Genel Maden İşçileri Sendika (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir, işten çıkarılma ile tehdit edilen Karbomet Madenciliğin işçileri ile görüştüler.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:
"Firmada çalışan arkadaşlarımızla görüştük. İşveren temsilcileriyle de durumu değerlendirdik. İşçi arkadaşlarımızın haklı talepleri var. İşverenin de kendini haklı gördüğü noktalar var. İhaleye yapıldığı tarihten günümüze gelene kadar ekonomik şartların değişmesinden kaynaklı bir takım mazeretleri var.
Ancak şunu söylemek gerekir; burada suçlu aramaktan ziyade GMİS Yönetimi olarak yıllardır bu işlerin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) eliyle yapılması gerektiğini kamuoyuna ve yetkililere izah etmeye çalıştık. 'Taşerona Hayır' diyerek meydanlara çıkarak miting ve eylemler yaptık. Derdimizi anlatmaya çalıştık. Biliyorduk ki, taşeronla beraber yapılan işlerin sonu facia olacaktır. Geldiğimiz noktada; Allah bir daha göstermesin, Soma'da yaşadığımız facia bunun en canlı ve en üzücü örneği olmuştur.

Lavuarlardaki cevher yıkama işlemlerinin biz TTK eliyle yapılmasını söyledik. Ancak yetkililer tüm uyarılarımıza rağmen bizi anlamadılar, anlamamakta ısrar ettiler. TTK'nın değişik müesseselerinde cevher yıkama işlemi lavuarlarda özel sektör eliyle hizmet alımı yöntemiyle devam edildi.

Daha önce başka müesseselerde yaşanan sorunları kamuoyu ve yetkililer yakinen biliniyor. Bugün, TTK Kozlu Müessesesi'nin lavuar tesislerinde yıkama işlemlerinde çalışan işçilerimiz bir takım taleplerinin yerine getirilmediği için haklı nedenlerle eylem yapmışlardır. Arkadaşlarımız dünkü eylemlerinin ardından işverendeki daha önceki alacaklarını tahsil ettiler.

Arkadaşlarımız iş güvenliği malzemelerinin yetersiz kaldığından dolayı eylem yaptıklarını dile getiriyorlar. Ancak, ekonomik krizin hat safhada olduğu günümüz Türkiye'sinde asgari ücretle lavuar işçiliği yapılmasının doğru olmadığını ve ücretlerinde iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

GMİS olarak burada yetkili değiliz. Ancak bizim işimiz sadece emekçi ve işçi arkadaşlarımız ile işveren arkadaşımız arasında arabulucu olmak amacıyla çaba sarf ediyoruz. İşveren kanadıyla 'burada ne yapılabilir' yönünde görüşeceğiz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İnsanların evine ekmek götürmekte zorlandığı bu süreçte, ekonomik krizin hat safhaya ulaştığı, insanların geçim sıkıntısının hat safhada olduğu bu günlerde arkadaşlarımızın bu şekilde mağdur edilmesi doğru değil. Ama TTK yetkilileri tarafından, ama bakanlık yetkilileri tarafından, ama bölgemizdeki yöneticilerimiz tarafından arkadaşlarımızın sorunlarının biran çözülmesi için çaba sarf edilmesi gerekiyor.

GMİS olarak biz her zaman adaletten ve adaletin sağlanmasından yanayız. Ne işçi ezilsin, ne işveren ezilsin. Hem işveren kazansın, hem işçimiz kazansın istiyoruz. Bugüne kadar felsefemiz bu oldu, çabamız bu yönde oldu. İşverenin ve işçilerin sorunlarının masaya yatırılarak sorunun çözümünden yanayız."