Zonguldak siyasette yeni bir rekabet ve çekişme dönemine girerken siyasetçi eşleri de bu rekabette rol almak için hazır. &[#]8216;Her başarılı erkeğin arkasında kadın vardır&[#]8221; söylemi ile; &[#]8220;Kadınlar başarılı erkeğin arkasındadır&[#]8217; söyleminin iç içe geçtiği bir dönemde özellikle siyaset yapanların eşlerine çok daha fazla iş düşüyor.

CHP İl Başkanlığı&[#]8217;ndan istifa eden Osman Yayla CHP kanadında şu ana kadar öne çıkan isim oldu. Yayla&[#]8217;nın adaylığını açıkladığı gün eşi Yüksel Yayla&[#]8217;nın bir menajeri andıran çabası dikkat çekti. Yüksel Yayla ilk günden beri partinin kadın kollarıyla güzel ilişkiler içinde bulunmasının yanında bazı toplantılarda adeta bir nefer gibi çalışıyor. Güler yüzlü ve sıcak kanlı yapısıyla eşini seçimlere en güzel şekilde hazırlamak için çaba sarf ediyor. Yine CHP kanadında başka bir isim Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık. Eşi Neriman Posbıyık&[#]8217;ın her zaman yakın desteğini alan Halil Posbıyık uzun yıllardır Zonguldak siyasetine farklı tarzıyla damga vurmuş durumda. Halil Posbıyık&[#]8217;ın Milletvekilliğine aday olması durumunda, Neriman Posbıyık eşinin en büyük yardımcısı olacak. Yine CHP&[#]8217;de adaylığı gündemde olan bir başka isim ise Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref. Eşref&[#]8217;in eşi Nermin Eşref ise Yüksel Yayla ve Neriman posbıyık&[#]8217;ın aksine pek ortalarda görünmeyen bir isim. Belediye Başkanlığı seçimi öncesinde eşinin aday olmasına pek sıcak bakmayan Nermin Eşref siyasete de mesafeli bir isim.


Ak Parti kanadında ise Milletvekilliği adaylığı için istifalar yeni yeni gelmeye başlıyor. Milletvekilleri ve muhtemel Milletvekili aday adayları arasında eşi çok ön planda olan isim görünmüyor. Ak Parti Milletvekili Köksal Toptan&[#]8217;ın uzun yıllardır devam eden siyaset yaşantısında eşi Saime Toptan&[#]8217;ın desteği örnek gösterilebilir. Siyaseten çok ön planda olmamasına karşın sosyal projelerin içinde olan Saime Toptan örnek alınması gereken siyasetçi eşlerinden birisi olarak gösteriliyor.


Siyasetteki daha pek çok ismin başarılı olması, bu başarıyı sürdürebilmesi ve toplumla ilişkilerini sağlıklı yürütebilmesi için eşlerinin desteği önemli. Seçim döneminde adaylar kadar eşlerde sahnede olacak ve aday adayları ve adaylar arasında rekabet arttıkça eşler de ister istemez bu rekabetin içinde olacak.


Bu destekten yoksun adayların uzun süreli siyasette başarılı olması ise çok zor görünüyor.


Milletvekilliği için aday adayı veya aday olacaklar üzerinde eşlerin direk bir etkisi yok ancak motivasyon, halkla ilişkiler, giyim, imaj çalışması gibi pek çok alanda bilinçli bir eş çok önemli. Sosyal sorumluluk projelerinde görev alıp, başarılı olmuş ve iyi ilişkiler kurmuş kadınların katkısı, bu tür projelerde yer almamış ve toplumla fazla bir diyalogu bulunmayan eşlere göre çok fazla.

Editör: Pusula Gazetesi