Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu Nedir?

Bu suç tipi, 15 ile 18 yaş arasındaki reşit olmayan bireylerle, onların iradesine zorla müdahale etmeksizin, yani cebir, tehdit veya aldatma kullanmadan karşılıklı rızaya dayalı cinsel ilişki kurulduğunda meydana gelir. Eğer cinsel ilişkiye giren taraflardan birinin yaşı 18'den küçükse ve diğer taraf reşitse, bu durum reşit taraf için suç teşkil eder. Bu suçun işlenmesi bakımından failin yaşı önemli değildir.

●       Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunda Rıza Unsuru

Bu suç kapsamında, reşit olmayan bireyin rızasının bulunması, suçun varlığını ortadan kaldırmaz. Cinsel ilişkinin cebir, tehdit veya aldatma gibi yöntemlerle kurulmaması, suçun oluşumunu engellemez.

●       Çocukta Zeka Geriliği Olması

Eğer cinsel ilişkiye girilen çocuğun zeka geriliği durumundan fail haberdar ise, genellikle mahkeme tarafından çocuğun cinsel istismarı suçu kapsamında karar verilir. Bu durumda, çocuğun rızası geçersiz sayılır.

●       İki Çocuğun Cinsel İlişkiye Girmesi

Yasal düzenlemelerde, her iki tarafın da 15-18 yaş aralığında olduğu durumlarda cinsel ilişkinin cezai sorumluluğuna ilişkin bir açıklama bulunmamaktadır. Pratikte, eğer cinsel ilişkiye giren taraflar 15-18 yaş arasındaysa, genellikle ilişkinin aktif tarafı fail olarak kabul edilir.

●       Suçun Evlenme Yasağı Bulunan Kişiler Arasında Gerçekleşmesi

Aile içinde evlenme yasağı bulunan kişiler arasında gerçekleşen cinsel ilişkiler, suç teşkil eder. Bu, üstsoy ve altsoy arasında, kardeşler, amca, dayı, hala, teyze ve yeğenler arasında veya kayın hısımlığı nedeniyle oluşan ilişkilerde geçerlidir.

●       Çocuğun Yaşında Hataya Düşmek

Fail, cinsel ilişkiye girdiği kişinin yaşı konusunda hataya düşmüşse ve gerçekte 18 yaşından büyük olduğunu düşünerek hareket etmişse, suça yönelik bir kastı olmadığı varsayılır ve bu durumda cezalandırılmaz.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Nitelikli Halleri

Nitelikli haller şunlardır:

●       Evlenme yasağı bulunan kişilerle ilişki,

●       Üstsoy, altsoy, kardeşler, amca, dayı, hala, teyze ve yeğenler arasında ilişki,

●       Koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde veya evlat edinme sürecinde cinsel ilişki.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Cezası

Bu suçun cezaları şöyledir:

●       15-18 yaş arasındaki bir çocukla cebir, tehdit ya da aldatma olmaksızın cinsel ilişkiye girilmesi durumunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası,

●       Suçun evlenme yasağı bulunan bir kişi tarafından işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası,

●       Suçun, koruyucu aile ilişkisi veya evlat edinme sürecinde bir çocukla işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunda Şikâyet Süresi ve Zamanaşımı

Bu suç için şikâyet süresi 6 aydır ve suç, 8 yıllık zamanaşımı süresi içinde takip edilebilir.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunda Görevli Mahkeme

Suçun basit hali için Asliye Ceza Mahkemesi, nitelikli halleri için ise Ağır Ceza Mahkemesi görevlidir.

Örnek Yargıtay Kararları

●       Yargıtay 14. Ceza Dairesi,  E: 2012/9853, K: 2014/7117,  T: 28.05.2014;

“…Suç tarihinde 17 yaşı içerisinde bulunan mağdure ile tanışıp arkadaş olan sanığın, cebir tehdit veya hile kullanmaksızın mağdureyle cinsel ilişkiye girmesinden sonra, ihbar üzerine polis memurlarınca yakalanmıştır. Mağdurenin sanıktan şikâyetçi olması karşısında, sanığın eyleminin reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturduğu, bu suçun şikayet üzerine takip edilen suçlardan olup, süresinde yapılan şikayetin suçun oluşumu açısından yeterli olduğu göz önüne alınarak sanığın mahkûmiyetine karar verilmesi gerekir. Geçerli rıza halinde sonradan başka saiklerle yapılan şikayetin hukuken geçersiz olduğu şeklindeki kanuni olmayan gerekçeye dayanılarak yazılı şekilde beraat kararı verilmesi hukuka aykırıdır.”

●       Yargıtay 14.Ceza Dairesi, Esas: 2015/ 437, Karar: 2015 / 6166, Karar Tarihi: 06.05.2015:

“…Mağdure ve sanığın aşamalardaki beyanları, adli rapor ve tüm dosya kapsamına göre; sanığın suç tarihinden önce mağdureyi tanıdığı, olay gecesi onaltı yaşındaki mağdurenin saat 21.30 sularında sanıkla birlikte onun evine gidip ertesi gün saat 13.00 sularına kadar kaldığı, mağdure ve sanığın anlatımları karşısında bu süre içerisinde cinsel ilişkiye girdikleri hususunda bir tereddüt bulunmadığı, ancak, sanığın bu eylemini cebir tehdit veya hile kullanmak suretiyle gerçekleştirdiğine ilişkin cezalandırılmasına yeter nitelikte kuşkudan arındırılmış delil elde edilememesi ve

 

“kuşkudan sanık yararlanır” ilkesi dikkate alındığında eylemlerin bu haliyle reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturması nedeniyle sanığın TCK’nın 104/1. maddesi gereğince cezalandırılması ve mağdurenin aynı Kanunun 26/2. maddesi kapsamında hukuken geçerli rızasına istinaden sanıkla birlikte kalması halinin kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturmayacağı gözetilerek bu suçtan beraatine karar verilmesi gerekirken, suç vasfının tayininde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde müsnet suçlardan mahkûmiyetine hükmedilmesi hukuka aykırıdır.”

●       Yargıtay 14.Ceza Dairesi, Esas: 2013/ 11376, Karar: 2015 / 5974, Karar Tarihi: 30.04.2015:

LGS Taban Puanları Düşecek mi? LGS Taban Puanları Düşecek mi?

“…Suça sürüklenen çocuğun suç tarihlerinde onbeş-onsekiz yaş grubunda yer alıp dosya içeriğine göre akıl hastalığı da bulunmayan mağdure ile birden fazla rızaen cinsel ilişkiye girmesi eyleminde, suça sürüklenen çocuğun evlenme vaadinde bulunması mağdurenin iradesini bertaraf edip fiile karşı koyma gücünü ortadan kaldıracak boyutta bir hile olarak kabul edilemeyeceğinden, mevcut haliyle eylemlerin reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturup, TCK’nın 104/1, zincirleme suç hükümlerini düzenleyen 43. maddelerine uyduğu gözetilmeksizin dosya kapsamına uygun düşmeyecek şekilde suça sürüklenen çocuğun eylemlerini evlenme vaadi şeklinde hile ile gerçekleştirdiği belirtilerek çocuğun nitelikli cinsel istismar suçu nedeniyle hüküm kurulması hukuka aykırıdır.”

●       Yargıtay 14.Ceza Dairesi, Esas: 2014/ 58, Karar: 2015 / 10479, Karar Tarihi: 11.11.2015:

“…Sanığın oluşa uygun şekilde kabul olunan eyleminin TCK’nın 104/1. maddesinde düzenlenen takibi şikâyete bağlı reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturduğu ve suç tarihinde on beş yaşından büyük olan mağdurenin soruşturma evresinde sanıktan şikâyetçi olmadığını beyan ettiği anlaşıldığından, vaki şikayet yokluğu nedeniyle kamu davasının TCK’nın 73/4 ve 5271 sayılı CMK’nın 223/8. maddeleri gereğince düşmesine karar verilmesi gerekir.”

Ceza Davalarının Süresi

Ceza davalarının süresi, mahkemenin yoğunluğuna ve davaların karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Adalet Bakanlığı'nın belirlediği hedef sürelere göre, soruşturma, tanık dinlenmesi ve delil toplama süreçleri dava süresini etkileyebilir.

Ceza Avukatı Vekalet Ücreti

Ceza avukatı vekalet ücreti, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre değişkenlik gösterir. Avukatlık ücreti, davanın niteliğine ve işlemlere göre farklılık gösterebilir.

Kaynak: Haber Merkezi