&[#]8220;Ahilik, sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi barındıran, Türk milletine has sosyoekonomik bir sistemdir&[#]8221; diyen Müdür Köroğlu, &[#]8220;İlimizde hafta boyunca yapılacak olan Ahilik Haftası kutlamalarına esnaf ve halkımız davetli olup, esnaf ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftası´nı kutlarım&[#]8221; dedi.

Köroğlu, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

&[#]8220;Türk milletinin köklü geleneklerinden biri olan Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kutlanan Ahilik Haftası, bu yıl 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanacaktır. Bir toplumun en değerli varlıklarından birisi yaşatılan kültür değerleridir. Zengin bir kültüre sahip olan Türk Milleti, bu değerlerini koruyarak, bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden birisi olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli yeri olan Ahilik Teşkilatı da halkımız tarafından günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Çalışma hayatımızın düzenleyicisi olan Ahi Evran-ı Veli, Ahilik Teşkilatı&[#]8217;nı akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine oturtarak, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kuralları içerisinde yoğurup, Türk milletine has bir kültür hazinesi haline getirmiştir. Bundan dolayıdır ki, Ahilik; tüm Anadolu´ya yayılıp, Müslüman-Türk halkı tarafından kabul görmüştür. Ahilik geleneğinin tam anlamıyla yaşatıldığı dönemlerde Türk Milleti idari, askeri ve ekonomik anlamda dünyanın en güçlü devleti haline gelmiştir. 600 yıl yaşayan, 3 kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti&[#]8217;nin temelinde de Ahilik geleneğinin büyük önemi vardır. Akıl, bilim, ahlak ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı dayanışma, sevgi, saygı, hoşgörü ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkar yetiştirmiştir. Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan, tüketicinin korunması, kaliteli üretim, bankacılık, gibi kurumlar, 13&[#]8217;üncü yüzyılda Ahilik Teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari hayatına yerleşmiştir. Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkarlar arasında, çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Bu günkü manası ile sendikacılık sistemi uygulanmaya başlamış, çalışanların hakları ve alın teri korunmuştur. Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi barındıran, Türk milletine has sosyoekonomik bir sistemdir. İlimizde hafta boyunca yapılacak olan Ahilik Haftası kutlamalarına esnaf ve halkımız davetli olup, esnaf ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftası´nı kutlarım.&[#]8221;

22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası kutlama programı şöyle:

1&[#]8217;İNCİ GÜN

Atatürk Anıtı&[#]8217;na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, Valilik makamını ziyaret, Şed Kuşatma Töreni, Ahi Pilavı ikramı, halk oyunları gösterisi.

2&[#]8217;NCİ GÜN

Zonguldak Belediye Başkanlığı&[#]8217;nı ziyaret, &[#]8216;Ahilik Kültürü&[#]8217; ile ilgili söyleşi, kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazananlara belgelerinin verilmesi.

3&[#]8217;ÜNCÜ GÜN

Küçük Sanayi Sitesi ve işyerlerini ziyaret, huzurevlerini ziyaret ve yaşlıların saç-sakal ve yüz bakımlarının yapılması, Meslek Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencilerinin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği&[#]8217;ni ziyareti.

4&[#]8217;ÜNCÜ GÜN

Ebediyete intikal eden ustalar ve sanatkârların ruhlarına mevlid-i şerif okutulması, Ahi Lokumu ikramı, Belediye Kültür Merkezi tarafından esnaf, sanatkar ve halka akşam düzenlenecek halk müziği konseri.

5&[#]8217;İNCİ GÜN

Cuma Hutbesi (Ahilik anlatımı), yazılı ve görsel basında Ahilik ve esnaf sorunlarına yönelik söyleşi.
Editör: Pusula Gazetesi