Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Ocak ayında verdikleri önergeye cevap gelmediğini belirten Ertuğrul , şunları kaydetti: “Türkiye’de vatandaşlarımız bir yıl boyunca her şehirde günün bazı saatlerinde anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini bile olumsuz etkilediği bilinen değer üzerinde kirli havaya maruz kalıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın gün ve saat bazında kontrol ettiği ve paylaştığı hava kalitesini gösteren değerler, Türkiye’de yaşayan insanların 24 saat boyunca zehir soluduğunu ortaya çıkarıyor.Zonguldak’ta hava kirlilik değerleri günlerdir kritik düzeyde seyrediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre 'kötü' olarak nitelenen hava kalitesi, uluslararası izleme ağların verilerinde “sağlıksız” olarak niteleniyor. Hava kalitesinin “kötü” olarak nitelendiği şartlarda, herkes için sağlık sorunlarının ortaya çıkması beklendiği gibi, hassas gruplar için çok ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması olası sonuçlar arasında sayılıyor.Geçtiğimiz Ocak ayında, Zonguldak’ta özellikle Ereğli ilçesinde bulunan fabrikalar sebebiyle oluşan hava kirliliğinin bölge halkı için taşıdığı riskleri ve bölgede bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarının etkinliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle sorduk. 

Madende kaza: İki işçi yandı Madende kaza: İki işçi yandı

Bakanlık tarafından oluşturulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nınKdz. Ereğli ilçesindeki Hava Kalitesi İzleme (HKİ) istasyonu ölçümlerine bakıldığında, yönetmeliğe göre sağlıklı yaşamı tehdit eden en yüksek seviyesi tozlaşma göstergesi olan PM10 limitleri, yılda en fazla 35 gün aşılabilmekte iken, 2021 yılında 220 gün, 2022 yılında 143 gün, 2023 yılının ilk 9 ayında ise 90 gün aşılmıştır. 2021 yılı Haziran ayından bu yana değerler analiz edildiğinde, her ayın ortalama %38’inde vatandaşlarımız “iyi olmayan hava” solumaktadır. Özellikle gece 21:00 – 04:00 arası tozlaşma limit değeri geçmektedir. Gece saatlerinde özellikle Kdz. Ereğli ilçemizde fabrikaların filtreleri çalışmamakta ya da kötü hammadde kullanılmaktadır. Yani vatandaşlarımız özellikle gece saatlerinde zehirli hava solumaktadır.Vatandaşlarımızın bireysel olarak kontrol edemediği bir faktör olan hava kirliliğine uzun süre maruz kalınmasının, kalp ve damar sağlığına ciddi zarar verebileceği, özellikle yaşlı kişilerde veya halihazırda kalp hastalığı bulunan kişilerde kalp krizi, inme, aritmiler ve kalp yetmezliği riskini arttırabileceği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.
Zonguldak’taki 5 istasyonda PM10 ve PM2.5 ölçümleri yayınlanırken, Kdz. Ereğli’de bulunan tek istasyonda PM2,5 ölçümlerinin neden yayınlanmadığına da sorularımız arasında yer vermiştik. Ancak bakanlık tarafından sorularımıza cevap verilmiyor! Zonguldak’ın havası alarm veriyor diyoruz, bu yeni bir şey de değil. Yıllardır sürekli gündeme alınan bir konu. Ancak bakanlığın bu konuya hiçbir müdahalesi yok!”

Kaynak: Haber Merkezi