AN KORF...

1950-51 yıllarına ait 3 adet fotoğraf karesi. Bu fotoğraflar Deniz Kulübü önündeki şimdi beton olan kayalık alanda çekilmiş. Her fotoğraf karesinde ortak olan önlerinde açıklama yazan bir panodur. O yılların modası olmalı... Ancak bu moda bizlere ait değil, Zonguldak'a gelen yabancı uyruklu insanların hatıra fotoğraflarında görülüyor. Aynı yıllarda bize ait olan hatıra fotoğraflarında böyle bir kareye rastlanmıyor.
Peki 1950'li yıllarda henüz yeni hizmete giren Deniz Kulübü'nde yabancı uyruklu insanlar neden hatıra fotoğrafı çektirmiş olabilir?

1940 sonlarında lojman, tesis spor ve eğlence merkezi olarak inşa edilen Fener Mahallesi aynı yıllarda yapılmaya başlayan yeni Zonguldak limanının inşaatı paralelinde oluşmuştur. Liman inşaatını yapan Hollanda firmasının üst düzey personelinin ikamet ettiği yerleşim bölgesi Fener Mahallesi lojmanları olmuştur. Fener Mahallesi sakinlerinin büyük kısmının ilk sahipleri Hollandalı yöneticilerdir.
Paylaştığımız fotoğraflar o yıllarda görev yapan liman inşaat personeline ait aile hatıra fotoğraflarıdır.
Ortadaki fotoğraf karesinde okla işaretli olan Jan Korf ; üstteki anne ve babasının olduğu fotoğrafları bizimle paylaşmış, liman inşaatı sırasında çekilen diğer fotoğrafları ile kent tarihimize renk katmıştır. Fotoğraflar yazar Yüksel Yıldırım tarafından geçmiş tarihlerde resimli makale haline getirilmiş ve yayınlanmıştır. Bu makaleyi okumak isteyenler yazının altındaki linke tıklayıp tamamını okuyabilirler.
Yazar ile Jan Korf arasındaki görüşmeler devam etmekte olup Korf yıllar sonra tekrar Zonguldak'ı ziyaret etmek istediğini de belirtmiştir.

Yüksel Yıldırım'ın yazısından aldığımız bölümü paylaşıyoruz...

JAN KORF'DAN GELEN MESAJ VE FOTOĞRAFLAR...

Sosyal medya üzerinden paylaşılan liman inşaatına ait fotoğraflar ve yine arşivden çıkan 1953 tarihli Zonguldak liman inşaatına ait kısa film içimizdeki nostaljik duyguları tekrar açığa çıkardı ve kent tarihimize ışık tuttu.

Zonguldak liman inşaatından sorumlu müdürlerden "Menno Veneeklas", liman inşaatında çalışan Hollandalı personelin muhasebe işlerini de yürütüyordu. Beraberindeki ekipte Mr. Korf'ta inşaatta sorumlu yöneticilerden biriydi. Yıllar sonra, iletişimdeki kolaylık ve sosyal medyanın verdiği bilgi alışverişi, Mr. Korf'un oğlu Jan Korf ile bağlantı kurmamızı sağladı. Daha önceki yazılarda paylaştığımız bir fotoğrafta babasını görmüş mutlu olmuştu. Jan Korf, babasından kalan fotoğraf albümünü hesabında paylaşmasıyla kent tarihimiz adına önemli bir arşiv elimize geçmiş oldu. İşlerinin yoğunluğu ve lisan eksikliğinden dolayı zor olan iletişimimizin yerini bu güzel tarih kokan fotoğraflar aldı.

Jan Korf 1950 ile 1953 yılları arasında babasına tahsis edilen Fener mahallesindeki lojmanda kalmış çocukluğunun bir bölümünü Zonguldak'ta geçirmiştir. Zonguldak'a ilgisi büyük olan Jan Korf bazı fotoğrafları kendi sosyal medya hesabından paylaşmış ve ulaştırmıştır. Gelecek günlerde daha fazla fotoğraf ve bilgi paylaşmamızı temenni ediyoruz,
Nerden bilinir belki bir gün Jan Korf'la Zonguldak sokaklarında tekrar çocukluk günlerinin özlemi adına karşılaşırız...



http://www.pusulagazetesi.com.tr/m_7336/karadeniz-kiyisinda-bir-liman-insaati/

Editör: Pusula Gazetesi