AK Parti Alaplı ilçe Başkanı Faruk Çaturoğlu, 25. Geleneksel Alaplı Yağlı güreşleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu&[#]8217;nun güreşlere rekor katılımın olduğu ve yapıldığı yeni yer konusundaki açıklamalarını eleştiren Çaturoğlu, kendi Belediye Başkanlığı döneminde yapılan güreşlere daha çok katılım sağlandığını ve güreşler için uygun görülen yeni yerin ise esnafa katkı sağlamayacağını savundu. Alaplı yağlı güreşlerinin bir takım kişilerin özverili çalışmaları sayesinde yapıldığını belirten Çaturoğlu,&[#]8221; Alaplı geleneksel güreşleri bazı arkadaşlarımızın özverili çalışmaları olmasaydı yapılamayabilir ve Alaplı güreşleri gelenekselliğini kaybedebilirdi. Eksiğiyle fazlasıyla güreşler yapılmış ve halkımızca da takdir edilmiştir. Eksiklikler zaman içerisinde tamamlanacak ve eminim ki bundan sonra ki organizasyon bu günkünden daha da iyi olacaktır. Buna canı gönülden inanıyoruz. Bundan dolayı başta belediye başkanlığı olmak üzere güreş ağamıza ve güreş komitesine ilçe spor müdürlüğüne sponsor işadamlarımıza maddi manevi emeği geçen herkese ve güreşi yürekten seven Alaplı halkına teşekkür ediyorum. Ancak 22 Eylül 2010 tarihli yerel basında Alaplı Güreşleri ile ilgili Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu&[#]8217;nun devr-i sabık oluşturacak bazı açıklamalarına katılmamız mümkün değildir. Eksik bilgilendirilmeden kaynaklandığına inanmak istediğimiz bu değerlendirmelerin gerçeğini kamuoyuyla paylaşmak zaruret haline gelmiştir.
Birincisi benim belediye başkanlığım döneminden ki festival veya güreş organizasyonlarından 5 kuruş borcumuz kalmamıştır. Ancak 1999 yılında belediye başkanı seçildiğimde Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu&[#]8217;nun döneminde ki yapılan güreşlerle alakalı olarak davul zurna ekibine, cazgırlara ve pehlivanlara o dönemden kalan borçları ödedik. Ancak bunu konu bile yapmadık&[#]8221; dedi.
&[#]8220;KATILIM REKORU BİZİM DÖNEMİMİZDE KIRILDI&[#]8221;
Alaplı Yağlı Güreşlerinde &[#]8216;katılım rekoru kırıldı&[#]8217; şeklinde Belediye Başkanı Çimenoğlu&[#]8217;nu eleştiren Çaturoğlu, kendi dönemlerinde 51 başpehlivan&[#]8217;ın güreşlere katıldığını rekorun kendi dönemlerinde kırıldığını belirtti. Çaturoğlu, &[#]8221; 25. Geleneksel Alaplı yağlı güreşlerinde başpehlivan katılım rekoru kırıldığı iddiası doğru değildir. Bizim düzenlediğimiz güreş organizasyonların da başpehlivan katılımı hiçbir zaman 40&[#]8217;ın altına düşmediği gibi bir defasında 51 başpehlivan güreşlerimize iştirak etmişlerdir gerçek rekor budur. Üstelik Türkiye&[#]8217;nin her tarafında meşhur güreşlerin yapıldığı temmuz ayında bu rekor sağlanmıştır. Ayrıca yapılan son güreşlerin günü cumartesi&[#]8217;ye alınmıştır. Cumartesi güreşleri özellikle başpehlivanlar için bir gösteri güreşi mahiyetindedir. Çünkü Pazar günü büyük bir güreş olduğundan güreşçiler kendilerini yormak istemezler. Bu özelliği sayesinde cumartesi güreşleri Pazar güreşlerine göre göreceli olarak ucuzdur hesaplıdır. Son Alaplı güreşleri mevsim itibarıyla güreş sezonunun sonuna denk gelen eylül ayında yapılmıştır. Hem halen etkileri devam eden ekonomik kriz nedeniyle güreşlerin iptal edildiği hem de sezon olarak pehlivanların fazla talep görmediği bir eylül cumartesi günü yapılan güreşlerin maliyeti temmuz ayında ve her tarafta büyük güreşlerin olduğu bir Pazar gününe göre düşük olacaktır. Bundan doğal bir şey olamaz. Bu sezon sonu konfeksiyoncuların yaptığı yüzde 50 ıskontolu satış gibi bir şey dersek konu daha iyi anlaşılır&[#]8221; dedi.
&[#]8220;BİZİM DÖNEMİMİZDE PEHLİVANLARIN HEPSİNE YOLLLUK ÖDENDİ&[#]8221;
Kendi Belediye Başkanlığı döneminde dereceye giren girmeyen tüm pehlivanlara yolluk ücreti ödendiğini ifade eden Çaturoğlu,&[#]8221;Bizim dönemimiz de yapılan güreşlerde katılan tüm pehlivanlara dereceye girilsin girilmesin anlaşma yapılsın yapılmasın yolluk ücreti ödenmiştir. Oysa son güreşlerde dereceye giremeyenlere ve anlaşma yapıldan güreşenlere yolluk ödenmemiştir. Bu da çok önemli bir maliyet farkı demektir. Diğer taraftan katılan güreşçi açısından bakıldığında bir seferinde ben 1250 pehlivanın katıldığını hatırlıyoruz. Bu son güreşe katılanların 4 katıdır. Bu gerçek bir maliyettir. Görüldüğü gibi güreşlerin maliyetini katılan pehlivanların sayısı, güreşçilere verilen ücretler, güreşin günü ve yapıldığı ay, ülkenin genel ekonomik durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Bunlara değinmeden kıyaslama yapılması insanları yanlış yönlendirmeye sebep olacaktır&[#]8221; dedi.
&[#]8220;ALAPLI YAĞLI GÜREŞLERİ KARAOT MEVKİİNDE YAPILMALI&[#]8221;
Alaplı yağlı güreşlerinin karaot mevkiinden alınarak kapalı spor salonunun yanına taşınmasını da eleştiren Çaturoğlu, &[#]8221;Alaplı yağlı güreşlerin Karaot mevkiinde yapılmayıp kapalı spor salonunda yapılmasının seyirciyi daha fazla çektiği iddiası gerçekdışıdır. Bizim dönemimiz de gerek Alaplı&[#]8217;dan ve gerekse Türkiye&[#]8217;nin her tarafından ve her seferinde 10 bin civarında güreş sever Alaplı&[#]8217;da güreş seyretmiştir. Ayrıca Alaplı Kapalı Spor sahasının yanı şehir içerisinde kalan ve oldukça değerli bir mülktür. Senede bir defa yapılacak güreş organizasyonu için heba edilemeyecek kadar çok değerlidir. Oysa Karaot mevkiinde ki yerler bizim zamanımızda spor amaçlı tahsis alınmış yerlerdir. Kalıcı güreş sahası yine Karaot mevkiinde olmalıdır. Esnafa daha fazla katkı sağladığı da gülünç bir iddiadır. Çünkü bizim zamanımız da en az üç gün olmak üzere yapılan festivallere katılan on binlerce vatandaşımız Alaplı esnaflarına kat be kat daha fazla ekonomik katkıda bulunmuşlardır. Yanlış anlaşılmalara yol açmaması için kamuoyuna saygıyla duyurulur&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi