Tahsin Erdem Trabzon Kökenli , Ömer Selim Alan ise Antalya.
O köşe yaz köşesi, bu köşe kış köşesi, ortada süt şişesi yani.
Biri daha var aslında ,Yeniden Refah Partisi adayı Cem Dereli'de  Trabzonlu.
Aslında diğer partilerin adaylarının çoğu Zonguldak kökenli değil.
Biraz daha ileri gideyim, Zonguldak milletvekillerinin çoğu da Zonguldak kökenli değil.
Sürekli Zonguldak milletvekili olarak televizyonlarda lanse edilen Deniz Yavuzyılmaz'ın konuşma üslubu bir bölge ağzı ama ben konuşmasında Zonguldak ağzı bir üslup göremiyorum. 
Kuzeyli'dir, Güneyli'dir bilmem ama Zonguldak doğumlu olmasına rağmen üslup başka bir yöreye ait. 
Ben dışarıdan biri olsam, “ Herhalde ,Zonguldaklılar böyle konuşuyor” derim.
Muharrem Avcı Rizeli...Filan

1924 ile 2023 arasında seçilen Zonguldak milletvekilleri arasında,  bu zamana kadar seçilen 200 milletvekilinden 130 tanesi Zonguldak doğumlu değil. Zonguldak doğumlu olsa da,  Zonguldak kökenli olmayanları hesaplasak ; bu rakam çok daha yukarılara çıkar.
Zonguldak Belediyesi 1899'da kuruldu. Bu zamana kadar görev yapan 37 belediye başkanından neredeyse tamamı Zonguldak kökenli değil.
Zonguldak'ın ilk Belediye Başkanı Elbasanlı Mehmet Lütfi Efendi de Zonguldak kökenli değil , son Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'da Zonguldak kökenli değil. 
Siyasi partilerin Zonguldak Merkez’de il, ilçe başkanlarına bakın bakalım nereli ?
Zonguldak'ın isminin kökeni bile yabancı. Zonguldak'ın il olmasında bile Fransızların parmağı var. Kurtuluş Savaşı sırasında Fransızların Osmanlı Sarayından Zonguldak'ın vilayet olmasını istemesi ve saray yanlısı bir valinin atanmasını istemesinden sonra ; Ankara'da Mustafa Kemal'in hamlesi ile mutasarrıflık haline getiriliyor. 
Lakin Zonguldak’ı düşman işgalinden kurtaran kim ? Zonguldak’ın yerlisi.

Bütün bunları niye anlatıyorum ?

Zonguldak'ta Zonguldak kökenli olmayanlara  ayrımcılık yapıldığını iddia edenler var ya ! 
Oysa durum tam tersi.
Zonguldak Merkez'de asıl Zonguldak kökenlilere ayrımcılık yapıldığını belirtmeye çalışıyorum.
Hatta Zonguldak‘ın yerlisini diğerlerinden ayırt etmek için "Kıvırcık lakabı takmışlar . Daha da beteri ; aşağılama şeklinde Zonguldak yerlisine “Apça” lakabını kim taktı dersiniz ? 
Zonguldak kökenliler başarısız mıydı da bunlar oluyordu ? 
Hem milletvekili olarak,  hem de belediye başkanı olarak baktığımızda en başarılı olanlar Zonguldak kökenli siyasetçilerdir. 
Kime sorarsanız sorun;  efsanevi , başarılı olarak Zonguldak kökenli milletvekilleri Veysel Atasoy ile Hasan Gemici gösterilir.
Şu an Zonguldak’ta en başarılı belediye başkanı , Çaycumalı ve Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı değil mi ? 
Milletvekili olmamasına rağmen maden işçilerini temsilen ,Çaycuma ilçesine bağlı Serdaroğlu Köyü'nden olduğunu bildiğim Eski  GMİS Başkanı Şemsi Denizer dünyaya kafa tuttu. Bu öz güveni nereden alıyordu ? 

Dün size Zonguldak’ın popülasyonlarını anlattım. Zonguldak şehir merkezi yüzyıllardır herhangi yerleşim olmadığını asıl yerleşimin Ereğli, Bartın, Filyos Nehri vadisi üzerinde kurulduğunu anlattım. Daha önceki yazılarımda ise , Zonguldak’a gelen ilk Türklerin yine aynı bölgelere yerleştiğinden bahsetmiştim. Zonguldak merkezine yerleşim 1800’lü yılların sonlarına doğru olduğu ve bunların çoğunun Zonguldak dışından bölgeye gelen yabancılar olduğunu belirtmiştim. Zonguldak yerlisini ise Şehir Merkezine çekebilmek için bazı projeler yapılmasına rağmen bu başarılı olamadı. Madenden emekli olanların çoğu köylerine geri döndü.
İşte beklide bunun nedeni , Zonguldak Şehir Merkezinde Zonguldak yerlisinin ayrımcılığa maruz kalmasından kaynaklanıyordur.
Hele siyasi olarak kurulan düzende , Zonguldak kökenli birinin ön plana çıkması neredeyse imkansız.

Özgür Özel bu cümleyi kurduğunda bunların hiç birinin farkında değildi ama bence Zonguldak’ın büyük probleminin ana damarına bastı aslında.
Özgür Özel’i eleştirenler, Zonguldak’ta yerlisi olmayanlara ayrımcılık yapıldığını vurgulayanlar da genelde Zonguldak kökenli değil. Aslında “ayrımcılığa karşıymış”  gibi ters algı yaratılıyor. O yüzden kimse bu konuyu bu yönden ele alamıyor. Böylelikle kurdukları düzen devam ediyor. 
Ama ortada Zonguldak’ın gelişimini etkileyen büyük bir sorun var. Zonguldak Şehir Merkezinin Zonguldak’ın tamamına hitap etmemesi , ilçeler ile bağının kopuk olmasının sebeplerinden biri de bu konudur.
Zonguldak tarihini inceleyen biri olarak benim kanaatim ; Asıl Zonguldaklılar , Zonguldak’ta ayrımcılığa uğruyor.

Kuzeyli, Güneyli 
O köşe yaz köşesi,  bu köşe kış köşesi,  ortada süt şişesi
Herkes köşeyi kapmış, ortada duran süt şişesi kim oluyor ? 

19 Mayıs kutlamalarında 2 öğrenci gösteri öncesi bayıldı 19 Mayıs kutlamalarında 2 öğrenci gösteri öncesi bayıldı

Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih

Kaynak: Haber Merkezi