Zonguldak'ta uyuşturucu operasyonu: 27 şüpheli yakalandı, 7'si tutuklandı Zonguldak'ta uyuşturucu operasyonu: 27 şüpheli yakalandı, 7'si tutuklandı

Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanlığı'nın 2 gün sürecek genel kurulunda bugün; açılış, protokol konuşmaları ve aday belirleme yapılacak. Yarın (18 Şubat Pazar) ise başkan ve yönetim kurulunun belirleneceği seçim yapılacak.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şube binasında yapılan kongreye; Maden Mühendisler Odası Şube Yönetim Kurulu üyesi Serdar Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, Makine Mühendisleri Odası şube yöneticileri, KESK'e bağlı sendikaların şube başkan ve temsilcileri ile üyeler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Genel Kurul'da Divan Başkanlığını ise Oda Yönetim Kurulu Üyesi Sabahat Mangaltepe yürütüyor.

Şube Başkanlığı'nı bırakan Birhan Şahin, genel kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi 15. Dönem Yönetim Kurulu olarak bir çalışma döneminin sonuna geldik.
TMMOB’nin önemli bileşenlerinden olan Makine Mühendisleri Odası 70 yıllık tarihinde çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirmeyi ilke edinmiştir.

20240217 112023

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu olarak tüm çalışmalarımızda meslek ve meslektaş sorunlarının ülke, kent ve toplum sorunlarından ayrılmayacağının bilinci ile üreten, sanayileşen, kalkınan, hakça bölüşen, bağımsız ve demokratik bir ülke için emekten, halktan yana politikaların yaşama geçirilmesini ve kamu çıkarlarının korunmasını temel ilke olarak kabul ettik.

Bu temel ilkeler doğrultusunda, yaşadığımız kentlerle ilgili görüş ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmayı toplumsal sorumluluk ve görev olarak algıladık.
Bugün, kentlerimizin ve toplumun yerel seçimlerde ihtiyacı olan temel yaklaşım, “toplumcu ve halkçı bir yerel yönetim” anlayışıdır. Yerel yönetimlerde daha özerk ve özgür bir yapı için temel çıkış noktası, halkın yönetimde söz, yetki ve karar sahibi olmasıdır. Çağdaş ve daha yaşanabilir kentler yaratılabilmesinin yolu donanımlı, bilgi, birikim, deneyim, beceri, irade ve vizyona sahip yerel yönetimlerim oluşturulmasından geçmektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak yerel seçimler öncesinde kentin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunacağına inandığımız, kamuoyunu doğrudan ilgilendiren “Yaşanabilir Bir Zonguldak İçin Öneriler” başlıklı önerilerimizi kent ölçeğinde çağdaş bir tartışma zemini yaratması umuduyla, kamuoyunun dikkatine sunduk.
Başlıklar halinde bir kaçına değinmek istiyorum.
Bunlardan birincisi Bölgesel Isıtma Sistemi..
Özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede konutlar, uzun yıllardır güvenli, işletimi kolay ve ekonomik olması nedeniyle bölge ısıtma sistemleri ile ısıtılmaktadır.

20240217 111845

Dünyadaki uygulamalar incelendiğinde, şehirlerde kurulan BIS’ların birçoğunun termik santrallerden beslendikleri görülmektedir.. Kentimizde birden fazla termik santral bulunmasına rağmen üretim esnasında oluşan atık ısının değerlendirilmesi esasına dayanan Bölgesel Isıtma Sisteminin kurulması ve işletilmesi mutlaka gündeme getirilmelidir.

Yine kentte mevcut bina, tesis ve yapılardan kamu sağlığı ve kentte yaşayan insanların can güvenliği açısından olası tehlike arz edecek olanların belirlenmesi ve bunlara dönük acil önlemlerin alınması yaşamsal öneme sahiptir dedik ve Fevkani Köprüsü ile ilgili bilimsel raporları gündeme taşıdık. Hazırlanan rapor ve yapılan incelemelerin ortak sonucu olarak; “mevcut köprü konstrüksiyonunun günümüz şartlarına göre risk taşıdığı, gerekli bakım ve iyileştirmenin yapılması veya köprünün yenilenmesinin uygun olacağı” önerilmektedir. Bu gerçek asla gözardı edilmemelidir.

Kent içi ulaşımın yeniden düzenlenmesi, Gazipaşa Caddesi’nin bir bölümünün belirli zaman aralıklarında araç trafiğine kapatılması, kent merkezi ile deniz arasındaki mevcut yapılaşmaların tamamının kaldırılarak kentin denizle buluşmasının sağlanması, Lavuar Alanı’nın düzenlenmesi, kent içi ulaşımda mümkün olduğunca raylı sistem ve toplu taşımacılığa yönelinmesi, örneğin Zonguldak-Asma, Zonguldak-Kozlu ve Zonguldak-Kilimli arasındaki mevcut raylı sistemden yaralanılarak bu istikamette bulunan yerleşim birimlerine ulaşımı sağlayacak çağdaş, güvenli, ekonomik “raylı ulaşım sistemi” kurulması bunlardan sıralayabileceğimiz bir kaçıdır.

Kentimizdeki tüm sorunlara ve olumsuzluklara karşın çözüm üretilmesi olanaklıdır. Önemli olan kentle ilgili bu tür önerilerin çoğaltılması ve tartışma zemini yaratılarak üzerinde toplumsal uzlaşma sağlanması ve yaşama geçirilmesidir.

Yine Oda çalışma ilkelerimiz doğrultusunda, asansör kontrollerinin piyasalaştırılmadan, kamusal denetim yaklaşımı içerisinde yapılması gerekliliğini savunduk.

Asansör periyodik kontrolleri kamusal denetim faaliyetidir. Bu denetim faaliyetinin esas sorumlusu ilgili kamu idaresi olan belediyelerdedir. Belediyeler bu denetimleri öncelikli olarak kendi bünyesinde yapmalı ya da kamu kurumu niteliğinde olan kurumlardan destek almalıdır. Kamusal anlayış gereği piyasalaştırılmamalı, özel şirketlere devredilmemelidir.

Halihazırda MMO-Zonguldak Şube olarak başta Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri olmak üzere, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile imzaladığımız 36 adet asansör protokolü ile Asansör Denetim Hizmetini vermeye devam ediyoruz. Bu yıl süresi dolan 16 protokolü yeniledik. Kdz. Ereğli, Çaycuma, Devrek, Gökçebey İlçe Belediyeleri ve diğer Belde Belediyeleri ile 4 yıl geçerli yeni protokolleri imzaladık. Belediye başkanları başta olmak üzere emeği geçen belediye personellerine ve oda çalışanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Size kısaca şube tarihçesinden bahsedeyim. MMO Ankara Şubesine bağlı olarak, Süleyman Kurtay ve Ahmet Soykurum’un Temsilci olarak görev yaptığı MMO Zonguldak İl Temsilciliği 1992 yılında o zamanki Oda Sekreteri rahmetli Suat Sezai GÜRÜ’ nün girişimleri ve ön açmasıyla Bölge Temsilciliği oldu. Başkanlığını Tuncer Özkan’ın yaptığı Bölge Temsilciliğinde DSİ işyeri temsilcisi olarak görev aldım.

1994 yılında yapılan ilk genel kurulda Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu illerini kapsayan, Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği ile 4 Temsilciliği bulunan ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi kuruldu. 

Şu anda ülke genelinde örgütlü 18 şubeden biri olarak faaliyetini sürdüren MMO Zonguldak Şubesinin 1996 yılında yapılan 2. Dönem Genel Kurulunda oluşan Şube Yönetim Kurulunda Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer aldım.

2002 Yılında yapılan 5. Dönem Genel Kurulda seçilen Şube Yönetim Kurulunda Şube Saymanı olarak görev aldım.

2004 Yılında yapılan 6. Dönem Genel Kurulda seçilen Şube Yönetim Kurulunda Şube Sekreteri olarak görev aldım. Sonraki 3 dönemde yine (7.8.9.) Şube Sekreteri olarak görevi sürdürdüm.

2012 Yılında yapılan genel kurulla görev alan 10. Dönem Şube Yönetim Kurulunda Şube Başkanı olarak görev aldım.

6 dönemdir değerli çalışma arkadaşlarımızla birlikte yürütmeye çalıştığım Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı görevim 16. Dönem Şube Genel Kurulu ile sonlanacak. Bu Dönem Şube Genel Kurulunda ben ve bu saydığım bütün görevlerde birlikte omuz omuza emek verdiğimiz değerli kader arkadaşım, kadim dostum, yoldaşım Şube Başkan Vekili Ahmet Zoroğlu ile aday olmayarak görevi sonlandıracağız.

Aynı çalışma ilkeleriyle Şube çalışmalarını birlikte yürüttüğümüz arkadaşlarımız bu dönem göreve talip olacaklar. Bayrağı teslim almak üzere aday olacak ekibin bizden çok daha iyi işler yürüteceğine inancımız tamdır. Sizleri 16. Dönem Şube Genel Kurulunda bu arkadaşlarımıza destek olmaya çağırıyoruz.

Görev süremiz içinde Oda’mıza katkı ve desteklerini esirgemeyen siz değerli üyelerimize, etkinliklerimizde yanımızda olan meslek ve bilim insanlarına, demokrasi, hak ve özgürlükler mücadelesinde bizlere omuz veren emek ve meslek örgütlerine, geleceğimiz öğrencilerimize, 16. Dönem Şube Genel Kurulu’ nda iradesini oy vererek kullanacak olan üyelerimize en içten dileklerimizle teşekkür ediyor, yeni dönemde Şube organlarında görev almak üzere aday olacak ve görev alacak meslektaşlarımıza başarı dileklerimi sunuyorum."

Muhabir: Öznur Güneş