İlk olarak Kaymakamlık önündeki Atatürk anıtında İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş tarafından çelenk sunuldu. Ardından ilçe stadyumundaki kutlama programına geçildi. Kaymakam Muharrem Coşgun, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı tören komutanı eşliğinde halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında İlçe Mili Eğitim Müdürü İsmail Baş şunları söyledi; "Bugün, İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk ve aziz milletimizin, hürriyet ve İstiklalin ancak milletin iradesiyle kazanılabileceğini tüm dünyaya ilan ettikleri, "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" ilkesini tarihe yazdıkları onurlu ve anlamlı bir günün 102.yıldönümündeyiz. Bugün ayrıca, millet egemenliğinin resmi olarak hayata geçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve bu egemenliği ilelebet koruyacak olan çocuklarımıza olan güven ve sevgimizi göstermek adına bir bayram olarak hediye edildiği tarihi bir gündür.23 Nisan 1920 tarihi, Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adımdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bizim gazi meclisimizdir. Kurtuluş Savaşında İstiklal Harbinin kararları bu mecliste alınmış ve Kurtuluş Savaşımız buradan yönetilmiştir.

Cumhuriyetin kurulması ne kadar önemli ise onun geliştirilmesi, korunması ve sürekliliği de en az o kadar önem arz etmektedir. Bunu çok iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk çocuklarımıza ve gençlerimize "Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz" tarihi mesajı ile vurgu yapmıştır.Eğitim camiası olarak bizler, sorumluluğumuzun bilincinde olup; çocuklarımızı milli ve manevi değerlerine bağlı, yaşadığı çağa yön verecek bilgi ve beceriye sahip, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller olarak yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyor ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Vatanımıza ve milli irademize kasteden düşmanlar aziz Milletimiz tarafından tarihin her safhasında hezimete uğratılmıştır. Çünkü bizler, Malazgirtte Alparslan, Niğbolu'da Yıldırım, Bizans surlarında Fatih Sultan Mehmet, Sakarya'da Mustafa Kemal Atatürk, Cudi'de,Gabar'da, Afrinde kahraman Mehmetçik, Ankara'da Ömer Halisdemir ve İzmir'de Fethi Sekin'leriz. Bizler, Anadolu'nun her köşesinde şehadeti kutlu bir vuslat bilerek Rabbine gülümseyen şehit ve gazileriz. Çünkü biz, vatanını ve namusunu asla çiğnetmeyen ve çiğnetmeyecek olan bir nesiliz. Bundan sonra da bu aziz neslin yetişmesi için azimle mücadele edeceğiz."

Öğrencilerin hazırladığı birbirinden renkli gösterilen büyük beğeni alırken, tribünler vatandaşları ağırlamada yetersiz kaldı. Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildikten sonra tüm okulların hazırladığı final gösterisi büyük alkış aldı. Stadyum önünde yazarların da katıldığı çeşitli stantlar açıldı.