Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erkin Avcı, Zonguldak'taki anlaşmalı boşanmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Anlaşmalı boşanmalarda kadınların daha çok mağdur edildiğini belirten SGK İl Müdürü Erkin Avcı, bu konuda kadın sivil toplum örgütü kuruluşlarına; kadınların bilinçlendirilmesi için göreve davet etti. SGK İl Müdürü Erkin Avcı, son 5 yılda anlaşmalı boşanmaların sayısının yüzde 5'lere kadar düştüğünü açıkladı.

SGK İl Müdürü gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı;
"Muvazaalı boşanma Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mücadele ettiği kaçaklardan bir tanesidir.
Biz 2008 yılından itibaren aktif olarak kayıtdışı ve muvazaalı boşanma olayları ile ilgili mücadele ediyoruz. Kurumumuza bugüne kadar yapılmış olan ihbarlarrın yüzde seksenini mutlaka inceledik ve rapor haline getirdik.
Muvazaalıdır ya da değildir. Her ihbarı değerlendiriyoruz. Kişilerden kaynaklı husumetler de çıkabiliyor. Rapor haline getirdikten sonra muazalının durumunubgörebiliyoruz.

Tespitimizi yaptıktan sonra konunun yargıya taşınmasında bizim kararlarımızın değiştirilmesi durumlar da olabiliyor. Muvazaalı boşanıp da aylık alma meselesi Sistemi kadınların sömürülmesinden öte bir şey değil.
Kadın bariz bir şekilde sömürülüyor. Boşanmış olan eş babadan maaş alacağı zaman sosyal güvenlik sisteminde maaşın %20 beşini alır. Bu sisteme baktığımız zaman %25 maaşı bugün için avantaj sayıp muvazaalı boşandıktan sonra eşi vefat ederse, işten alacağı %75 maaş hakkını kaybediyor.
Artı eşinin miras kararı olmuyor, gelir itibari ile Türkiye genelinde incelediğimizde yargıya taşınan olayların çoğu bu miras olayından kaynaklanıyor. Kadın bu durumda çok daha sefil bir duruma düşebiliyor. SGK ca olarak bize düşen görev yapılan ihbarları detaylı incelemek, sonuçlandırmak eğer muaza varsa ödenen aylıkların faiziyle beraber geri alır.
Ama burada toplumun her kesimine iş düşüyor. Kadın sivil toplum örgütleri ne iş düşüyor.
Sömürülen ve bu sömürüye maruz bırakılan kadın olduğu için kadın sivil toplum örgütlerinin bu kadınları bilinçlendirmesi gerekiyor. Bize gelen ihbarların yüzde doksanını dosya haline getirildiğini aylık kesilecekler kararları kesilecekse kesilecek kesilmeyecekse kesilmeyecek dosyaları hazırlandı. Son beş yıla göre muvazaalı boşanma sayıları yüzde beşlere kadar düştü."