Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, orduda görev yapan Astsubayların emekli olduktan sonra ekonomik sıkıntı içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini ve Astsubayların emekli olduktan sonra da mecburen ek iş yapmakta olduklarını söyledi. Milletvekili Yalçınkaya, sunduğu önerge ile konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;nin gündemine getirdi. Yalçınkaya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül&8217;ün yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik iyileştirme çalışması yapıp yapmadığını sordu. Milletvekili Yalçınkaya önergesinde &8220;Türkiye&8217;nin her karış toprağında, en zor şartlarda görev yapan, ömürlerini şerefli mesleklerine adamış ve vatanı için canlarını feda etmiş, Astsubaylarımız, emekli olduktan sonra çok zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmektedirler&8221; dedi.


Maaşları yüzde 45 azalıyor


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül&8217;ün açıklamalarında sorunların çözüleceğini belirttiğini ifade eden Milletvekili Yalçınkaya, &8220;Emekli astsubaylarımızın maaşları, emekli olduklarında yaklaşık yüzde 45 oranında azalmakta ve birçoğu ek iş yapmak zorunda kalmaktadırlar. Sayın Milli Savunma Bakanının, çeşitli tarihlerde yaptığı basın açıklamalarında; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarıyla ilgili çalışmaların, personel ayırımı gözetilmeksizin bütün olarak yürütüldüğü ve emekli olan Astsubaylara ilave 100 TL artış sağlanması ile ikinci dereceden emekli olan Astsubayların, emekli aylıklarının iyileştirilmesine ilişkin ek göstergelerin düzenlenmesine yönelik tekliflerin yasalaşma faaliyetlerinin devam ettiği belirtmiştir&8221; diye konuştu.


Tasarı ne zaman gündeme alınacak?


Milletvekili Yalçınkaya önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: Aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon vatandaşımızı yakından ilgilendiren Astsubaylarımızın sorunlarının acilen çözümlenmesi amacıyla; 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair &8216;Kanun Teklifi&8217; TBMM bekletilmektedir? Bu kanunun amacı; lise ve dengi okul mezunu olarak, Astsubaylığa başladıktan sonra, görevleri süresince herhangi bir fakülte veya meslek yüksek okulunu bitirmiş ve intibakları yapılmış olan Astsubaylara ve emeklilerine 2 kademe verilmesine yöneliktir. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile Astsubayların intibakları yapılmış, mağduriyetleri giderilmiş olacaktır. Bu kanun tasarısının ne zaman gündeme alınarak yasalaşması düşünülmektedir?


Astsubaylardan neden kesinti yapılıyor?


Emekli olan Subaylarımızın emekli olduklarında aldıkları maaşlarından tazminatları kesilmezken, Astsubaylarımızın emekli olduklarında maaşlarından tazminatlarının kesilmesi nedeniyle, maaşları yaklaşık yüzde 45 oranında azalmaktadır. Bu durumu düzelteceğinize dair emekli Astsubaylara vermiş olduğunuz sözünüz vardır. Bu sözünüzü yerine getirmek için konu üzerinde herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır? Birinci dereceden maaş alan Astsubaylarla, ikinci dereceden maaş alan Astsubaylar arasında yaklaşık 400 TL maaş farkı bulunmaktadır. Bu ücret dengesizliğini gidermek için bir çalışma yapılmakta mıdır?


Tasarı ne zaman yasalaşacak?


5434 sayılı Emekli Sandığı kanununda yapılan değişiklikle; Milli İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri sınıfına dâhil kadrolar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatına hak kazanamamış olanlara her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 TL ayrıca ödeme yapılmaktadır. Emekli Astsubaylarımız maalesef bu kanun kapsamından ayrı tutulmuşlardır. 2010 yılında bir milletvekilimizin soru önergesine vermiş olduğunuz cevabınızda; Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlardan emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 TL tutarında ayrıca ödeme yapılması hususunda hazırlanan Kanun Tasarısı taslağının yasalaşma süreci devam etmektedir, cevabı verilmiştir. Bu kanun tasarısının ne zaman gündeme alınması ve yasalaşması düşünülmektedir?&8221;


Editör: Pusula Gazetesi