1992-94 yılları arasında Hakkari Şemdinli&8217;de Hudut Tabur Komutanlığı yapan terörle mücadelenin efsane isimlerinden biri olan emekli Albay Erdal Sarızeybek, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi&8217;nin (ADD) davetlisi olarak Halk Eğitim Merkezi&8217;nde düzenlenen &8216;Açılımlar ve Türkiye&8217; konulu konferans için Bartın&8217;a geldi. Emekli Albay Sarızeybek, konferans öncesi ADD Şube Başkanı Murat İzler ile birlikte Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği&8217;ni ziyaret ederek, dernek yöneticileri ve şehit aileleri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Gençel; &8220;2008 Mart&8217;ın da toparlandık. Dernek kuralım dedik. Şehit ailelerimizin buna ihtiyacı vardı. En azından acılarımız ortak. Acılarımızı da kederlerimizi de ortak bir şekilde paylaşalım istedik. Bunun için tek çatı altında toplandık. Şu anda 120 üyemiz bulunmakta. Maalesef üyelerimiz giderek artmaktadır. Çünkü her geçen gün şehit ve gazi sayımız artıyor. Gönlümüz ister ki ne şehidimiz olsun, ne de gazimiz olsun. Ne de bu anlamda kurulan dernekler olsun. Ama ne yazık ki, terör hayatımızın bir gerçeği oldu. Terörle yaşamaya alıştık, alışmak zorundayız. Bu anlamda da çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Acılarımızı, kederlerimizi paylaşıyoruz&8221; dedi.



BDP Milletvekillerine tepki gösterdi


Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekillerine tepki gösteren Dernek Başkanı Gençel; &8220;Sınırlarımızın içinde sorunlara bile hükmedemiyoruz. Adını anmak istemediğim siyasi partinin Hakkâri Milletvekili çıkıyor. Cezaevlerinde yatan hükümlülerin tutukluların durumlarından bahsediyor. Tabi ki hiçbir insana, dünyanın neresinde olursa olsun, insanlık dışı uygulama yapılmasını istemeyiz. Ancak bu arkadaşlar ısrarla teröristleri savundukları için, yine bu insanlar cezaevinde yatan bütün hükümlü ve tutukluları değil, konuşmalarında bahsettikleri teröristlerin haklarıdır. Onlar için diğer insanlara ne yapılmış önemli değil. Onlar için askere saldıran, insanlara silah doğrultan, çoluk çocuğa saldıranların hakları var. Neymiş Edirne&8217;de yatan bir terörist Erzurum cezaevine gönderilmiş, onu şikâyet ediyor. O hükümlünün yakınları Edirne&8217;ye yerleşmiş, şimdi görüşemeyeceklermiş. Peki şehit ailelerinin yakınları şehitleriyle nasıl görüşecekler. Onu sormuyor, söylemiyor. Onu hiç konuşmuyor. Siz uçaklarla gider görürsünüz. Nasılsa sizi maddi manevi destekleyenler var. Şehit aileleri kaybettikleri evlatlarını nasıl görecekler. Maalesef mecliste kimse bunu o zata sormadı&8221; diye konuştu.


Şehit aileleri birleşmeli


Emekli Albay Erdal Sarızeybek ise, yaptığı konuşmada hükümete terörle mücadele konusunda eleştirilerde bulundu. Sarızeybek; &8220;Tabi ki asıl mesele bütün dernekleri tek çatı altında toplamaktan geçiyor. Ne yazık ki bizim ülkemizde insan hakları gibi en kutsal hak PKK tarafından savunuluyor. İnsan Hakları Derneği PKK yörüngesinde faaliyet yapıyor. Teröristlerin çizgisinde yürüyenlerin elinde. Akın Birdal Derneğin eski başkanı, PKK tarafından göreve getirilmiş bir insandı. Osman Baydemir, İnsan Hakları Derneği&8217;nin Diyarbakır Şube Başkanıydı O&8217;da PKK&8217;nın Avrupa cephesi tarafından göreve getirilmiş bir insandır. Türkiye&8217;de insan haklarını savunacak bir dernek varsa, O&8217;da Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği olması gereklidir. Bunun bu şekilde olması lazım. Bunun da devlet eliyle yapılması lazımdır. Ankara&8217;da büyük bir kültür merkezi, tek çatı altında toplanmış, gerçekten insan haklarını savunacak şehit ve gaziler olması lazım. Ama siyaset bilinçli olarak bunu yaptırmıyor. Çünkü eğer bunları birleştirirlerse çok büyük bir güç olacak. Büyük bir sivil toplum hareketi haline gelecek. İstediği zamanda siyasete hesap sorabilecek. Bunu istemiyorlar&8221; diye

konuştu.


Başbakan şehit sayısını bilmiyor


Emekli Albay Sarızeybek; &8220;İste ülkemizi yöneten Başbakan kaç şehidimizin olduğunu dahi bilmiyor. 1990&8217;lı yılarda yılda 5 bin şehit verdik diyor. Genelkurmay&8217;ın açıklamasına göre toplam şehidimiz 6 bin 500&8217;dür. Kaç tane şehidimizin olduğunu bilirsek, kaç okulumuz köyümüz yakıldı. Kaç gazimiz var bunları bilirsek, kaç öğretmen öldürüldü, bunu bilirsek hesap sorabileceğiz. Diyeceğiz ki, bu nasıl siyaset ki her sene ölüyoruz. O yüzden bize söylemiyorlar. Benim en çok canımı yakan, Irak&8217;ta bir tane Amerikalı asker öldüğü zaman 3 bin 332 oldu diyor, tek tek sayıyorlar. Ama bizim şehitlerimizi saymıyorlar. Bunlar can, her biri bir insandır. Açıklamalarda yaklaşık ibareleri kullanılıyor. Şehidin yaklaşığı olur mu? Bunlar bizi üzüyor. Başbakan şehit haber gelince Genelkurmay Başkanı&8217;na başsağlığı mesajı gönderiyor. Ya Allah&8217;tan korkmaz, terörle mücadelenin sorumlusu sensin. Şehit veriyorsak bunun da sorumlusu sensin. Kaldı ki, şehit veriyorsak bu milletin şehididir. Niye Genelkurmay&8217;a başsağlığı diliyorsun. Sanki kendisinin hiçbir sorumluluğu yok. Sanki yabancı asker&8221; şeklinde konuştu.


Ulusal istihbarat gerekiyor


Amerika ile yapılan istihbarat paylaşımının terörle mücadelede etkin olmayacağını kaydeden Albay Sarızeybek; &8220;Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, her şey açık açık yapılıyor. Kim ne yaparsa yapsın, çıkıyor televizyona açık şekilde söylüyor. Hükümetin görevi insanlarını yaşatmaktır. İnsanlarımız ölüyor, hükümetten ses yok. Irak&8217;tan bir silahlı güç geliyor. Sınırlarınızı geçiyor. Topraklarınıza tecavüz ediyor, hem de askerlerinize saldırıyor. Asker şehit düşüyor, saldırganlar geri gidiyor ve biz bunun hesabını soramıyoruz. Niye? Çünkü hükümet izin vermiyor. Başkasının istihbaratı ile savunma olmaz. Ulusal bir harekat yapıyorsanız kendi istihbaratınız olmalıdır. Zaten PKK&8217;yı Amerika desteklemiyor mu? Destekleyen ülkenin istihbaratı ile mücadele olmaz. Gerçek olan şudur. Hükümetin izlediği siyaset bizim siyasetimiz değildir. Hükümet bizim hükümetimizdir. AKP bizim partimizdir, ama izlenen politika Türk halkının istediği politika değildir&8221; ifadesini kullandı.


Bu siyasetin değişmesi gerekiyor


Siyasilerin terörle mücadelede yanlış tutum içinde olduklarını söyleyen Albay Sarızeybek; &8220;Dolayısıyla bizim bu siyaseti derhal değiştirmemiz gerekmektedir. Herkesi susturup, korkutuyorlar. Bir tek Atatürkçü Düşünce Derneği kaldı. Herkesi susturdular. Bunun değişmesi gerekiyor. Bunu da halk yapacak. İl il gezip bunları anlatıyoruz. Bu anlayışı mutlaka değiştireceğiz. PKK sorunu askeri bir sorundan öte siyasi bir sorundur. Çünkü dağdaki teröristi ne kadar yok ederseniz edin, siyasi destek varsa o terör sürer. Bu zamana kadar 40 bin terörist imha edildi. Ama hala 20 bin terörist var. Asker teröristle mücadelesini yapıyor ama siyasi olarak düşünce değişmediği sürece sistem düzelmez. PKK&8217;lılara bakıyoruz, içinde Ermeni, Suriyeli, Iraklı, İranlı insanlar var. PKK&8217;nın çoğunluğu zaten diğer ülke vatandaşları. Amaçları vatan toprağından parça kopartmak. Amerika&8217;nın 1900&8217;lü yıllardan beri istediği zaten bölgede bir Kürt devletinin kurulmasıdır. İsrail&8217;in istediği de budur, Avrupa Birliği&8217;nin de. Biz bu sistem içinde anca şehit haberleri vermeye devam ederiz. Ama şunu da açıkça söyleyeyim. PKK&8217;ya destek verenler eninde sonunda Yüce Divana çıkıp hesap verecektir&8221; dedi.


Osman Turna&8217;yı ziyaret etti


Emekli Albay Erdal Sarızeybek, Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği ziyaretinin ardından Mali Müşavir Osman Turna&8217;yı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Mali Müşavir Osman Turna; &8220;Bartın&8217;a hoş geldiniz diyorum. Sizi gerek görsel basından, gerekse de yazılı basından sürekli takip ediyoruz. Fikirleriniz, görüşleriniz ülkede yaşayanlara yol gösteriyor. Tespitlerinin ülke için önemlidir&8221; dedi. Osman Turna&8217;nın Bartın&8217;ı nasıl bulduğu yolundaki sorusu üzerine söz alan Erdal Sarızeybek ise, &8220;Ülkemizin her noktası bir cennet. Bartın&8217;da kendi doğası, yeşili ve denizi ile ayrı bir cennet. Bartın&8217;a gelmeden önce Amasra&8217;daydım, Amasra ile Sinop birer kopya gibi. İki bölgede tarihi birer değer&8221; diye konuştu. Mali Müşavir Osman Turna daha sonra Erdal Sarızeybek&8217;i Taşhan&8217;da oluşturduğu müzeyi gezdirdi. Turna, ülke değerlerinin yurt dışına gitmesinden şikayetçi olduğunu belirtti. Meksika&8217;da yapılacak olan müze için Türkiye&8217;de bulunan çoğu tarihi eserin Meksika tarafından alındığını söyleyen Turna, topladığı eserleri zamanla kitap haline getirerek halka sunacağını ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi