığı fabrikayla ilgili açıklaması şöyle;


&[#]8220;Zonguldak-Devrek Belediye Başkanı olarak böyle bir istek yazısını yazmak zorunda olduğumu hissettim. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri işsizlik. İş yerleri fabrikaları olan sermaye sahiplerimim tek amaçlarının yatırım yapmak olduğunu iyi bilir. Yeni yatırımlar aramak yerine öncelikle mevcut olan atıl durumda olan yatırımları faaliyete geçirmek en akılcı yoldur. Hele alt yapısı ile ve yetişmiş iş gücü potansiyeline sahip bir yer olması yatırımı daha da cazip hale getiriyor. Bugün 150 kişi çalıştıracak fabrika kurulabilmesi için en az 4-5 seneye ihtiyaç vardır. Oysa Devrek&[#]8217;te atıl durumda olan tesisin tekrar yeni teknoloji ile faaliyete geçmesi için azami 1 seneye ihtiyaç vardır. Devrek&[#]8217;te 1979 yılından 5 yıl öncesine kadar üretim yapan istihdam sağlayan, bölgeye ekonomik katkılar yapan Orman Ürünleri sektöründe yonga levha(sunta) üreten başlangıçta çok ortaklı işçi şirketlerinden olan Devrektaş firması iflas etti.


Zonguldak&[#]8217;ın yüzde 60&[#]8217;ı ormanlarla kaplı olan yerleşim yeridir.



HAMMADDE VE ULAŞIM SORUNU YOK


Ve Türkiye&[#]8217;nin en zengin ormanlarının bulunduğu yerdir. Bölgemizde Devletin yaptığı işlettiği kereste fabrikaları (Devrek, Bartın, Yenice) özelleşti. Yenice fabrikasının haricinde diğerleri kapandı. Onların yerine özel sektör tarafından aynı iş kolunda iş yerleri fazlası ile açıldı. Bu fabrikalar ormanın kaliteli olan (tomruk) ürünlerini alıp işletmektedirler. Ormanda yapılan üretimlerin çoğunluğunu teşkil eden artık tabir edilen odunları yöremizde olmayan fabrikalara gitmektedir. 5 yıl öncesine kadar kötü yönetim hatası nedeniyle üretime ara veren iflas eden Devrektaş Yonga Levha(sunta) Fabrikası tarafından bu artıklar işleniyordu. Direkt olarak 150 işçi çalışan bu fabrika sayesinde nakliyecilikte ilçede gelişmiş durumda idi. Fabrikanın kapalı olması yöremizde ekonomik yönden sıkıntılara neden olmuştur. 150 kişi işinden olmuş nakliyecilikte yok denecek seviyelere inmiştir. Halen bu sektörde maddi yönden güçlü firmalar oluşmuştur. Bu nedenle de mevcut bu sektöre yön veren bu firmalar tarafından yöremizin odunları tahsisen paylaşılmakta ve satın alınan bu mallar kendi araçları ile fabrikalarına taşınmaktadır. Bugünkü mevcut olan bu şartlarda yörenin insanlarının bölgenin doğal zenginliklerinden istifade etmesi mümkün olmamaktadır.



İCRA YOUYLA SATIŞTA


İcra marifetiyle satışa çıkarılan bu tesise ilgili firmalar tarafından talepte olmamıştır. Bu fabrikada 23 yıl her kademede görev yaptım. 2001 yılı sonunda istifaen çalışmama son verdim. Fabrika en kötü şartlarda dahi işletme zararı yapmamıştı. Ve o yıllarda sektörün en önde gelen her şeyi ile güçlü firmalardan birisi idi. Yerleşim yeri olarak hem madde hem de pazara yakın olması çok büyük avantajdır. Burada yatırımın fizibil olmaması mümkün değil. Hem maddenin göbeğinde olan bu tesisin çevresinde bulunan orman işletmenlerinden Ereğli 60 km Bartın 80 km, Zonguldak 60 km, Yenice 40 km, Karabük 75 km, Mengen 45 km, Dirgine 35 km ve Devrek ormanlarına maksimum 15 km mesafededir. Ayrıca en yakın limana olan mesafesi 60 km&[#]8217;dir. Filyos Limanı yapımı gerçekleştiğinde bu mesafe 40 km&[#]8217;ye düşecektir. Türkiye&[#]8217;nin ana tüketim merkezi Ankara&[#]8217;ya 220 km, İstanbul&[#]8217;a 305 km mesafededir.



YÜZDE BEŞ DAHA AVANTAJLI


Türkiye&[#]8217;de kurulu çalışır vaziyetteki fabrikalara göre en az %5 daha ucuza üretimini mal etme şansına sahiptir. Aylık yaklaşık 5 milyon TL ciro yapacak olan bu tesiste %5 rakam hiçte göz ardı edilecek bir miktar değildir. Devrek-Zonguldak ana yolu üzerinde 220 dönüm araziye sahip olan bu tesisin toplam satış bedeli 6.500.000 TL&[#]8217;lere kadar düşmüştür. Bu yörede hazine arazilerin 38-40 TL/m2&[#]8217;den satıldığı göz önüne alınırsa sadece arsa bedeli 8.000.000 TL olan bu tesisin 25 000 m2&[#]8217;ye yakın kapalı alanı, kurulu gücü 10500 kva&[#]8217;lık yer altı ring sistemli elektrik tesisatı ve bir sürü kullanılabilir makine teçhizatı vardır. Çok uygun fiyatlarla arsa bedeli fiyatının altında satışı yapabilecek olan bu fabrikanın yeni teknoloji ile yenilenmesini gerçekleştirecek firmalardan birisi tarafınsan satın alınması Devrek halkını çok mutlu edecektir. Yeni yatırımcıya Devrek Belediyesi ve yöre halkı olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız ilgilenen yatırımcılara kapımız açıktır&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi