Bir şehrin futbol takımı hangi ligde oynuyorsa şehir de o ligde demektir. Çok doğru bir tespit, Zonguldak’ta sporun ve futbolun başlama tarihi Cumhuriyetin kuruluşunun birinci yıldönümü olan 1924, aynı tarih Zonguldak’ın yükseliş devrinin de başlangıcı, evvelki yazılarımda da belirtmiştim ( Bkz.: Yükseliş Devri).bence Zonguldak ekonomisi Cumhuriyetin kuruluş yılından günümüze kadar dört zamandan oluşuyor. Yükseliş, duraklama, gerileme ve henüz yol yakınken kurtulacağımızı düşündüğüm çöküş devri. Hal böyle olunca şehirde sosyal yaşam, kültür ve sporda aynı paralelde seyrediyor. Bunun en iyi örneği Zonguldakspor. Takımın başarı grafiğine bakarsak şehrin ekonomik dönemleriyle birebir örtüşüyor. Bu örtüşme tabiî ki diğer illerin takımları içinde geçerli ancak biz Türkiye’nin diğer futbol takımlarından çok daha farklı özelliklere sahibiz. Diğer illerde futbol kulüpleri farklı sermayelerin ve işkollarının ortaklıklarından hasıl olmasına karşılık, Zonguldak’ta ise futbol, maden okulunun kurulması ile okullu başlamış daha sonra sanayisinin tek bağlı olduğu sektör olan maden sanayisinden beslenmiştir. Maden sanayisi demek maden işçisi, maden işçisi eşittir emek olduğundan, Zonguldak’a ‘Emeğin Başkenti’, Zonguldak futbol takımına da ‘İşçi Milli Takımı’ ünvanı verilmesinin sebebi budur.
Başlık olarak ‘’Madencinin ilk onbiri’’ seçtiğim konu başlığını tescillemek adına, Zonguldakspor futbol takımının 1924 yılından günümüze kadarki serüvenini fotoğraflar eşliğinde sunmaya çalışacağım…




MADEN MEKTEBİ FUTBOL TAKIMI…

Zonguldak’ın futbolla tanışması Fransızlar dönemine kadar dayandığı ve Fransızların futbolun yaygınlaşmasında rol oynadığı söylense bile asıl takım ruhunun Maden Mektebi’yle birlikte şehre kazanıldığı fotoğraf ve belgelerle bilinmektedir. 1924 yılında Türkiye’de ilk olarak Maden Mühendisi yetiştirmek için açılan maden yüksekokulu müdürü Mehmet Refik Fenmen öğrencilerin sosyal bakımdan gelişimine de büyük önem vermiştir. Spor dalları olarak binicilik zorunlu ders olurken futbol, voleybol ve tenise önem vererek bu alanlarda dışarıdan öğretmenler getirmiştir. O yıllarda okul takımı destekli kurulan ‘Karaelmas’ adlı futbol takımı, 1945 yılında ‘Kömürspor’ kurulana kadar uzun yıllar bu isimle yaşamıştır. Her nekadar ileriki yıllarda kazanılacak başarıların temeli bu okulda atılmış olsa bile maden işçilerinin ve kömür işletmelerinin de Zonguldak futboluna büyük katkısı olmuştur.





KÖMÜRSPOR FUTBOL TAKIMI……

1945 yılında daha profesyonel bir yapıya sahip olabilme adına EKİ kurumu ve maden işçilerinden destekli, Zonguldak’ta Türk futbolu adına Kömürspor kuruldu. Kulübün renkleri kırmızı-lacivert olarak kabul edildi. Kulüp binası Fener Mahallesi´ne ilk yapılan evlerin tam ortasında bulunuyordu. Şehir merkezinden gelen ve Müessese Müdürlüğü ile Yayla Karakolu’nun önünde ikiye ayrılan yolun deniz tarafında kalan kısmı, tatlı bir eğimle Kömürspor Kulübüne kadar iner ve orada sona ererdi. İlk yapılan evler bu yolun iki tarafında diziliydi. Kulüp binası, iki yarımdaki beton merdivenlerle stadyuma ve mahallenin yeni yapılan kısmına bağlanıyordu. Bu merdivenlerin arasında kalan yamaçta ise 1918 yıllarında, yine Fransızlar tarafından yapılan evler yer almaktaydı. 1966 yılında Zonguldakspor kulübü kurulana kadar bu bina sosyal etkinlikler içinde kullanıldı, 1953 yılında Yayla İlkokulu ve sinema salonu yapıldıktan sonra sadece futbol takımına hizmet verdi. Zonguldakspor şimdiki kulüp binasına taşınana kadar devam etti. 1966 yılından sonra bölgenin adı eski Kömürspor olarak kaldı, önündeki seyrek ağaçların bulunduğu meydan Beyaz Saray yapılana kadar mahalleli çocukların maç oynadıkları saha olarak anılardaki yerini korudu.



ZONGULDAKSPOR FUTBOL TAKIMI …

1945 yılında Kömürspor adıyla Zonguldak´ta kurulan takım 1966 yılında 2. Lig´e çıkınca Zonguldakspor ismini almıştır…

1973-1974, günümüzde Süper Lig olarak adlandırılan ligin 11. sezonudur. Kırmızı Grup ve Beyaz Grup olarak iki ayrı torba oluşturularak oynanan ligden bir üst lige yükselen takımlar Zonguldakspor ve Trabzonspor olmuştur. Gruplarını son iki sırada bitiren Bandırmaspor, PTT, Erzurumspor ve Lüleburgazspor ligden düşerken Zonguldakspor ve Trabzonspor arasında oynanan şampiyonluk maçını ise Zonguldakspor kazanarak o zamanki ismiyle 1.lige çıkmıştır. 14 yıl boyunca yer aldığı 1. Lig´de 1979-1980 sezonunda en başarılı performansı sergileyerek 3. oldu, lig puan cetvelinde bir kaç hafta lider duruma geçti. Bu sezon sonunda ilk üçe girerek yabancı takımlarla müsabaka oynadı. 1981-1982 sezonundaki 4.lükten sonra güçten düşmeye başlayan Zonguldakspor; 1987-1989 arası inişe geçti ve iki yıl içinde 1. Lig´den 3. Lig´e düştü. 1989´dan sonra, 2. Lig-3. Lig arası gidip gelen Zonguldakspor, 2005-2006 sezonunda oynadığı 2. Lig B Kategorisi 4. Klasman Grubu´nu sonuncu bitirdi ve 3. Lig´e düştü. 2007-2008 sezonunda 3. Lig 4. Grup´ta verdiği amatör kümeye düşmeme mücadelesini malî sıkıntılar yüzünden kaybetti ve Zonguldak 1. Amatör Küme´ye düştü. Kısacası kömür bitti Zonguldakspor düştü.



ZONGULDAKSPOR’UN LİG SERÜVENİ…

Kömürspor´un devamı olarak kurulan Zonguldakspor 2.Lige ayrıcalıklı olarak girdi. Ekonomik anlamda Zonguldakspor Kömür İşletmeleri işçilerinden ve işletmeden aktarılan spor fonları ile Türkiyede en iyi kulüpler arasına girdi. Futbolcu kadrosu ve bütçesi çok iyi olan Zonguldakspor 2.Lig Şampiyonu olarak 1973/74 sezonunda Trabzonspor ile birlikte 1.Lige çıktı.




80´li yıllara kadar Zonguldakspor Kulübü bir çok kulübe oranla borçsuz ve sorunsuz ayakta durdu. Türkiye’de diğer takımlara göre daha iyi ekipmana sahipti. Bu yıllarda Kulüp Yönetiminde TTK üst düzeyi ve Genel Maden İşçileri Sendikası etkin olarak faaliyet içerisinde idi. 1980 yılından sonra ise Zonguldakspor yönetiminde şehrin işadamları söz sahibi oldu, Ertuğrul EMRAL, Kerim TANYERİ, İrfan ERDEM, Salih YILMAZ kulübe başkanlık yaptılar. Bu yıllarda çok iyi futbolcular Zonguldakspor ´a geldi. Şehir futbol takımı ile birleşmiş ve lig maçlarında tribünleri Zonguldak halkı doldurur olmuştu. Bir çok Zonguldakspor taraftarı ve futbolsever bu yılları unutamaz.





Bu yılların hemen akabinde Zonguldakspor Yönetimi ile ilgili birtakım sorunlar yaşanmaya başlandı. Yönetimde arbedeler yaşandı ve bu kulüp için bir düşüşün ve hataların sonucu oldu. 1987/88 sezonunda Zonguldakspor Kulübü 2.Lige düştü. 2.Ligde iken Zonguldakspor ´a Amele Birliği Başkanı Kemal YILDIRIM Başkan oldu. Ligin sonlarına doğru takım çok kötü neticeler almaya devam ediyordu ve Başkanlıkta yine istifa sözkonusu idi. Yeni Başkan Gazeteci Kemal SÖNMEZ oldu ancak takım 3.Lige düştü.
Zonguldakspor ´a Başkan dayanmıyor peşpeşe istifalar devam ediyordu. 3.Ligdeki takımın Başkanı bu sefer Mustafa KALDIRIM oldu. Fakat Zonguldakspor kötü sonuçlar almaya devam ettiği gibi yönetimsel sorunlarda yaşamaya başlamıştı. Şehirde bariz olarak geçmişteki güçlü Zonguldakspor ´un düşüşünün hayal kırıklığı yaşanıyordu.
Zonguldak´taki bazı çevrelerin ve yerel basının diretmesi ile Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Şemsi DENİZER´in katkıları ile Sendika tekrar Zonguldakspor için devreye girdi.





1991/92 sezonunda Şenol YAZICIOĞLU ardından Şemsi DENİZER 5 dönem Zonguldakspor ´a Başkanlık yaptı. Sendikanın geçmişteki gibi devreye girmesi neticesinde Zonguldakspor 2.Lige merhaba dedi. Takım çok başarılı neticeler almaya başlamıştı. 1.Lige çıkmayı hedefleyen Zonguldakspor bunuda başarıyordu ancak; sarı kart cezalısı bir futbolcusunu 1.Lige çıkacağı kader maçında oynatması sonucu Zonguldakspor ´un 1.Lig hayali yok oldu.
1999 yıllarına doğru sendika tekrar devreden çıktı. Kulüp bu yıllar inanılmaz sarsıntılar yaşamaya başladı. Ekonomik kriz hat safhada idi, bir çok futbolcu takımı terk etti. Zonguldakspor tarihinin en kötü yıllarını yaşadığı sırada devreye yine bir sendikacı Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Çetin ALTUN girdi ve Yönetimin %50 ortağı oldu; 5 kişi sendikanın önereceği, 5 kişide dönemin Başkanı Ayhan BAL´ın önereceği bir Yönetim kuruldu.
2000´li yıllar bir anlamda Zonguldakspor ´un yeniden doğuşudur. Şehir halkıda takıma eskisi gibi sahip çıkmaya başlar oldu ve yepyeni bir kadro oluşturulmaya başlandı. köklü bir geçmişe sahip Zonguldakspor ´da taraftardan yönetime herkeste yeniden 2.Lig ve sonrası 1.Lig sevdası başladı. Lig mücadelelerinde içerde ve deplasmanda taraftar takımı yalnız bırakmaz oldu. Yörenin Milletvekilleri ve üst düzey yöneticilerinden işadamlarına kadar tüm Zonguldaklılar artık Zonguldakspor ´la ilgilenmeye başlar oldular, sezon sonunda ise Zonguldakspor yine 2.Lig biletini alamadı, ne yazık ki Zonguldakspor için el ele veren yöneticiler başarısızlık sonucu tekrar bir kaosa düştüler. Sendika Yönetimden çekildi ekonomik kriz yine gündeme gelince oluşturulan kadro dağıtıldı. Bu olumsuzluklara rağmen Zonguldakspor için kentte uğraşan bazı işadamları ve yerel yöneticiler oldu.

Artık yeni bir dönem Zonguldakspor için başlamalıydı ve yerel basının da katkıları ile Zonguldak Milletvekilleri, Zonguldak Valisi, Belediye Başkanı, Genel Maden-İş Sendikası Başkanı, Zonguldak Esnafı ve İşadamları en önemlisi de her zaman bu takımın peşinden koşan taraftarı Türk Futbol tarihine mal olmuş bir zamanların unutulmaz takımı için el ele verdiler.
Netice olarak Zonguldakspor Kulüp Başkanı İşadamı Erdoğan DEMİR oldu, yeni başkan futbolun içinden gelen birisi idi. Amacı takımı hak ettiği yere önce 2.Lige ve daha sonra 1.Lige çıkarmaktı. Öncelikle kadroyu oluşturdu, yeni isimler transfer etti, Kilimlispor´dan bazı futbolcuları Zonguldakspor ´a aktardı. Kentte yeni bir dönemi ateşledi birlik-beraberlik olgusu başlatıldı. Sendika yeni oluşumu sıcak karşılar oldu.



Zonguldakspor ´ a mali desteklerde bulundu. Takım başarılı sonuçlar almaya başladı ve 2.Lig için olumlu sinyaller gösterdi. Başarılı bir Yönetim ve Kadro sayesinde Zonguldakspor mutlu sona ulaştı ve 2.lig B Grubu B Kategorisine yükseldi. 2.lig sezonunun başlaması ile ciddi mali sorunlarda başlamış oldu. Eski Teknik Direktör Mahmut Alpaslan´ın yerine Kasım Gündüz getirildi. Futbolcularda ise ekonomik sıkışıklık nedeni ile tatminkar transfer yapılamadı. Başkan Erdoğan Demir görevden ayrıldı.
Zonguldakspor Başkanlığına tek aday olan Kilimli Belediye Başkanı Ali Kılıçaslan geldi, ekonomik zorluklar içinde Zonguldakspor ´u şampiyonluk potasına getirmesine rağmen takım ikinci oldu. Başkan Ali Kılıçarslan görevini yaptığını ve bayrağı yeni birisine devredeceğini belirterek görevinden ayrıldı.
Yeni sezon ile birlikte başta Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen´in uğraşları sonucu eski başkan Erdoğan Demir Başkanlık görevine gelerek şampiyonluk parolası ile lige başlandı. Ancak takım yeni oluşturulmasına rağmen çok kötü sonuçlar alarak düşme potanısa girdi. 3 tane Teknik Direktör değiştirildi ve Zonguldakspor ligin ilk devresini sonuncu bitirdi. Başkan Erdoğan Demir kötü sonuçlar neticesinde işlerinin yoğunluğunu beyan ederek görevinden istifa etti. Tekrar Vali devreye girerek uğraşları sonucu ilk kongreye kadar başkanlık görevinin işadamı Durmuş Kabakçı´ya verilmesini sağladı. Takım tekrar revüze edilerek 2.devreye başladı. Tek listeyle yapılan kongrede Durmuş Kabakçı 53 delegenin 44´ünün oyunu alarak Başkanlığa seçildi. Sezon sonu itibariyle Zonguldakspor tekrar başkansız kaldı. Durmuş Kabakçı´nın istifasının ardından Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen yeniden devreye girerek kulübü sahipsiz bırakmamak için çalışmalar ve girişimlerde bulunarak Zonguldakspor ´un başkanlığı için işadamı İsmail Recai Şanlı´yı ikna etti ve 2004/2005 sezonuna Zonguldakspor İsmail Recai Şanlı´nın başkanlığı ve yönetimiyle başladı. Başkan Şanlı, özellikle kamuoyuna bu takımın bu sezon değil, önümüzdeki dönemlerde şampiyonluk iddiası içinde olacağını belirtti. ligde orta sıralarda devam eden takıma sezon arasında takviye yapıldı. Teknik Direktör Muammer Birdal´ın yerine de Tayfun Türkmen getirilerek, mücadeleye devam edildi.



ZONGULDAK KÖMÜRSPOR’LA HALEN DEVAM EDEN MÜCADELE…

2010-11 sezonunda kurulan ve kısaca BAL diye tabir edilen Bölgesel Amatör Lig´de Kilimli Belediyespor ile birlikte Zonguldak ilini temsil etme hakkı kazanan Zonguldakspor; lider Eskişehir Demirspor ve Kilimli Belediyespor´un 1 puan gerisinde 3. sırada ve şampiyonluk iddiasıyla girdiği sezonun son haftasında Pursaklar Belediyespor ile kendi seyircisi önünde golsüz berabere kalınca BAL statüsü gereğince Zonguldak 1.Amatör Küme´de 2. olan Demir Madencilik Dilaverspor´la baraj maçı oynamak durumunda kaldı. Karşılaşma, 4-2 Zonguldakspor aleyhine bitince rakibi BAL´a yükselirken 30 yıl önce o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi´ni sallayan Zonguldakspor ise Türkiye´deki amatör futbolun 2. seviyesi olan il bazında mücadeleye yani Zonguldak 1. Amatör Küme´ye düştü.
Bu olaydan sonra Zonguldakspor´un adı bazı ekonomik nedenlerden dolayı ‘Fenerspor’ olarak değiştirildi, fakat kısa sürdü. bugün halen kulüp olarak kullandığı isim ‘Zonguldak Kömürspor’ adını aldı. Ramis Muslu, Hüsnü Kavas, Celal İncekara, Adnan Aydın ve Salih Demir’inde başkanlığını yaptığı takımı 2013-14 sezonunda Bölgesel Amatör Lig 10.Grup´ta sezonu şampiyon olarak bitirdi ve 3. Lig´e terfi maçında Zara Belediyespor´u 2-0 mağlup ederek 3. Lig´e yükseldi.



Şimdi Süleyman Caner başkanlığında ki Zonguldak Kömürspor savaşmaya devam ediyor, yazımın başında belirttiğim gibi ‘Bir şehrin futbol takımı hangi ligde oynuyorsa şehir de o ligde demektir’ milletvekilleri, siyasetçiler, başkanlar ve tüm yöneticiler gelin şehrimizi en birliğiyle ‘Yükseliş devri’ne geri döndürelim…




SAHADA ZONGULDAKSPOR, SEYİRCİ ŞAMPİYON…

Seyircisinden amigosuna tek vücut olmuş ateşli bir sporsever şehridir Zonguldak. 1970 ve 80’li yıllarda Gümrük kavşağında bulunan Kilimli dolmuş durağı kahyası ‘Göbek İsmail’i anmadan geçmemek lazım. Kilolu, göbekli, fanatik Zonguldakspor taraftarıydı. Hınca hınç dolu stadyumda yavaştan hızlıya doğru attığı narası bütün stadyumdan duyulurdu.
Hamid Aga; Zonguldak’ın futbolcusu, futbol hocası, Kömürspor’un, Zonguldakspor’un ve Zonguldak’ın Hamit Aga’sıydı…
Saymakla bitmeyecek onlarca isim var, unutulanlar var, emekleri unutulmaz elbette, bilenler yorumlasınlar o güzel insanları…
Hangi ülkede, hangi şehirde vardır ki bilinmez, amatör kümede oynayan bir takımın seyircisi rekor kırsın. 2014 yılı Spor Toto 3.Lig 1.Grup’ta mücadele eden Zonguldak Kömürspor, 9562 seyirci ortalaması ile üç büyükleri bile sollayarak rekor kırmıştır. Futbolda başarı varsa onda seyircisininde büyük katkısı vardır. İnanıyorum ki işçi milli takımı Zonguldak Kömürspor halkın deteğiyle eski günlerdeki gibi ligi zorlayan takımlardan biri olacaktır…

UNUTULMAYANLAR…

Zonguldakspor takımına emek vermiş onlarca futbolcu var bir çoğu aramızdan ayrılmış, bir kısmı başka illerde yaşıyor, halen Zonguldak’ta ikamet eden onlarca eski futbolcularımız da var, Kaptan Hamdi Kayhan, Kaleci Faruk Bahadır, Muammer Birdal, Kayhan , (Lavar) Ahmet Birdal, (Ayı) Orhan Ünal, Nurettin Sayol, Şükrü Güven, Daryal Gönder, Volkan Yayın, Servet Kılıç, Metin Nezar ve Uğur Terzi şehrimizden yaşayanlardan bazıları.. Teker-teker yazmakla bitmez, efsane olmuş iki ismi anmadan geçmeyelim. Halil Güngördü ve Muzaffer Badalıoğlu…

HALİL GÜNGÖRD܅

Futbola Zonguldakspor´da başladı ve burada başarılı olduktan sonra Eskişehirspor´a transfer oldu.
1973-74 sezonunun başında 1. Lig´de mücadele eden eski takımı Zonguldakspor´a geri döndü. Burada 1973-74 Türkiye 1. Lig sezonunda takımıyla 1. Lig şampiyonu yaşayarak Süper Lig´e yükselmesini başardı. Bir sezonda Süper Lig´de Zonguldakspor forması giydikten sonra aktif futbola veda etti.
Futbola vedasından sonra antrenörlük yapmaya karar verdi ve ilk önce Zonguldakspor´da altyapı ve yardımcı antrenör olarak görev aldıktan sonra 1979-1980 sezonunda teknik direktör olarak görev almaya başladı. Daha sonra birçok 2. Lig, 1. Lig ve Süper Lig kulübünde görev aldı. Özellikle 80´lerde antrenör olarak görev almadığı dönmelerde Milliyet Gazetesi için spor yazarlığı olarak çalıştı.
1980-81 sezonunun devre arasında geçici olarak teknik direktörlük yapan Cesarettin Alptekin´den Çaykur Rizespor´u devraldı. Takımıyla sezon sonuna kadar takdir toplayan bir ligde kalma mücadelesi versede sezon sonu takımının avaranjla 1. Lig´e düşmesine engelleyemedi.
1982-83 sezonunda o zamanlar adı 2.lig olan TFF 1.Lig´de mücadele eden Denizlispor´u çalıştırmaya başladı. 1982-83 sezonunda sezonun da Denizlispor´u 1. Lig şampiyonu yaparak Süper Lig´e yükselmesini sağladı.




MUZAFFER BADALIOĞLU…

1960 yılında Zonguldak’ta doğdu kariyerini Zonguldakspor ve Samsunspor´da sürdüren Muzaffer Zonguldak’ta yetişmiş millî futbolcumuzdur. 10.5 sezonluk profesyonel kariyeri boyunca Zonguldakspor formasıyla gösterdiği performans ile millî takıma kadar yükselen Muzaffer Badalıoğlu farklı klasmanlarda 25 kez millî olmuştur. Defans oyuncusu olup sürülen topları çok iyi kestiği için ‘çift dalış Muzaffer’ adı ile anılan futbolcudur… Raşit Çetiner ile Erdal Keser´in futbol hayatlarını bitirmesi ile de anılır. Samsunspor’da oyun oynarken, 20 Ocak 1989’daki takım olarak geçirdikleri trafik faciası´nda can vermesi ile akıllarda yer etmiştir. Adının yaşatılması için Zonguldak Site’de‘Muzaffer Badaloğlu’ parkı açılmıştır…



Yardımcı Kaynaklar.
zonguldaknostalji.com
Sosyal Medya.