Mahkeme kararına tabi olmasına rağmen, genellikle daha hızlı sonuçlanan bir süreçtir. Taraflar, mahkemeye birlikte başvurur ve davayı birlikte açarlar. Böylece, bir tarafın açtığı dava, diğer taraf tarafından onaylanır ve boşanma sürecine girilir.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Bir yıldan uzun süren evlilikler durumunda, boşanma avukatı eşliğinde veya eşlerin kendi başlarına mahkemeye başvurması ile bir eşin, diğer eş tarafından açılan davayı kabul etmesiyle işlem başlar. Yasa kapsamında, evliliğin devam etmesinin anlamsız olduğu ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı sonucuna varılır.

Dava kesinleştikten sonra, mahkeme, tarafların serbest iradeleriyle hareket ettiklerine dair bir kanaat oluşturmalıdır. Anlaşmalı boşanmalarda mahkeme, mali durumlar, çocukların durumu gibi konularda tarafların anlaşmasını uygun bulmalıdır. Hakim, çocukların yararına en uygun kararı almak için anlaşmada değişiklik yapabilir. Bu değişikliklerin her iki tarafça da kabul edilmesiyle boşanma kararı verilir.

Anlaşmalı boşanma davası, anlaşmalı boşanma avukatı tarafından hazırlanan boşanma dilekçesiyle yetkili mahkemeye yapılır. Başvuru esnasında, dilekçeye anlaşmalı boşanma protokolü de eklenmelidir. Diğer hususların yanı sıra protokol de anlaşmalı boşanma dilekçesi ile çekişmeli boşanma dilekçesi arasındaki farklardan birini teşkil etmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davaları için Medeni Kanun’da belirtilen şartlar gereklidir. Bu şartlara uyulmaması, davanın yürütülmesini imkansız kılar. Şartlar şunlardır:

●       En az bir yıl süren evlilik şartı bulunur. Bu süre, nikâhın kıyılmasından itibaren hesaplanır. Nişanlılık, beraber yaşama, imam nikâhı gibi durumlar bu süreye dahil edilmez.

●       Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı dava diğer eş tarafından kabul edilmelidir.

●       Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların mahkeme önünde iradelerini açıkça beyan etmeleri gerekir.

●       Mahkeme, boşanmanın mali koşulları ve çocukların durumuna ilişkin düzenlemeleri uygun bulmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar

Karşılıklı anlaşarak boşanmak isteyen eşlerden talep edilen belgeler 2019 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:

●       *   Boşanma dilekçesi

●       *   Anlaşmalı boşanma protokolü

●       *   Tarafların ve varsa çocukların kimlik fotokopileri

●       *   Nüfus kayıt örneği

●       *   Evlilik cüzdanı fotokopisi

●       *   Mal paylaşımı veya devir işlemlerine dair belgeler

Bu belgelerin hukuka uygun şekilde hazırlanması, dava sürecinin hızlanmasını sağlar. Anlaşmalı boşanma yetkili mahkeme, bu durumları göz önünde bulundurur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanmalar için hazırlanması gereken ve dilekçe ekinde sunulması zorunlu olan bir protokol bulunur. Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların anlaşarak boşanma kararı aldıklarını gösteren en net belgedir. Bu belge olmadan anlaşmalı boşanma davası açılamaz. İmzalanacak protokolde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:

●       Tarafların anlaşmazlık yaratan tüm konuları netleştirmesi gerekir. Bunlar maddi olarak mal paylaşımı ve manevi olarak, varsa, çocukların velayeti gibi konuları içerir.

●       Boşanma davasında mahkemede bu belgenin sunulması şarttır. Dava açılırken veya duruşma sırasında hakime ibraz edilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

…/…/…

 

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

TARAFLAR: 

1-) İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

2-) İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLLER:

 

BİRİNCİ TARAF VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

                                               (Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

 

İKİNCİ TARAF VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

                                               (Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

KONU: Yukarıda isimleri yazılı bulunan taraflar, hiçbir baskı altında kalmadan, kendi hür iradeleri ile boşanmaya karar vererek, boşanmanın mali sonuçlarını, müşterek çocukların durumları ve diğer hâlleri düzenleyen işbu protokolü, …/…/… tarihinde imzalayarak, Aile Mahkemesi’nde açılacak boşanma davasında dilekçe ekinde sunulmak üzere kabul etmişlerdir.

PROTOKOL MADDELERİ:

  1. Yukarıda belirtilen kimlik numaralarıyla tanımlanan ve boşanma talebinde bulunan .............(T.C.:............) ve .............(T.C.:............) tarafından aşağıdaki hususlarda anlaşılarak boşanmaya karar verilmiştir.

  1. Şu anda, .................. Mahallesi ............ Sokak No:..... (..... Apartmanı) Daire No:.... ...../..... adresinde ikamet eden ve boşanmadan önce son olarak birlikte yaşadıkları konutta, eşlerden ........... ikamet etmeye devam edecektir.

  1. Eşlerin ortak evinde bulunan tüm eşyalar ...........'da kalacaktır, ancak ...........'ın kişisel eşyaları hariç tutulmuştur.

  1. Tarafların ortak çocukları .................... (T.C.:..............) ve .................... (T.C.:..............), ............... İlkokulu'nda okumaktadır; ...........'ın iş yeri ise ................... adresindedir. Çocuklar, okula her gün anneleri ile gitmekte ve bu düzene alışkındır; bu nedenle, çocukların hayat düzenlerinin değişmemesi çocukların menfaatinedir. Ayrıca çocukların yaşlarının küçük olması ve annenin daha çok ihtiyaç duyulması sebebiyle, velayet ...........'a bırakılacaktır.

  1. Eşlerin müşterek çocukları .................. ve .................., boşanma kararının kesinleşmesini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere, her iki haftada bir Cumartesi günleri saat 11:00-19:00 arasında baba ........... ile kişisel ilişki kuracaktır. Aynı şekilde, dini bayramların ikinci günleri saat 11:00-19:00 arasında baba ........... ile kişisel ilişki kurulacaktır. Belirlenen günler dışındaki görüşme talepleri, karşılıklı olarak bir gün önceden bildirilmelidir ve velayet sahibi ........... çocukların menfaatini göz önünde bulundurarak karar verecektir.

  1. ...........'ın anne ve babası, müşterek çocukların babaanne ve dedesi olan ................ ve ................, velayet sahibi ...........'a bir gün önceden telefonla haber vererek görüşme talebinde bulunabilir. Görüşme talepleri, velayet sahibi ........... çocukların menfaatini gözeterek karar verir.

  1. Eşlerden baba sıfatıyla ........... ortak çocukların eğitim-öğretim masrafları ve diğer bakım giderleri için, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen aybaşından itibaren her ayın 1-3. günleri arasında 5.000₺'yi (beş bin Türk Lirası) velayet sahibi ........... adına ............ Bankası, ........... şube kodu, ................. hesap numarasına iştirak nafakası adı altında yatıracaktır. Belirlenen miktar, her yıl %40 oranında artırılacaktır. Çocuğun giderleri için baba tarafından ödenecek nafaka dışında giderlere anne katılacaktır.

  1. Trafik sicilinde ................ adına kayıtlı bulunan ........ marka, ................ model, ........ plakalı motosikletin ...........'a bırakılmasına karar verilmiştir. Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 hafta içerisinde ...........'a teslim edilecektir. Haklı nedenler dışında, teslimin gecikmesinden doğacak her türlü zarar ve ziyan, kusurlu olan eşe aittir.

  1. Taraflar, boşanma nedeniyle birbirlerinden tazminat talep etmeyeceklerdir ve yoksulluk nafakası talepleri de bulunmamaktadır.

  1. Tarafların evlilik birliğinden kaynaklanan üçüncü şahıslara borçları yoktur ve birbirlerinden alacakları da bulunmamaktadır.

  1. Eşler arasında ziynet eşyası veya başka herhangi bir alacak bulunmamaktadır. Bu nedenle, maddi içerikli hiçbir talepte bulunulmayacaktır.

  1. ........... boşanma sonrasında kendi ailesinin soyadını kullanacaktır.

  1. Taraflar, yargılama giderlerini ortak olarak karşılayacaklardır.

  1. Taraflar yukarıdaki protokol hükümlerini kendi özgür iradeleriyle hiçbir baskı altında kalmadan birlikte okuyup imzalamışlardır.

İş bu 14 (on dört) maddelik protokol, bir nüshası Mahkemeye sunulmak üzere diğer iki sureti taraflar arasında muhafaza edilmek üzere olmak üzere, toplam 3 (üç) nüsha şeklinde düzenlenmiş ve T.M.K.’nun 166/3 maddesi uyarınca tarafların beyanlarına uygun olarak karşılıklı olarak imzalanmıştır.(.../…/…)

           

İSİM-SOYİSİM                                                                                                İSİM-SOYİSİM

İMZA                                                                                                                    İMZA

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti

Bu tür davalar için de belirli bir ücret alınmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası ücreti 2023 yılı itibariyle şu şekildedir:

●       Başvuru harç bedeli 427.60 ₺

●       Posta gideri ve müzakere bedeli olarak 515₺

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

            (Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşma protokolü hakkındadır.

AÇIKLAMALAR:

  1. Müvekkiller arasında, .../.../... tarihinden itibaren devam eden bir evlilik birliği bulunmaktadır. Uzun bir süre boyunca devam eden bu evlilik, sosyal ve kültürel farklılıkların zaman içinde ortaya çıkması nedeniyle giderek artan bir anlaşmazlığa dönüşmüş ve sonunda ortak yaşam koşullarını sürdürülemez kılmıştır.

  1. Ancak, taraflar, bu farklılıklara rağmen birbirlerine olan sevgi ve saygılarını tamamen kaybetmeden, aileleri ve çevreleri bakımından mümkün olduğunca yumuşak bir geçiş sağlamak amacıyla, ekte sunulan .../.../... tarihli anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlamış ve herhangi bir dış etki altında kalmadan, söz konusu protokolü imzalamışlardır.

  1. Protokolde, müvekkillerin evlilik birliği süresince elde ettikleri malvarlığının paylaşımı, nafaka, maddi ve manevi tazminat konuları ile işbu dava nedeniyle doğacak giderlerin karşılanmasına dair ortak çözümler bulunmaktadır. Taraflar arasında önceden kararlaştırılmış olan ve protokol hükümleri çerçevesinde, mahkemenizce boşanma kararı verilmesi gerekmektedir. Bu dava, tarafların anlaşmalı olarak başvurdukları bir çözüm yolunu temsil etmektedir.

 

HUKUKİ DELİLLER: ../../.. Tarihli Anlaşmalı Boşanma Protokolü, Nüfus Aile Kaydı, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller

 

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu Madde 166, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler

 

NETİCE-İ TALEP: Üstte belirttiğimiz sebeplerden ötürü, taraflar arasında bulunan anlaşma protokolü hükümleri çerçevesinde, tarafların boşanmalarına karar verilmesini, boşanma hükmünün kesinleştiğinde ise nüfus kütüğüne tesciline hükmedilmesini talep etmekteyiz. Bu hususta, müvekkilimiz adına saygılarımla arz ederim.(...../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

 

Clinictech Sahte Ürün Uyarısı: Sağlığınız İçin Tehlike Çanları Çalıyor! Clinictech Sahte Ürün Uyarısı: Sağlığınız İçin Tehlike Çanları Çalıyor!

Anlaşmalı Boşanma İtiraz Süresi

Boşanma davası, dilekçenin mahkemeye sunulması ve harçların ödenmesi ile başlar. İtiraz süresi, dilekçenin tebliğ edilmesiyle başlayıp 15 gün sürer. Gerekirse, mahkemeden ek süre talep edilebilir.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı, evlilik süresince edinilen malların boşanma anında paylaşılması işlemidir. Bu, genellikle avukatlarca hazırlanan mal paylaşımı protokolünde düzenlenir.

Anlaşmalı Boşanmada Velayet

Çocuğun velayeti, çocuğun yararına olacak şekilde mahkeme tarafından karara bağlanır. Anlaşmalı boşanmada velayet, eşler arasında mutabık kalınan bir konudur.

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Anlaşmalı boşanma davasında, çocuğun bakımı için gerekli masrafları karşılamak üzere belirlenen nafaka, çocuğun menfaatine uygun bir miktar olarak ayarlanır.

Kaynak: Haber Merkezi