Çatalağzı&[#]8217;nda 1360 megawatlık termik santral yatırımı bulunan Eren Enerji&[#]8217;nin, üretime başlayan 160 megawatlık birinci ünitesinde yine kaçak kömür kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı. Evrensel adlı bir şirket aracılığıyla kaçak kömür ocaklarından toplanan kömürler Eren Enerji&[#]8217;ye veriliyor.



Rödövanslı sahalardan 95 dolara kömür alan Eren Enerji, Evrensel adlı aracı şirket sayesinde kaçak ocaklardan yaklaşık 100 liraya kömür temin ediyor. Rödövans bedeli ödenmeyen kömürün Eren Enerji&[#]8217;ye nasıl verilebildiği merak konusu. Konunun uzmanları &[#]8220;İthal kömür faturası kesiliyor olabilir&[#]8221; diyorlar.



Ülkemize 6 bin kaloriden düşük ithal kömür girişinin yasak olduğu düşünülürse Evren adlı bu şirketin işi nasıl çevirdiği konunun uzmanlarının merakını artırıyor. Zonguldak Valiliği, TTK, Vergi Dairesi Başkanlığı&[#]8217;nın bu durumu mercek altına alması ve kamuoyunu aydınlatması gerekiyor.



Bölgemize 1.5 milyar dolarlık enerji yatırımı ve liman projesi gerçekleştiren Eren Enerji&[#]8217;nin kömür ihtiyacını devleti vergi ve rödövans kaybına uğratmadan yapması gerekiyor. Konunun uzmanları kaçakçılığı yasallaştıran bu duruma bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi