Zonguldak Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası kapsamında 'Mesleki Eğitim Öğretim ve Yeşil Dönüşüm" temalı Zonguldak Mesleki Eğitim Fuarı na il genelinden 22 Mesleki Anadolu Teknik Lisesi ve meslek eğitim merkezi katıldı. 22 Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Meslek Eğitim Merkezi'nin açılan stantarında üretilen ürünler sergilendi.
Fuara; Vali Yardımcısı Mehmet Türk, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ZTSO Başkanı Metin Demir, Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, ilçe milli eğitim müdürleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından İl Milli Eğitm Müdürü Züleyha Aldoğan açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, yaptığı konuşmada, mesleki eğitimin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Avrupa Mesleki Beceriler Haftası 2016 yılından itibaren yıllık olarak Avrupa Komisyon tarafından düzenlenen önemli bir etkinliktir. Hafta kapsamında mesleki eğitimi sunduğu birçok faydayı sergilemek için öğretmenler kurum ve kuruluşlar öğrenciler ve eğitimciler gibi tüm paydaşlar tek bir çatı altında bir araya gelmektedir. Mesleki eğitim merkezi öğrenci ve öğretmenlerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz meslek eğitim fuarına hoş geldiniz. Bundan 70-80 yıl önce okuyamaz diye aileleri tarafından sanayiye verilen çocuklarımız şu anda sanayide nitelikli kişiler olmuştur. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer'in de belirttiği gibi mesleki eğitimde geçmişteki uygulamalardan kaynaklanan programlar büyük oranda çözülmüştür. Mesleki eğitim okullarımız artık ihracat yapıyor, patent üretiyor mesleki eğitimi artık Akademik olarak başarılı öğrenciler de tercih ediyor. Bugün 34 alanda ve 184 dalda eğitim verildiği mesleki eğitim merkezlerimizde uygulanan eğitimler çok daha yoğun bir şekilde verilmektedir. Merkezlerde eğitim gören öğrencilerimiz 10 ve 11. sınıfta asgari ücretin %30'u kadar maaş alırken 12.. sınıfa geldiklerinde asgari ücretin %50'si kadar maaş almakta. Bu programlardan mezun öğrencilerimiz %80 oranında istihdam edilmektedirler. 'Aradığım elemanı bulamıyorum sözü meslekteki eğitimlerle birlikte tarih olmuş, mesleki eğitim kurumlarımız artık yurt dışına ürün ihraç edebilir hale gelmiştir. Salgın sürecinde Sayın bakanımızın da söylediği gibi mesleki eğitim kurmanız, ailelerin çocuklarını ğöğüslerini geri geri gönderdiği okullar haline gelmiştir Bu anlamda mesleki eğitim hizmeti veren kurumlarımızda sektörün ihtiyacı doğrusunda vatanını milletini seven, çevre bilinci ile üretime doğrudan katılan, bilime sevdalı, kültürlü, ahlaklı bir gençlik yetişmektedir. Mesleki eğitimde okuyan her öğrencimiz ülkemizin geleceği için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Her öğrencimiz ayrı bir cevher ayrı bir potansiyeldir. İşte bugün yaptıkları çalışmaları bizlere sunan tüm öğrencilerimiz buradalar. Sizlerle gurur duyuyorum. bu duygularla mesleki teknik eğitim fuarımızın hayırlı olmasını diliyor katılımları ile bizlere onurlandıran ve bizleri yalnız bırakmayan tüm konuklara şükranlarımı sunuyorum"

Folklor gösterisi ve müzik dinletienden sonra fuarı açılış Vali Yardımcısı Mehmet Türk, ZBEÜ Rektörü Prof.Dr.İsmail Hakkı Özölçer, ZTSO Başkanı Metin Demir, Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan tarafından fuarın açılış kurdeles kesildikten sonra stantlar girildi ve statlardaki ürünler hakkında yetkililerden bilgiler alındı.


Meslek Eğitim Fuarı nı değerlendiren Vali Yardımcısı Mehmet Türk, ' Fuarı onur duyarak gurur duyarak geziyoruz. Gençlerimize hünerlerini ortaya koyabilecekleri imkanlar tanındığında ne kadar şaheserler ortaya koyduklarını hep beraber izliyor ve gözlüyoruz. Harika eserler ortaya koymuşlar ve çocuklarımıza gençlerimize bu imkanı tanıdığımızda, onlara bu özgüveni aşıladığımız müddetçe geleceğe güvenle bakacağız. Hepsini tek tek kutluyorum tebrik ediyorum" dedi.