Geçen yıl 15 Temmuz tarihinde meydana gelen sel ve taşkınların birinci yıldönümü geride kalırken, bugüne kadar çok sayıda sel felaketi geçiren Bartın&8217;da yaşananlardan ders alınmadığı gözleniyor. Her selden sonra selin nedenleri tespit edilen ilde belirlenen çözüm önerilerinin uygulanması için alınan kararlar kağıt üzerinde kalıyor. Bunların en bariz örneğini derelerin temizlenmesi konusu oluşturuyor.



Geçen yıl kararlar alınmıştı



Bartın ili sınırları içerisinde sel baskınlarının can ve mal kaybına neden olmaması, taşkın kontrol tesislerinin amacına uygun olarak işletilmesi ve akarsu yataklarının korunması amaçlı &8220;Bartın İli ve İlçeleri Taşkın Kontrol Tesislerini İşletme Tebliği&8221;nin 5. maddesine göre oluşturulan &8220;Taşkın Koordinasyon Kurulu&8221;nun 17 Aralık 2009&8217;da yapılan toplantısında bu konuda karar alındı.



Makine parkı olan olmayana versin



Vali İsa Küçük başkanlığındaki toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Bartın İli ve İlçeleri Taşkın Kontrol Tesislerini İşletme Tebliği&8217;nde oluşturulan Taşkın Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda makine parkı yeterli olan belediyelerin DSİ&8217;den görüş alınarak dere yataklarını temizlemelerinin sağlanması kararı alınmıştı. Belediyelerin çoğunun makine parkı yeterli olmasına rağmen birçoğu bu karara uymadı. Vatandaşlar, &8220;Makine parkının olmaması mazeret olmaz. Olan belediyeden veya kurumdan alınır dere yine temizlenir&8221; şeklinde görüş belirttiler.



İşte Amasra derisinin hali ortada



Gazetemizi arayan vatandaşlar &8220;15 Temmuz 2009 yılı selinin 1. yıl dönümüdür. Yıllardan beri Bartın&8217;da sel önlemlerinin alınmadığı ısrarla vurgulanıyor. Her selden sonra nasıl önlem alabiliriz ve zararı azaltabiliriz sorusuna cevap arınıyor. Bu cevaplar bulunuyor ama genelde kağıt üzerinde kalıyor. 35 yılda Bartın 9 sel felaketi yaşıyor. Sel felaketleri yaşanmaması için yapılan toplantılarda alınan kararların çoğu kağıt üstünde kaldı. Taşkın koordinasyon kurulunda alınan kararlardan bir tanesini hatırlayalım: Makine parkı olan belediyeler, DSİ&8217;den görüş alarak derelerini temizleyecekler. Temizlendi mi? İşte Amasra deresinin hali ortada&8221; dediler.



Dere değil sanki orman



Vatandaşlar &8220;Derenin içini ağaçlar bürümüş, dere ormana dönüşmüş. Amasra deresi üstündeki köprüleri de araştırdık. 6 tanesi ahşap, 2 tanesi beton köprü olmak üzere uzunluğu 5 metre olan, 8 köprü var. Derenin hali dikkat çekici. Daha önce de yazmıştık. Amasra deresi ağaç, yabani ot içinde. Amasra deresi pis kokuyor. Amasra deresi sivrisinek yuvası, aylar önceki haberlerimize rağmen, temizlik yapılmadı. Amasra Belediyesi, Bartın Valisi İsa Küçük başkanlığında yapılan Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları neden uygulamıyor. Temizlik işini de yoksa müze mi yapacak?&8221; diye konuştular.



Tabelalarla uyarı kararı



Geçen yıl yapılan Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararlar arasında &8220;Bartın il merkezi ve ilçe merkezlerinden geçen derelerde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yasak ve uyarı levhalarının (dere yatağına girmek tehlikeli ve yasaktır, dere yatağında avlanmak yasaktır v.b.) yerel yönetimlerce gerekli yerlere konulması&8221; kararı da bulunuyor. Bu karara Çağlayan&8217;a takılan uyarı tabelaları ile kısmen uyulurken, birçok yerde halen daha bu kararın gereği yerine getirilmediği belirtiliyor.


Temizlik ve ıslahlar yetersiz



Toplantıda &8220;Dere yataklarından ruhsatsız ve gelişi güzel şekilde kum-çakıl alınmasının önlenmesi; Asma Köprü, Kemer Köprü, Bartın Lisesi yan tarafı, Çayırlar, Çavuş, Gecen Köyleri mevkilerinde dere yataklarının temizlenmesi konusu; merkeze bağlı Kutlubeyyazıcılar Köyü ve Bartın Üniversitesi Kampus Alanı olarak belirlenen alan içinde kalan derelerin ıslahı konusu&8221;nda da karar alınmıştı. Vatandaşlar bu konuda da yeteri kadar mesafe alınamadığını söylüyorlar.



Alınan kararlar uygulanmalı



Toplantıda alınan bir diğer karar da şuydu: dere yataklarına her türlü katı atık, hafriyat ve molozların dökülmesinin mülki amirler ve/veya mahalli idareler marifetiyle önlenmesi ve bu tür malzemelerin tüm kurum ve kuruluşların ortaklaşa belirleyeceği bir döküm sahasına dökülmesi için gerekli çalışmanın yapılması. Vatandaşlar alınan kararların uygulanmasını istiyor.

Editör: Pusula Gazetesi