Ürünlerin; etkili ve güvenli bir şekilde tedarik edilmesini, depolanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Lojistik hizmet sağlayıcıları oldukça geniş bir yelpazede hizmet verir. Denizcilik, havayolu, karayolu ve demiryolu ile sağlanabilen lojistik hizmetleri; farklı alanlarda müşterilere çözüm sunar. Ayrıca depolama ve dağıtım hizmetleriyle de ilgilenerek siparişlerin yönetimi konusunda destek olur.

Müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara çözüm bulmak için geniş bir bilgi ve uzmanlık birikimine sahip olmaları gerekir. Teknolojik yeniliklerle lojistik süreçlerde verimliliği artırır. Lojistik hizmet sağlayıcılarının ne olduğuna ve görevlerine değindik.

Bitcoin, Altcoin ve Kripto Para Haberleri: Piyasa Güncellemeleri Bitcoin, Altcoin ve Kripto Para Haberleri: Piyasa Güncellemeleri

Lojistik Nedir?

Ürün ve hizmetlerin, üretim noktalarından tüketim noktalarına veya müşterilere ulaştırılma sürecine lojistik denir. Tedarik zinciri yönetimi, depolama, stok yönetimi, taşımacılık, malzeme işleme ve sipariş işleme gibi pek çok alt alana sahip olan bu kavramın temel amacı mal ve hizmetlerin istenilen yerde ve zamanda olabildiğince uygun maliyetle etkili bir şekilde ulaştırılmasına yardımcı olmaktır. Bu sebeple lojistik faaliyetler, tedarik zinciri ve bu süreçteki akışı optimize etmeyi amaçlar. Aynı zamanda işletmenin rekabet avantajı elde etmesini ve alanında öne çıkmasını sağlamayı da hedefler.

Bu alanda faaliyet gösteren lojistik hizmetleri ise ürünlerin tedarik zinciri boyunca taşınmasını, depolanmasını, paketlenmesini, dağıtılmasını ve tüm süreçler için müşterilere en verimli desteğin sağlanmasına olanak tanır. Lojistik hizmet sağlayıcıları çoğu zaman taşıma şirketleri, depolama ve dağıtım merkezleri, lojistik yazılım sağlayıcıları, gümrük brokerleri ve lojistik danışmanlık firmaları gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterebilir. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre farklı hizmetler sunarak lojistik operasyonların çok daha verimli ve etkili bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu hizmet sağlayıcıları üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek müşterilerin memnun kalmasını amaç edinir.

Lojistik Hizmet Sağlayıcılarının Ne Gibi Görevleri Vardır?

Lojistik süreç hangi alanda gerçekleşirse gerçekleşsin pek çok aşamadan oluşur. Bu aşamaların her biri birbirine bağlı. Birinde gerçekleşen herhangi bir aksaklık diğerlerine de etki eder. Bu nedenle her bir adımda dikkatli bir şekilde ilerlemek gerekir. Lojistik hizmet sağlayıcılarının temel görevi süreç boyunca gereken özeni ve dikkati sağlamak olsa da her bir aşamada farklı görevleri var. Taşımacılık için müşterilerin malzemelerini veya ürünlerini bir yerden diğerine taşıma görevini üstlenir. Havayolu, denizyolu ya da karayolu gibi farklı yollarla bu süreç tamamlanabilir.

Depolama adımında hizmet sağlayıcılar, müşterilerin ürün veya malzemelerini tesislerde saklar. Depolama hizmetlerinde genellikle envanter yönetimi, stok takibi, ambalajlama ya da paketleme gibi ek hizmetler yer alır. Bu ek hizmetler taşıma ve depolama sürecinde etkili olur. Taşınan ürün veya malzemelerin müşterilere ulaştırılması sürecini yönetmek de hizmet sağlayıcıların görevinde. Ürün ya da malzemeler toplanır, sıralanır, paketlenir ve ardından teslimata çıkar.

Ayrıca uluslararası taşımacılıkta hizmet sağlayıcılar, gümrük işleriyle ilgili de hizmet sunar. İthalat ve ihracat işlemlerinin gümrük mevzuatlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi önemli. Bunun yanı sıra müşterilerin tedarik zinciri süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olmak da görevleri arasında yer alır. Tedarik zinciri sürecinde; tedarikçilerle olan ilişkilerin yönetilmesi, envanter optimizasyonu ve lojistik maliyetlerinin azaltılması gibi noktalar bulunur. Aynı zamanda bazı müşteriler için lojistik süreç ve operasyonlar konusunda danışmanlık hizmeti sağlamak da görev ve sorumluluklar arasında bulunur. Müşterilerin lojistik operasyonlarının çok daha verimli ve güvenli hâle getirilmesi lojistik hizmet sağlayıcının yaptığı danışmanlık ile mümkün olur. 

Kaynak: Haber Merkezi