Çarptı kaçtı: Polis peşine düştü Çarptı kaçtı: Polis peşine düştü

2019-2024 dönem belediyeciliğinde önemli işlerin yapıldığını ifade eden eski Belediye Meclis Üyesi Bekir Selçuk 2019-2024 AK Parti belediyeciliği ile Ömer Selim Alan döneminde Zonguldak bu makus talihini yendi, çetin ceviz olan kabuğunu kırdı, insanımızın şehir hayatını daha konforlu yaşaması için rutin yol bakım onarımlarını,  altyapı tesislerinin bakım, onarım ve iyileştirmelerini,  park ve bahçelerinin bakım ve onarımlarını ve yenilerinin mahallelerimize kazandırılması kaliteli ve kesintisiz şekilde yapıldı. Ömer Selim Alan ve belediye meclis üyeleri bir kuru teşekkürü hak etmiyor mu?" dedi.

Bekir Selçuk, sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı: "Zonguldak Belediye Binasına asılan borçlar tablosu ve Belediye Başkanı Tahsin Erdem' in bu tabloya ilişkin açıklaması hakkında ön değerlendirmem aşağıdaki gibidir;
1. 5393 Sayılı Belediye Kanunu' nun 68. Maddesinde "Borçlanma ve İktisadî Girişimler ", "Borçlanma" başlığı altında Belediyelerin borçlanma usul ve esasları ile bütçeye göre borçlanma sınırları belirlenmiştir. Zonguldak Belediyesinin borçları kanunla belirlenmiş sınırlar içerisinde olup Belediye Meclisinde onaylanmış yıllık bütçeye esas gelir ve giderlerin disiplinli takibi ile ödenmesi mümkün olan borçlardır.

2. Bu borçların ağırlıklı bölümünü oluşturan borçlardan biri hazine garantili dış kredili borcu olan arıtma tesisine ait borç (sanırım 7-8 yıllık vadeli odemesi kaldı) bir diğeri iller bankasi borcu ki bu da farklı iş kalemleri için ve farklı tarihlerde farklı yıllarda taksitlendirilerek ödemesi planlanarak alınmış borçlardır. Yine sigorta ve vergi borcu listede kamu borcu olarak yer almakta olup Türkiye' de neredeyse büyükşehirler dahil tüm belediyelerde bu tür borçlanma mevcuttur. Belediye işletme ve yatırım faaliyetlerinin yürütülmesi ve sürdürülebilir olması için müteahhitlere olan borçlar ile piyasaya olan borçlar miktarının aylık ödeme dengesini aksatmayacak şekilde olması gerekir ki onaylı denk bütçe olması dolayısıyla Belediye bütçesindeki gelir ve gider hesaplarının takiplerinin disiplinli şekilde yapılması suretiyle bunların ödemelerinin yapılması yeni başkan için de zor iş olmamalıdır. Sonuç olarak bu borçlar 2024 yılında ödenmesi gereken borçlar değil uzun yıllara vadelendirilerek ödenmesi planlanmış

borçlardır.

Belediyelerin asli görevi vatandaşının hayatını kolaylaştıracak tüm kamu hizmetlerine konforlu, kaliteli, kesintisiz ve güvenli şekilde erişimini sağlamaktır ve bu hizmetlerin icrasında ticari şirketler gibi kar amacı gütmez, bu sebeple de bazı faaliyetlerinden vazgeçemez, yani vatandaşına hizmetlerini eksiksiz yerine getirmek için borçlanması olağan bir durumdur. Nitekim İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019 öncesi seçim gezilerinde İstanbul gelirleri bağlamında "İstanbul nimet nimet" demesine karşılık bugün borcu 150 milyar TL ' yi aşmış, ilk meclis toplantısında ilave 4 milyar TL borçlanma için başkana yetki verilmiştir. Yüksek miktarda faaliyet gelirleri olan İSKİ, İGDAŞ,  KİPTAS, ISTON vs.  30' un üzerinde Ticari Şirketi ve gelirleri olmasına rağmen bu borç yüküne sahip Belediyeye bakıldığında Zonguldak Belediyesi'nin borcu bütçe değerleri açısından devede kulak gibi. Ayrıca döviz cinsinden 2019' da 73 milyon dolar olarak devir alınan toplam borç 2024' te 35 milyon dolar olarak devredilmiştir. Bütçe rakamları üzerinden bakıldığında; 2019 yılında gerçekleşen kesin bütçe yaklaşık 139 milyon TL iken Sn. Ömer Selim Alan yönetimine devredilen toplam borç yaklaşık 412 milyon TL yani bütçenin 3 katı. 2024' te belediye meclisi onaylı bütçesi yaklaşık 2 milyar TL iken devredilen toplam borç ise 1,15 milyar TL yani toplam borç onaylı bütçenin yarısı kadar. Artık Belediyenin çok mu borcu var, hiç yatırım yapılmamış mı, rutin hizmetler mi aksatılmış, geçmiş dönem borçları ödenmemiş mi,  belediye bütçesine yük olmadan büyük yatırımlar bakanlıklar uzerinden yapılmamış mı, hibelerle belediyenin Araç ve makina parkı genişletilerek

belediye birimlerinin imkan ve kabiliyeti artırılmamış mı? Siz bu rakamlar ve sahada gördükleriniz üzerinden kararı verin, Sn.Ömer Selim Alan' nın, Meclis üyelerinin ve belediye çalışanlarının başarılı ve gayretli hizmetlerinden dolayı haklarını teslim etmek gerektiğine ve en azından kuru bir teşekkürü hak ettiklerine inanıyorum.

3. Uzun yıllar boyunca insanımız, bırakın çok konforlu bir şehir hayatı sürmeyi asgari standartların altında şehir hayatı yaşamaya mahkum edilmiştir. Birkaç örnek vereyim, aynı sokakta zeminde kısa aralıklarla hem asfalt,  hem parke, hem beton ve hem de çukurları gördük, sürekli su hattı arızalarını uzun süre çamur akan suları yaşadık, şebeke suyunun basıncının yeterli gelmedigi mahalledeki insanimizin şikayetlerini dinledik,  bakımsız bırakılmış park ve bahçelere üzüldük vs.

4. 2019-2024 AK PARTİ  belediyeciliği ile Ömer Selim Alan döneminde Zonguldak bu makus talihini yendi, çetin ceviz olan kabuğunu kırdı, insanımızın şehir hayatını daha konforlu yaşaması için rutin yol bakım onarımlarını,  altyapı tesislerinin bakım, onarım ve iyileştirmelerini,  park ve bahçelerinin bakım ve onarımlarını ve yenilerinin mahallelerimize kazandırılması kaliteli ve kesintisiz şekilde yapıldı. Diğer tüm rutin belediyecilik faaliyetleri aynı dikkat ve özenle pandemi ve buna bağlı olarak dünyayı saran ekonomik gelişmeler ve son olarak yüzyılın depreminin yıkıcı etkilerine rağmen aksatılmadan yürütüldü.

Belediye öz kaynaklarıyla yapılamayacak orta ve büyük

bütçeli, Sahil projesi, Elmaspark, Kızlar plajı Engelli Yaşam Merkezinin yapımı, Ulutan barajı elektrik kesintisi etkisinin şehirde su akışını durdurmaması ve elektirik tüketim maliyetlerinin azaltılması adına yatırım yapılması hibe makina ve teçhizatın temini vs Belediye envanterine giren kuka, vidanjor, gsb, greyder, kamyon, kamyonet, çöp konteyneri vs. Hizmetleri Sn. Ömer Selim Alan' ın gayretleri ve milletvekillerimizin destekleriyle zonguldaka kazandırıldı.

Ayrıca, önceki dönem Belediye yönetimindeki 2019 öncesi dönemde hizmet alımı yapılan Araç kiralama ve Temizlik Şirketine gerekli bütçe disiplini uygulanamadığından ve ilave kaynak arayışına gidilmediğinden hakediş ödemeleri zamanında yapılamamış birikimli borç olarak büyümüş olan bu borç yine Sn. Ömer Selim Alan gayretleriyle belediye bütçesinden pay ayrılarak değil Hükümetimizin nakdi desteğiyle ödenmiştir.

5. Sn.Tahsin Erdem' in, toplam borç tablosunun beklentisinin üzerinde olduğunu ifade ederek en düşük maliyetli vaat projelerini bugünden başlatamayacağını açıkladığında gerçekten çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadım ve yine yazık oldu Zonguldak'a diye iç geçirdim. Nerede rutin belediyecilik hizmetlerini eksiksiz ve kaliteli şekilde yürütüp üzerine büyük projeler yapan ve yeni dönemde daha büyük projeler vaat eden AK PARTİ belediyeciliği ve nerede halihazırda biraz bekleyin bakalım, bütçeyi inceleyelim süt dağıtımını şimdi yapamayacağım diyen yeni başkan.

Sayın Başkanın, başkan olmadan henüz adaylığı süresince

belediyenin tüm gelirlerini, giderlerini ve borçlarını  bildiğinden şüphem yok, tüm bütçe tablolarını gerek CHP li meclis üyeleri aracılığıyla temin edebilir ve gerekse web sitesinden inceleyebilirdi diye düşünerek şüphe duymadığımı ifade ediyorum. Aksi takdirde, bir mali müşavir olarak yönetimine talip olduğu belediyenin mali tablolarına erişmeden neyle karşılaşacağını ön görmeden vaatlerini hangi bütçe ile hangi takvimde gerçekleştireceğine yönelik altlıkları hazırlamadan seçime girmesini düşünemiyorum, anlayamıyorum ve bunu kesinlikle doğru da bulmuyorum.

Sonuç olarak, Tahsin başkanın da içtenlikle söylediğine inandığım makam ağlama makamı değil sözlerinden hareketle diyorumki kaliteli ve kesintisiz rutin belediye faaliyetlerinin yürütülmesi  ve seçim vaatlerinin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesi Tahsin başkanın boynunun borcudur. Bunun için öz kaynakları yeterli gelmiyorsa bakanlıklardan veya kalkınma ajanslarından ilave ve yeni kaynaklar bulmalı ve AK PARTİ belediyeciliği ile kabuğu kırılan Zonguldak' ı eski günlerine geri döndüren başkan olmamalı. Türkiye' de şehircilik öylesine hızlı gelişiyor ve şehirler öyle ilerliyorki gezenler, görenler, izleyenler, yaşayanlar biliyor, şahit oluyor, önümüzdeki 5 yılda geriye gidişi yaşarsak bu diğer şehirlerimizin gelişmişlik bağlamında belki 10-15 yıllık geriye gidişe sebep olur. Bunu lütfen Zonguldak' a yaşatmayınız Tahsin Başkan ve tüm samimiyetimle bir Zonguldaklı olarak başarılı olmanızı ve seçim vaatlerinin de üzerinde işler yapmanızı diliyorum.

Kaynak: Haber Merkezi