Vali Erdal Ata, ile İl, İlçe ve belde belediye başkanlarının yanı sıra İl genel ve belediye meclis üyeleri ZONÇEB toplantısında çevre kirliliği sorununu çözmek amacıyla yapılan komisyon seçiminde bir araya geldiler. Mart ayı ZONÇEB toplantısında Birlik Başkanlığı&[#]8217;na 43 oyla Vali Erdal Ata seçildi.


Birinci Başkanvekilliğine 31 oyla Belediye Başkanı İsmail Eşref seçilirken ikinci Başkanvekilliğine de 36 oyla Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir seçildi. ZONÇEB toplantısında Vali Erdal Ata, Türkiye ve Zonguldak´ın çevre temizliğine özen göstermesi gerektiğini belirterek çevreyle ilgili Avrupa ülkelerinde alınan önlemlerin Türkiye´de de alınmasını gerektiğini söyledi.


´Dünya kirlilikle karşı karşıya´


Zonguldak´ın en önemli sorununu çevre kirliliği olduğunu belirten Vali Ata; "Çevre sorunlarının başında da birinci sırayı katı atık alıyor. Geçmiş yıllarda kurulmuş olan konseyimiz, yaptığı çalışmalarla bu sorunun çözümü için önemli çalışmalar yapmış. İlimizdeki 31 belediyenin çöp sorununun kalıcı çözümü için valilik ve belediye başkanlıkları olarak üzerimize ne düşüyorsa hepimizin birinci derecede önem vermesi gereken konuların başında geliyor. Belediye başkanlarından ricam belediyeler park, bahçe, yol yapsın ama çöp ve atık suların arıtılması için tesislerin yapımına öncelik versin. Tüm gücümüzü çöp sorununun çözümü için seferber ilan edelim. Gelecek nesillerle daha temiz ülke ve Zonguldak bırakmak istiyoruz. Kirlettikten sonra temizlemenin maliyeti daha yüksektir. Kirletmeden önce tedbir alarak çevreye zarar vermemeliyiz.


Zonguldak´ta önemli kararlar alınmış, kaynak oluşturulmuştur. Bu kaynaklarla düzenli depolama tesisi oluşturulmuş. Bunu daha ileriye getirelim. Hedeflerimizin arasında geçmiş yıllarda kapatılan eski çöplüklerin ıslah edilmesi olmalı. Merkezdeki çöplüğün ıslahı ile ilgili Çevre Orman Bakanımızın ilimizi ziyareti sırasında gündeme getirmiştik. Proje aşamasında sayın bakanımız söz verdi.


İl ve ilçelerimizdeki bütün çöplükleri görüyorum. Belde ve köylerimiz dahi gelişi güzel dere yataklarına, yol kenarlarına çöpler dökülüyor ve maalesef dere yataklarına atılan atıklar sadece atılan yerde kalmıyor. Denizlere kadar ulaşıyor. Gönül ister ki, ülkemizde ve ilimizde plastik poşetler ve pet şişelerin kullanılması yasaklansın. Bunlar gelişmiş Avrupa ülkelerinde yasaklandığını biliyorum. Avrupa ülkelerinin bir kısmında alış veriş merkezlerinde artık plastik poşet vermiyorlar. Bizde pazara, manava veya hangi alışveriş merkezine gitsek alışverişimizde plastikten yapılmış poşetleri veriyorlar. Bir çok ülkede bu davranış yasaklanmış vermiyor, poşetinizi kendi evinizden getiriyorsunuz. Dünya ciddi bir kirlilikle karşı karşıya. Yaşadığımız coğrafyayı kendi elimizle yok etmemiz lazım" dedi.


Seçimlerin ardından 2008 yılı kesin hesabı ve kadro ihdası görüşüldü. Ardından dilek ve temenniler belirtilerek toplantı sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi