-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldak'ta, Türkiye'nin ilk ve tek maden müzesi olma özelliğini taşıyan, taş kömürünün yer altındaki üretimine dair şartların yansıtıldığı, 'Maden Müzesi' açıldığı günden bugüne kadar binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Müzenin yanındaki TTK'ya ait 129 yıllık maden ocağı ise adeta 'yaşayan müze' olarak ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kültür Bakanlığı'na bağlı Maden Müzesi'nin Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) devredilmesi gündemde. Müzenin TTK'ya devredilmesi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmedi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü Maden Müzesi'nin TTK'ya devrini onaylamadı, 10 yıllığına tahsisinin daha uygun olacağını belirtti.

Diğer taraftan Maden Müzesi'nin çevresindeki kirli ve bakımsız görüntü ise ziyarete gidenleri rahatsız ediyor. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Akçay, müze çevresindeki bakımsız görüntü ile yanlış bilgi olduğunu belirterek "Müzenin temizliği ve bakımı düzenli yapılıyor. Güvenlik görevlilerimiz görev başında takip ediliyor. Ancak maalesef roman vatandaşlarımız orayı geçiş güzergahı olarak kullanıyor ve bu da kirliliğe sebep oluyor. Kültür Müdürlüğü ve İl Özel İdare'nin ortak Eğitim Ocağı ile Maden Müzesi entegre olacak bir projemiz var. Orada ziyarete gelen vatandaşlarımızın oturup dinlenebileceği alanlar oluşturacağız. Maden Müzesi'ni en güzel hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.