TED Genel Merkezi tarafından eğitim alanında yapılan yeni çalışma kamuoyuyla paylaşıldı.
Eğitimin temel yapı taşlarından olan öğretmenlere yönelik düzenlenen "Öğretmene Yatırım, Geleceğe Atılım" başlıklı çalışma, TED Zonguldak Koleji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Burçin Bahadır tarafından açıklandı.
Bahadır yeni düzenlemeyle ilgili olarak öğretmenlerin gelir ve sosyal haklar konusunda bir çok ülkenin gerisinde kaldığını belirtti.
TED Genel Merkezinin, öğretmen yeterlikleri ile ilgili sorun alanlarını tanımladığını ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirdiğini belirten Bahadır; 12 ilde 2 bin yedi öğretmen, 272 yönetici, 4 bin 450 öğrenci ve 2 bin 112 velinin katıldığı bir alan araştırması gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Öğretmenlerin yıllık gelirinin, uluslararası ortalamalardan yaklaşık % 50 daha az olduğunu belirten Bahadır; şunları söyledi:
"Kurumlar arasında çekişme değil, ülkenin geleceği için işbirliği istiyoruz. Kurumlar arası işbirliği sağlanarak, öğretmen yetiştirmede kalite geliştirilmelidir.
Öğretmenlik mesleğini cazip hale getirecek önlemler alınmalıdır. Öğretmen yeterlikleri, stajyerlik dönemi mesleki gelişim uygulamaları ve hizmetiçi eğitim ile ilişkilendirilmelidir. Öğretmenlik mesleği yeterlikleri hizmet içi eğitim ve sürekli mesleki gelişim uygulamaları ile ilişkilendirilmelidir.
Öğretmenlik mesleği yeterlikleri, eğitim bilimleri alanında ve öğretim programlarında gelişmelerle uyumlu bir biçimde tanımlanmalıdır. Bu amaçla; Yeterliklerin ölçümlenmesinde ve uygulanmasında kullanılacak performans göstergeleri, önceliklere odaklanmalı ve yönetilebilir bir sayı ve içerikte düzenlenmelidir.
Öğretmen yeterlikleri, öğretmenlik kariyer sistemi ile ilişkilendirilmeli ve kariyer basamakları çerçevesinde öğretmenlerin görev ve sorumlulukları yeniden tanımlanmalıdır.
Yeterliklerin uygulanmasına aşamalı olarak ve yönetilebilir ölçekte başlanmalıdır. Yeterliklerin uygulanmasında öncelikle yasal, yapısal ve yönetsel düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Bu önerilerin ışığında, öğretmen yeterliklerinin geliştirlmesi için süreç ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilenmelidir.
Bu çözümlerden birinin eksik kalması ve öğretmen yeterliklerinin geliştirilmesi sürecinin bir bütün olarak ele alınmaması, bu yolda yapılan çalışmaların sonuçsuz kalmasına neden olacaktır."
Bahadır açıklamasında öğretmenleri de kutlayarak; "Biz de TED Zonguldak Koleji Vakfı Okulları olarak, öğrencilerimizi yarınlara en iyi şekilde hazırlayan ve bizlere güzel bir gelecek sunmak için çaba sarf eden tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü´nü kutluyoruz" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi