TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi binasının tahliye edilmesi ve yerine "Millet Kıraathanesi" yapılması planı, Zonguldak kamuoyunda tartışılıyor.
Zonguldak'ta birkaç vatandaş (!), Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Lokali'nden rahatsız olmaları nedeniyle Bakanlığa şikayet etmiş. Bizde Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ın dediklerine inanıyoruz. Bu "birkaç vatandaş" kim, gerçekten merak ettik. Zonguldak'ta bazı kanaat önderleri, Ankara'ya gittiler, Bakanlığa şikayette bulundular, bu iş böyle gelişti.
Maden Mühendisleri Odası yıkılmayacak, tahliye edilecek. Ama bu bile onlara yıkım gibi geliyor, haklılar da...
Zonguldak'ta bu binanın tahliye edilmesiyle ilgili çeşitli görüşler var. Zonguldak, her zamanki gibi ikiye bölündü.
Şahsi fikrimi söylemem gerekirse, Maden Mühendisleri Odası olduğu gibi kalmalı, "Millet Kıraathanesi" yapılmasına gerek yok.
"Herkes görüş bildiriyor" dedik ya... Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu da, bu yöndeki görüşlerini paylaşmış. Başkan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu'nun iyi niyetinden bir şüphemiz yok. Ama açıklamasını okuyunca, pek mantıklı bulmadım.
"Millet Kıraathanesi" denilen yerler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla illerde hayata geçirilen mekanlar. Böyle bir mekanın üstünde alkol alınmasına devam edilemez. Yani Kutoğlu'nun dediği gibi "binanın alt katının ön kısmının kış bahçesi şeklinde düzenlenerek 'Millet Kıraathanesi' şeklinde kullanılması, üst katının ise Maden Mühendisleri Odası tarafından kullanıma devam etmesi önerisinde bulunduk" olamaz.
Bu olsa olsa "altı Şişhane, üstü Tophane" olur.
Farklı görüşler, aynı bina içinde olamaz. Neden olamaz? Toplumu çoktan kutuplaştırdılar çünkü...

'Halil ile aran iyi, Halil ile görüş'
Zonguldak'ın en gözde yerine yapılan Uzun Mehmet Camisi'nin ardından şimdi de Ereğli ilçesine böyle bir protokol cami yapılmak isteniyor.
CHP'li Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, protokol cami için yer arayışına girdi.
Cami, sahilde bir yere yapılmayacak. Deniz kenarı ve sahil olan bölgelerin daha çok halka açılması hedefleniyor. Cami için sahilden uzak askeri lojmanların olduğu bölge düşünülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP'li Belediye Başkanı Posbıyık'a haber göndermiş.
Başkan Halil Posbıyık, konuyla ilgili Belediye Meclisi'nde şu konuşmayı yaptı:
"Çok saygın, hürmet ettiğim Çevre Bakanımız, önemli bir bürokrat aracılığıyla bana haber gönderdi. 'Halil ile aran iyi, Halil ile görüş, cami konusunda bize yardımcı olsun, önümüzdeki hafta onu Milli Emlak'a davet edecekler' dedi. 'Emriniz olur' dedik. Milli Emlak Genel Müdürü davet etti, gittik, karşıladılar. 15-16 seçenek sunduk. Anlattık. 'Burası etrafında, Kaymakamlık binası, belediye binası yapılıyor, kent meydanı ortada kalıyor' dedik. 'Sembol cami buraya olmaz' dedik. 'Ayrıca buraya planlama yapılmış, cami kaldırılmış, yeni cami konulursa, meclise gelmesi lazım, meclisten geçmez' dedik. Bütün projelere baktılar, hayran kaldılar."
Kim, ne derse desin... Halil Posbıyık, bu işi biliyor. Bakın, iktidar yetkilileriyle nasıl bağlantı kurup işini gördürüyor.