GMİS Şemsi Denizer Toplantı Salonunda yapılan anma töreni, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş´ın konuşmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden törende katılımcılara büyük yürüyüşün belgesel filmi izletildi. Filmin izlenimi sırasında duygu dolu anların yaşandığı salonda GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da bir konuşma yaptı.
Başkan Muslu, konuşmasına İsrail´in Filistin´e yönelik yaptığı saldırıyı kınayarak başladı. Başkan Muslu, "Filistin´e yapılan hain saldırı bir an önce durdurulmalı" diye konuştu. Zonguldak´ta taş kömürünün bulunması ile gelişen olayları anlatan Başkan Ramis Muslu, iş kazalarında yaşamını yitiren madencilere rahmet diledi.





Törene katılanlar arasında yer alan Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Sayım Yorgun, "Küreselleşme Sürecinde Sendikalar ve Yeniden Yapılanma" konularında bilgi verdi. Son zamanlarda yeni dünya düzeni sözlerinden sıkça bahsedildiğini dile getiren Yorgun, "Böyle bir düzen yok, düzensizlik var" şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE BİR MİLYON KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Sınırların hızla aşağılara çekildiği bir süreçten geçildiğini söyleyen Sayım Yorgun, Türkiye´de yaklaşık bir milyon kaçak işçinin çalıştığını söyledi.
Küreselleşmenin yeni bir kavram olmadığını anlatan Yorgun, sözlerine şöyle devam etti: "Bazı ülkelerde sendikacılık hareketi yasalara rağmen ortaya çıkmıştır. Eğer bir ülkede sendikacılık hareketi demokrasiden beslenmişse o sendikacılık hareketi farklı olmuştur. Eğer bir ülkede demokrasi hareketi sendikacılığı beslemişse o kadar daha farklı olmuştur. Araçlarımızı artık şoförlerin kullanmayacağı bir dönemden bahsediyoruz. Bu teknolojik devrim bizim çalışma hayatımıza temel etki ortaya çıkararak işsizlik meydana geldi. Sınırların hızla aşağı çekildiği bir süreçten bahsediyoruz. Hızla gümrük duvarlarımız aşağı indi. Bir başka değişiklik budur. İçerisinde bulunduğumuz sistem bir takım işlevler yaparak örgütlenebilir kesimleri parçalayarak güçsüzleştiriyor. Sistem, kaçak işçinin karşısına yabancı işçiyi getiriyor. ´Ben zaten düşük maaş ile çalışıyorum´ diyorsunuz. Ama yerinize çalışacak işçi karın tokluğuna çalışıyor."
Ülkemizde yaklaşık bir milyon civarında kaçak işçi olduğunu anlatan Yorgun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sistem bu mekanizmaları kurarak işçi hareketini parçalıyor ve işçi hareketini şekillendiriyor. Küreselleşme gerçek mi yoksa masal mı? Küreselleşme yeni bir kavram mı? Yoksa eski bir kavram mı? Küreselleşme yeni bir kavram değil. 1680 yılında İktisatçı Monatari ´Piyasalarda küreselleşme var´ demişti. Bu da bu kavramın yeni bir kavram olmadığını gösteriyor. İki kutuplu düzen vardı. Bir tarafta Batı diğer
tarafta Doğu Bloğu vardı. İkisi arasında bir bağlantı vardı. Son zamanlarda ´Yeni dünya düzeni geldi. Artık yeni düzene göre yaşayacaksınız´ deniliyor. Yeni Dünya Düzeni´ni neye göre kuracaksınız. Böyle bir kavram yok." Konuşmaların ve izleyicilere sunulan belgesel filmin ardından toplantı sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi