Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş tarafından yayınlanan makale şöyle: "Çok sayıda mağaranın bulunduğu ilimizdeki Sofular mağarası, görsel olarak ilimizdeki diğer mağaralardan farklı bir görüntü sunmasa da, bu güne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre, çökel birikimlerinin en uzun süre ve kesintisiz olarak izlenebildiği dünyadaki birkaç mağaralarından birisidir. Google arama motoruna Sofular cave (cave, İngilizce mağara demektir) diye yazarsanız mağara ile ilgili olarak yapılan birçok bilimsel yayına ulaşabilirsiniz.
Sofular mağarasından elde edilen sütun örnekleri (sarkıt, dikit), üzerinde yapılan bilimsel araştırmalara göre, günümüzden yaklaşık 300 bin yıl öncesinden (Holosen dönemi) itibaren günümüze kadar geçen süreçteki çökel birikimleri kesintisiz olarak izlenebilmektedir. Bu nedenle Sofular mağarası, paleoiklim araştırmaları açısından dünya genelinde çok özel bir öneme sahiptir.
Sofular mağarasından elde edilen sütun örnekleri üzerinde yapılan araştırmalara göre Doğu Akdeniz'deki diğer paleoiklim çalışmaları ile uyumlu olarak, Holosen döneminin (11 bin yıl-günümüz) son 300.000 bin yılında dünyada yağış miktarı ve yoğunluğunda dikkate değer bir artış olmuştur. Söz konusu dönemde, yaz aylarından itibaren artan güneşlenme ve yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları nedeniyle sonraki sonbahar ve kış aylarında çok daha güçlü yağışlar meydana gelmiştir.
Koruma altında olan Gökgöl mağarasının aksine, ilimizin doğal zenginlikleri arasında bulunan Sofular mağarası ile diğer mağaralarımız maalesef macera severlerin ve amatör mağaracıların denetimsiz girişine ve bilerek veya bilmeyerek verebilecekleri zararlara açık durumdadır. Polisiye önlemle denetimsiz girişler önlenemeyeceğine göre tek çare bu konuda bilinçlenmektir."