Balıkçı Bayram Ağabey, &[#]8220;balık yok&[#]8221; o iş bitti dedi. Balık yiyemeden mevsim bitti. Oysa daha Eylül başlarında, televizyonlarda, &[#]8220;bu sene bolluk olacak&[#]8221; diyenler, kasa kasa hamsilerle poz veriyorlardı.



Karadeniz&[#]8217;de, deniz kenarında yaşamanın bazı getirileri olmalı. Ne bileyim balığı bol bulamaç yemeliyiz, hem de çeşit bol olmalı. Balık türlerinin çeşitliliği karşısında, tercihte zorlanmalıyız.



Fakat uzun zamandır, balık türlerindeki ciddi azalma, balık yenebilecek zaman dilimini de kısalttı. Bunun gerekçeleri, sebepleri hakkında çeşitli bilimsel çalışmalar yapıldı. Ortaya çıkan bazı sonuçlar var:



Bunlardan ilki, balıkların yaşamalarını sağlayan ´Flofora´ denilen kırmızı yosunların, denizin kirlenmesi sonucu giderek yok olmaya yüz tutması.



Diğeri, &[#]8220;Mnemiopsis ve yırtıcı deniz salyangozu Rapana adlı türlerin Karadeniz´deki istiridyelerin yataklarını yok etmesi&[#]8221;, üçüncüsü ise aşırı avlanma.



Bu konuda, Zonguldak&[#]8217;ta, geniş katılımlı bir çalıştay yapılması uygun olabilir. Burada, asıl amaç, halkın, özellikle çocukların denize, balıklara, deniz habitatına yönlenecek duyarlılıklarını artırmak olmalıdır.



Hemen her kesimden katılımcılar, kendi alanlar ile deniz arasındaki bağı kurabilir, kendi alanlarının denize olan bakışını sunabilirler.



Mesela, karikatür, resim fotoğraf sergileri açılabilir. Ressam Necdet Kutoğlu&[#]8217;nun, deniz, balık, deniz-insan ilişkisi üzerine ürettiği resimler, böyle bir etkinlikte ana temayı destekleyen önemli bir işlev görebilir.



Denizi, Karadeniz&[#]8217;i seyretmek ayrı bir haz veriyor; Zonguldak evlerinin &[#]8220;denizi görmesi&[#]8221; ayrı bir değerdir, tercih sebebidir.



Ama sadece &[#]8220;seyretmemeli&[#]8221; denizi. İlgilenmeli, amatör balıkçılar, profesyonel balıkçılar, denizden kendilerini alamıyorlar; yaşadıkları mutluluğun sürmesini bekliyorlar. Bizler, denizden ve ürünlerinden yararlanmak istiyoruz.


Deniz ve kıyı temizliği alanında önemli atılımlar yapıldı; kanalizasyon, arıtma tesisi inşaatları devam ediyor. Zonguldak, Kozlu, Kilimli Belediyeleri, &[#]8220;temiz deniz&[#]8221; konusunda ciddi duyarlılık gösteriyorlar.



Bu duyarlılık merkezinin, idarelerden halka yayılması da gerekiyor. Bunun için harekete geçmek gerektiğini ifade ediyorum.



Denizi seyreden değil; keşfedenlerden olmalıyız.