Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Dedeman Otel'deki programına Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Muammer Avcı, Ahmet Çolakoğlu, İl Başkanı Mustafa Çağlayan, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıldız, Devrek Belediye Başkan Adayı Özcan Ulupınar ve STK Temsilcileri katıldı. 

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, açılış konuşmasını yaparken Filyos ve doğalgaz vurgusu yaptı. Vali Hacıbektaşoğlu, Bakan Özhaseki'den Filyos Vadi Projesi'ne hazırlık çalışmaları başta olmak üzere destek isteyerek "Şehir olmamız açısından da sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Turizm alanında çok önemli hamlelerimiz var. Bu konularda da zatıalinizin, Bakanlığımızın desteklerine ihtiyacımız var" dedi. 

"ZONGULDAK'IN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI, 1990'LI YILLARDAN İTİBAREN GERİLEMEYE BAŞLADI" 

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

18 yaşındaki genç kız neden öldü? İntihar mı, madde bağımlılığı mı? 18 yaşındaki genç kız neden öldü? İntihar mı, madde bağımlılığı mı?

"Çok zor ama birkaç cümleyle Zonguldak hakkında çok kısa bilgi vermek istiyorum. Zonguldak Osmanlı döneminde Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana ülkemizin sanayileşmesinin başladığı yerlerde en başta gelen yerlerden bir tanesi. Taşkömürü dediğimiz taşkömürü üretimine bağlı olarak demir çelik sanayi üretimi, enerji üretimi ve bütün ağır sanayinin endüstrisinin ülkemizin gelişmesinde lokomotif yıkım olan özelliklerden bir tanesi tabii 1990'lara gelindiğinde taşkömüründeki düşüşüyle bir üretim düşüşüyle yoğun bir Zonguldak'tan bir ülke ekonomisindeki katkısında bir gerileme olmuştur. Ama geldiğimiz sektör; sağlanan sektör çeşitlenmesiyle yine ülke ekonomisindeki başta olan yerini, önemli yerini lokomotif olma özelliğini korumaktadır. Bugün Zonguldak 19 bin wat elektrik üretimiyle Türkiye'nin elektriğini yüzde 50'sini üretmektedir. Yine 33 buçuk milyar vergi katkısıyla bir tahsilatı da 28 buçuk milyardır. Vergi tahsilat oranı da çok yüksektir. Dolayısıyla ülke ekonomimize çok önemli katkılar sağlamaktadır." 

"ZONGULDAK AFET BÖLGESİ, BU ANLAMDA SİZLERDEN DESTEK İSTİYORUZ" 

"Özellikle gaz işleme tesisinin yapılması çok önemli. 

Ülkemize katma değer üretmektedir ve Zonguldak ekonomisine de çok büyük aşamasında, inşa aşamasında çok büyük katkıları olmuştur. Doğalgazların katkısı da yine işlenmesiyle ülke ekonomisine Ağustos 2023 Ağustos'tan itibaren şebekelere gaz basılmaktadır. Tabii ticari liman, yine serbest bölge, endüstri bölgesi, ihtisas sanayi bölgeleri, sanayi bölgelerinin devreye alınmasıyla ki orada da çok önemli aşamalar kat edilmiştir. Filyos Vadisi Projesi Zonguldak ekonomisini, bölge ekonomisini ve ülke ekonomisini çok önemli bir noktaya getirecektir. Tabii burada şunu öngörmeye çalışıyoruz Sayın Bakanım. Özellikle bu Filyos Vadi Projesi'ne biz hazır mıyız? Şehirleşmemiz, altyapımız burada bizlere çok büyük destekleriniz gerekmekte açıkçası Sayın Bakan. Burada şehir altyapılarının bunun getireceği nüfus, hareket, ulaşım altyapısı, şehir altyapısı, şehirleşme bütün altyapılarımızı gözden geçirmemiz lazım. 

Bir de sayın bakanım ilave olarak Zonguldak ekonomisini anlatırken tabii biz gerçekten afet riski olan bir bölgedeyiz. Heyelan riskine maruz kalan bir bölgeyi bu dirençli afete karşı bilinçli bir bölge. Şehir olması açısından da sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Turizm alanında çok önemli hamlelerimiz var. Bu konularda da zatıalinizin, Bakanlığımızın desteklerine ihtiyacımız var. Şehrimize tekrar hoşgeldiniz diyorum."

I M G 20240328 124208 (850 X 500 Piksel)

I M G 20240328 124159 (850 X 500 Piksel)

Muhabir: Öznur Güneş