Canlı basketbol sektördeki en çok ilgi çeken sporlardan biridir. 1891 yılına kadar uzanan uzun bir geçmişi var. O zamanlar kurallar bugünden çok farklıydı. Basketbol popüler olmasına rağmen, en kolay sporlardan biri değildir. Bu sporda başarılı olmak ve rakiplerinizi geride bırakmak için mükemmel beceriler, dayanıklılık ve takım ruhu gerekir.

Bu oyunda saha, top ve NBA All-Star hafta sonundan daha fazlası var. Sıkı bir hayran olarak, onları tanımanız size iyi gelecektir. İşte basketbol hakkında muhtemelen bilmediğiniz bazı şaşırtıcı gerçekler.

  1. Basketbol futbol topuyla oynanırdı.

Kulağa ne kadar garip gelse de, basketbol başlangıçta bir futbol topu ve şeftali sepeti ile oynandı. Oyuncular her basket attığında hakemler topu sepetlerden almak zorunda kaldı. 1900 yılında bugün bildiğiniz ipli sepet oyuna tanıtıldı. Daha sonra seyircilerin oyuncuların şutlarını engellemesini önlemek için sepetlere arkalıklar takıldı.

  1. Daha sert bir spordu

Eskiden basketbol daha zor bir spordu. Çünkü topun kuralları şimdikinden farklıydı. Top saha dışına çıktığında, hakem topu sahaya attı ve topa ilk sahip olan takım hakimiyeti aldı. Bu kural, oyuncuların şanslarını elde etmek için topa doğru koşmalarına neden oldu ve bu da oyuncuların sahaya inmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı. Ancak 1923'te bu kural oyunu oyuncular için daha güvenli hale getirmek için değişti.

  1. Top sürmeye izin verilmedi

Şaşırtıcı olabilir, ancak top sürme, ilk basketbol oyunlarının bir parçası değildi. Bir oyuncu topu yakaladığında, oyunu devam ettirmek için başka bir oyuncuya atmak zorundaydınız. Ancak, 1897'de top sürme, bir kolej basketbol takımı tarafından oyuna dahil edildi. Başlangıçta, oyuncuların topu diğer oyuncuya geçirmek için yalnızca bir sekme kullanmasına izin verildi. Top sürme, dört yıl sonra basketbolda resmen kabul edildi.

  1. Smaç

Smaç Yarışması, şüphesiz NBA Skills Challenge'da öne çıkan bir olaydır. Smaç terimi, bir veya iki elinizi kullanarak topu fileye sürerken ağın kenarının üzerine sıçradığınız anlamına gelir. Bu ünlü oyun resmen smaç vuruşu olarak biliniyordu. Ancak 1972'de Amerikalı bir spiker olan Chick Hearn, bu terimi ilk kez bir LA Lakers maçında kullandı ve kaldı. Robert Kurland'ın 1940'larda smaç yapan ilk kişi olduğu söyleniyor.

  1. James Naismith icat etti

James Naismith, YMCA'daki patronu tarafından bir kapalı kış etkinliği icat etmesi istendikten sonra, 1891'de Springfield, Massachusetts'te basketbolu kurduğuna inanılıyor. Beden eğitimi öğretmeniydi ve ayrıca basketbol için orijinal kural kitabını yazdı. Son olarak, Naismith, Kansas Üniversitesi'nde basketbol programını kurdu.

  1. Üçlük her zaman oyunda olmadı

Üçlük Yarışması, NBA Beceri Yarışmasında da popüler bir etkinliktir. Resmi olarak üç sayılık atış olarak bilinir ve üç sayı çizgisinin ötesinden yapılan bir şuttur. Sahadaki sepeti çevreleyen yay budur. Oradan şut atarsanız üç puan alırsınız. Bilmeyeceğiniz şey, üçlüklerin her zaman oyunda olmadığıdır. 1979-80 sezonundan sonra kurallarda değişiklik yapıldıktan sonra oyuna girmiştir.

  1. Oynanan fauller

Basketbolda omuz atma, itme, tutma, tökezleme ve vurmaya asla izin verilmedi, ancak asla faul olarak kabul edilmedi. Ancak, 1910'da, oyuncuların bu dört suçu işlemesini diskalifiye eden bir kural oluşturuldu. 1946'da Basketball Association of America's tarafından beşe, bir yıl sonra altıya çıkarıldı.

  1. Hakemler saat kullandı

Başlangıçta, hakemlerin resmi görevleri zaman tutmaktı, ancak tutmak için fazla zaman yoktu. 24 saniyelik kuralı, çeşitli NBA takımlarının uygulamaya başladığı oyalama taktikleriyle mücadele etmek için 1954'te kuruldu.

  1. Daha küçük takımların kurulması

Basketbolda, her iki tarafın da herhangi bir zamanda sahada beş oyuncusu vardır. Her zaman böyle olmadı. Basketbol icat edildiğinde sahadaki oyuncu sayısında bir sınırlama yoktu. Bu nedenle, takımlar herhangi bir sayıda oyuncuyla oynayabilir ve bazılarında 50'ye kadar oyuncu bulunur. Ancak, her takım belirli bir zamanda sahaya dokuz oyuncu gönderir. Her şey 1897'de değişti ve her iki taraf için beş oyuncu kuralı kuruldu.

  1. Michael Jordan ikonik ayakkabılarını giymek için para cezası ödemek zorunda kaldı

Michael Jordan'ı duyduğunuzda, muhtemelen onu efsanevi Air Jordan'larına bağlarsınız. Bu ayakkabılar ikoniktir ve rekor bir satış numarasına sahiptir. Ancak, bu ayakkabılar NBA kıyafet kurallarına aykırıydı ve sahaya girmesine izin verilmiyordu. Jordan hala sahada ayakkabılarını giyiyordu ve Air Jordans olmayan ayakkabılar giymektense onları giydiği için para cezasına çarptırılmayı tercih etti. Sonunda, NBA onlara sahada izin verdi.