Halk arasında ‘Bu işe kadın eli değmesi lazım’ denen bir tabir kullanılır, gerçekten de kadın eli değen her iş şahlanır, bereketlenir. ister aile yaşantısında isterse iş dünyasında, siyasette, bilimde, sporda, ticarette aklınıza gelecek her iş kolunda, bunun içine eğitim de dahil olmak üzere kadın elinin değdiği her yerde düzen, temizlik, güzellik ve zerafet kendiliğinden hasıl olur. Yaradanın kadına vermiş olduğu, doğurmak, büyütmek, yaşatmak ve neslini sürdürebilmek gibi önemli bir özellikle beraber temiz ve güzel duyguları çevreye aşılama üstünlüğünü de vermiştir.
Atatürk’ün kadınlarımız için söylediği gibi;
Şunu söylemek istiyorum ki, kadınlarımızın umumî vazifelerde üzerlerine düşen hisselerden başka kendileri için en ehemmiyetli, en hayırlı, en faziletli bir vazifeleri de iyi anne olmaktır. Bugünün anaları için gerekli özellikler taşıyan evlât yetiştirmek, evlâtlarını bugünkü hayat için faal bir uzuv haline koymak, pek çok yüksek özelliği şahıslarında taşımalarına bağlıdır. Bu sebeple kadınlarımız hattâ erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmağa mecburdurlar. Eğer hakikaten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar.



KIZ SANAT MEKTEBİNDEN KIZ MESLEK OKULUNA GELEN SÜREDž

12. yüz yıldan 18. yüz yıla kadar Türkiye´deki meslekî eğitim, diğer toplumlarda olduğu gibi geleneksel yöntemlerle, esnaf ve sanatkâr kuruluşlarınca yürütülen çıraklık sistemi ile kendini göstermiştir. 19. yüz yılın başlarında teknolojinin diğer bilim dalları ile birlikte ilerlemesi, önemli değişikliklere neden olmuştur. Endüstrileşmenin sonucu o zamana kadar “Lonca”lar içinde devam etmekte olan meslekî eğitim hizmetlerinin, okul disiplini içerisinde yürütülmesi zorunlu hale gelmiştir. 19. yüz yılın ikinci yarısından itibaren ülkemizde sanayi, ev ekonomisi, ticaret ve tarım alanlarında bazı okulların açıldığı görülmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında kız çocuklarına sanat öğretme düşüncesini ilk defa Mithat Paşa Tuna Valisi iken başlatmıştır.
Mithat Paşa, bu düşüncesini uygulamaya geçirirken hem kimsesiz kız çocuklarına iş bulmayı, hem ülkenin bazı küçük sanat ihtiyaçlarını karşılamayı, hem de orduya gerekli olan kumaş ve giysileri temin etmeyi amaçlamıştır.
1914 yılından itibaren kız sanat mekteplerine daha büyük önem verilmeye başlanmış, cumhuriyetle birlikte Avrupa´dan getirilen uzmanlar ve yurtdışına gönderilen öğrencilerle, ülkemize yeniliklerin girmesine fırsat yaratılmıştır.
Kız sanayi mektepleri ilk açıldığında, sadece şahsi giyim ihtiyacını karşılamayı amaçlamış, daha sonra bu okullarda üretim çalışmalarına da yer verilmiş; öğrencilere sadece şahsi giyim ihtiyaçlarını değil, başkalarının da isteklerini karşılayabilecek, siparişe dönük çalışabilme bilgi ve becerisi de kazandırılmıştır.
Böylece meslekî eğitim; “ sadece ev kadınını değil” bunun yanı sıra “meslek kadınını” da yetiştirmeye başlayarak büyük bir atılım göstermiştir.
Bu okuldan mezun olan kız öğrenciler; şahsi teşebbüsleriyle atölye açmak suretiyle, ticarî ve meslekî hayata atılabilmeleri sağlanırken, diğer taraftan ev kadınlığını da bir meslek, bir sanat haline getirmeleri ve gelecek nesle bu sahada önayak olmaları amaçlanmıştır.
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte, ülkemizde görülen hızlı atılım ve ilerleme çabaları sonucu, kızların okumasına çok geniş ölçüde yer verilmiş; özellikle mesleğe ve ev kadınlığına yönelen meslek okullarının açılmasına başlanmıştır.
1927-1928 öğretim yılından itibaren, genç kızlarımızı iyi bir vatandaş ve becerikli bir ev kadını olarak yetiştirmeyi amaçlayan, ilkokula dayalı 5 yıl süreli kız enstitülerinin ilki olan İsmet Paşa Kız Enstitüsü Belçika´dan getirtilen bir yabancı uzmanın raporuna dayanılarak 1927 yılında Ankara´da açılmıştır. Cumhuriyetin ilk on yılı içinde açılmaya başlayan kız enstitüleri Ulu Önder ATATÜRK´ün kadın eğitimine verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.

1938-1939 öğretim yılından itibaren, ilki Bursa´nın köylerinde olmak üzere, Kız Meslek Okulları ile imkânı olmayan küçük kasaba ve köylerde kızlar ve kadınlar için “Gezici Kurslar” açılmış ardından bütün Türkiye’de okul olarak ard arda açılmaya başlamıştır.



ZONGULDAK AKŞAM KIZ SANAT OKULU’NUN AÇILIŞI…

1941 yılına kadar Zonguldak’ta milli eğitime bağlı resmi herhangi bir Kız Sanat Okulu olmasa da, 1930 yılından sonra kurulan Halkevi değişik branşlarda el sanatları kursu veriyor, bu kurslar sayesinde ev hanımlarına pratik el sanatları kazandırmanın yanında, ev, çocuk gelişimi ve sanayiye de katkıda bulunulmasında büyük faydalar sağlıyordu.
1940 yılında dönemin Zonguldak valisi Halit Aksoy’un girişimleriyle gündeme gelen Zonguldak Kız Sanat Okulu açılmasıyla ilgili çalışmalar başlatılmış, aynı yıl görevi yeni devralan Zonguldak valisi Cahit Güner tarafından 1941-1942 öğretim yılı ilk dönem olarak, Hükümet meydanına yapılan yeni ‘Aksaray Binası’nda ‘Akşam Kız Sanat Okulu’ olarak, 2 öğretmen ve 55 öğrenci ile eğitime başlanmıştır. 1945 yılından sonra aynı binada 5 yıllık ‘Kız Enstitüsü’ olarak öğretime devam edilmiştir.



1953-1954 Öğretim yılında Mithatpaşa mahallesi çıkışında Zonguldak’ın ilk valilik hizmet binası olan eski vali konağı yanındaki binaya taşınmış, hemen yukarısındaki Verem savaş binasıyla birlikte müşterek olarak kullanılmıştır. Bu binalarda nakış ve giyim sipariş atölyeleri de açılarak öğretime devam edilmiştir. 1958-1959 yılında O zamanki adı Namık Kemal İlkokulu önündeki Gazi İlkokuluna taşınmış ve aynı yıl ilkokuldan sonra 3 yıl eğitim veren Kız Sanat Ortaokulu da öğretime açılmıştır. bu binada 1962-1963 döneminde Anaokulu da faaliyete geçmiştir.



ŞİMDİKİ EĞİTİM BİNASINA GEÇİŞ VE TARİHSEL GELİŞİM…

Çağdaş, üretken kız öğrencilerini topluma kazandıran okul, makalenin başlığı seçtiğimiz Zerafet Okulu benzetmesine mimari olarak da uyumlu şimdiki kendi ana binasına 1963-1964 Öğretim yılında taşınmıştır. Mimari olarak ‘yay’ şeklinde bina sınıfına giren yapının mimarıda kadındır (Mimar Yaprak Hanım). 1961 yılında başlayan okul inşaatı 1963 yılında tamamlanmıştır. Okulun inşa edildiği yayla mahallesi, Zonguldak okullar bölgesine dahil olsa bile, özellikle bu okul binası, önünden geçen insanların gözlerini ayıramaz şekilde tüm endamıyla kent hafızası adına abide görevide göstermektedir. Bölgeye yapımı başlanan hastane inşaatı sırasında her ne kadar yıkılabilirliği gündeme gelmiş olsa bile bu tarihi hata olabilecek düşünceyi hayata geçirecek yöneticilerin olmaması şehrin ortak dileğidir.



Yeni binasına taşınan okul, ortaokul üzerine 3 yıllık kız enstitüsü öğretime başlamıştır. 1974-1975 Öğretim yılında Kız Enstitüsünün adı Kız Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1991-1992 Öğretim yılında 4 yıllık Kız Teknik Lisesi açılmıştır. 1993-1994 Öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi açılmıştır. 2000-2001 Öğretim yılında Mesleki Açık Öğretim Lisesi açılmıştır. 1996 METGE ve 2004 yılında MEGEP projesinde pilot kurum olarak, mesleki eğitim programlarındaki değişim ve yeniliklerde bölgede öncülük yapan okul 2006 yılında yeni programlar doğrultusunda meslek alanlarını yenilemiştir.
İlköğretim üzerine öğretim süresi 4 yıl olan ve öğrencilere ortaöğretim düzeyinde asgari kültür ve uygar bir dünya görüşü kazandırılması yanında, çeşitli meslek alanlarında endüstrinin ihtiyaç duyduğu mesleki formasyon verilmek suretiyle öğrencileri iş alanlarına ve yüksek öğretime hazırlayan programların uygulandığı endüstriyel teknik öğretim okuludur.

Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğrafçılık, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Giyim Üretim Teknolojisi, El Sanatları Alanı, Kuyumculuk Teknolojisi, Radyo TV:, Büro Yönetimi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanlarında ve bunun alt yan kolları alanlarında olmak üzere onlarca dalda eğitim ve öğretimini, ZONGULDAK YAYLA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ adı altında başarıyla devam ettirmektedir.



FAALİYETLER VE BAŞARILAR…

Yöresel gelenek ve göreneklerimizi yaşatma adına eğitim veren, ev kadını, iş kadını kısacası Anne yetiştirme gibi önemli bir misyonu üstlenen Kız Meslek Lisesi şehrimize ziyarette bulunan devlet büyüklerinin de misafir edildiği bir okuldur. Zonguldak yöresel mutfağı ve kıyafetlerini açtığı sergilerle, düzenlediği defilelerle nesilden nesile taşınmasında bir nevi şehrin turizminin gelişmesine de yardımcı olmaktadır. Cumhurbaşkanları dahil Başbakanlar, Bakanlar ve yerli yabancı misafirler Zonguldak ziyaretlerinde okulda ağırlanmış şehrin kültürel zenginliklerini burada tanımışlardır.



Ulusal basında, televizyonlarda, belgesellerde bölge kültürü hakkında programlar hazırlanıp sunulmuştur. Alınan birçok başarı ve ödülden birkaçını sayarsak;
1976 yılında Tercüman gazetesinin düzenlediği defilede Türkiye üçüncülüğü, 1984’te yine Tercüman Gazetesinin düzenlediği defilede mansiyon ödülü almıştır. 1987’de Uluslar arası Shanghay Çocuk Resimleri yarışmasında dünya birinciliği ve dünya üçüncülüğü almıştır.



1998’de Geleneksel Türk El İşlemelerinin düzenlendiği Nakış yarışmasında Türkiye birinciliği, ayrıca 2002 ve 2003 yılında Maggi’nin düzenlediği 2. ve 3. Yöresel Yemek yarışmasında Türkiye birincilikleri almıştır.

Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimde kalite Yönetim Sistemi kapsamında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında 81 ilden il birincisi olarak “YILIN KALİTELİ KURUMU” kategorisinden ilk 10’a girerek saha ziyaretine kalma başarısını da göstermiştir.





KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE OKUL MÜDÜRLERİ…

Zonguldak Kız Meslek lisesinin, mesleki eğitimde çağın gereksinmelerini karşılayabilen yaratıcı, girişimci, kendi kendine yetebilen, nitelikli bireyler yetiştirilmesinde emeği geçen okul müdürleri ve dönemleri…

1942-1948 Nadire ÖLÇMEN,
1948-1952 Vekil Öğretmenler,
1952-1953 İlhan ÜLGEN,
1953-1959 Meliha Gürsel ALEMDAROĞLU,
1960-1962 Nezahat SEÇKİN,
1963-1964 Düriye TESTİCİOĞLU,
1964-1968 Mualla KARAMANOĞLU,
1968-1980 Belkıs TOPÇUOĞLU,
1980-2003 Nazikar YILDIRIM,
2003-2010 Emine TEPE,
2010-2014 Satılmış BOZKURT,
2014 bayrak yarışını halen başarıyla sürdüren Emine TEPE…



EMEKTAR OKUL MÜDÜRESİ NAZİKAR YILDIRIM…

Öğretmen ve öğrencileri ailesi olmuş, okulu ise evi olmuş okul müdüresi…
1967 yılında göreve başladığı Zonguldak Kız Meslek Lisesi’nde, 2003 yılına kadar başarıdan başarıya koşarak hizmet yılını tamamlamış. 39 yıllık eğitimcilik hayatının 36 yılını okulda eğitim ve öğretim vererek geçirmiş.. Eğitim hayatının son 24 yılını görev yaptığı okulunda en uzun süre görev yapan okul müdüresi ünvanını alarak emekli olmuştur. Halen Okulu, öğretmen ve öğrencileri tarafından özel günlerde davet edilip tecrübelerinden faydanılmaktadır.

ÖZGEÇMİŞ…
1939’da Zonguldak’ta doğdu, ilkokulu Kilimli Özel İlkokulu’nda okudu,
1953 ‘de kilimli özel ilkokulundan mezun oldu. Orta ve Liseyi Kız meslek lisesinde tamamladı.
1958’de Kız meslek lisesinden mezun oldu.
1964’de Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu ev Yönetimi ve Beslenme Bölümünü bitirdi.
1964’de ilk görev yeri olan Sivas Kız Meslek Lisesinde öğretmenliğe başladı.
1967-1968 öğretim yılında Zonguldak Kız Meslek Lisesi’nde göreve başladı.
1979-1980 Bartın Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne getirildi.
1980’de Zonguldak Kız Meslek Lisesi Müdürü oldu.
2003‘de emekli oldu.
Halen Zonguldak’ta yaşıyor, eğitime vermiş olduğu hizmetler ve kazanımlar yalnızlığa tekrkedilmiş olsa bile, sevenleri, mesai arkadaşları, yetiştirdiği öğretmen ve öğrencileri onu yalnız bırakmıyor…






Yardımcı kaynaklar…
Zonguldak Nostalji
www.zonguldaknostalji.com
www.meb.gov.tr