Zonguldak'ta kaçak ocakların işsizlikle alakalı bir durumun olmadığını ifade ederek "Kim kaçak ocakta para için çalışıyorsa, kim o paraya gelsin bana ben ona iş bulacağım" diye konuştu.

Milletvekili Saffet Bozkurt açıkladı: 11 yeni ilave mahkeme kuruluyor Milletvekili Saffet Bozkurt açıkladı: 11 yeni ilave mahkeme kuruluyor


Vali Osman Hacıbektaşoğlu, kaçak ocaklarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Burada vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bizim için her şeyden daha önemlidir. Dolayısıyla bu maden ocaklarında iş güvenliği şartlarından yoksun. Denetimsiz bir şekilde hiçbir şekilde üretim yapılmasını istemiyoruz. Bu konuda hem Jandarma bölgesinde hem emniyet bölgesinde sürekli denetimler yapılıyor. Yapılan her ihbar  değerlendiriliyor. Son bir haftada 1 ihbar alınmış ve denetim yapılmış. İki kaçak ocak imha edilmiştir.
Zonguldak'ta 2023 yılında kaçak ocaklarda 1434 denetim yapılmış. Denetimler sonucunda 234 ocak kapatılmış. 108 adli ve idari işlem yapılarak 116 ton kömür ele geçirilmiştir. 2024 yılının ilk iki ayında 237 denetim yapılmış. 19 ocak kapatılmış, 38 adli ve idari işlem yapılmış ve 16.5 ton kömüre el konulmuştur. Bir önceki yılın ilk iki ayına kıyasla denetimlerde yüzde 16, ele geçirilen kömürde yüzde 300 oranında bir artış gerçekleştirilmiştir."

"Denetimlerle, ocakların yakalanmasıyla imha edilmesiyle, kapatılmasıyla tek başına bu işin önüne geçmek. Yani bunu birçok kişi 'işsizlik var da insanlar bunu yapıyor' diye bir şey yok. Yoğun olarak yapıldığı mahallelerdeki yöneticilerle, bütün işin içinde olan herkesle konuştum. Ve biz bilenlerle sadece arkadaşlarımız tabii ki biliyorlar ama bu toplumda bunu konuşuyoruz. Tek başına bu işsizlikle ve iş aramakla, ekmeğini kazanmakla ilgili bir şey değil. Bunun geçmişten beri bir alışkanlık, bir işe gidip sigortalı bilgisi olmayan, tüm vaktini oraya hapsetmek orada birkaç saat geçti. Yani başka bir işi de oluyor. Aynı zamanda birkaç saatini de orada geçirerek bir üretim yapılıyor.
Yani biz bunların en başta tabii yeni iş alanlarının nasıl konusunda tüm Zonguldak bu konuda zaten çok büyük bir çaba içerisinde. İş dünyası Zonguldak siyaseti hükümetimize örnek ve sanayi bölgesiyle ilgili yatırımların tespiti, yeni yatırımların yapılması çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Zonguldak ekonomisi dönüştü, dönüşüyor. Yine Türkiye Taşkömürü Kurumu'na iki bin kişi en son alındı. Belki yine  iki bin üç bin kişi işe alınacak. Bu ihtiyaç var, ihtiyaç olduğu kadar kişi de alınacak. Bu konuda yine şu çok önemli bir etken. Daha önce bu adli cezayı gerektiren bir adli suçtur, adli suç kapsamının çıkarılması idari kabahat kapsamına alın ve para cezasına muhatap olması yani bu konuda caydırıcılığı mutlaka etkilemiştir. Bunların hiçbiri mazeret değil. Biz burada denetimlerimizi, ısrarla bunları arkadaşlarımızla, ailemizle bir şekilde konuşuyoruz,  tutuyoruz. Bizim bu konuda gönlümüz razı değil. Yani kaçak ocaklarda bir insanımızın yani hiçbir yerde yaralanmasına razı değiliz. Ama orada elbette ki insanın olduğu, çalıştığı yerde iş kazası olabilir. Bütün tedbirlerini alırsınız. Yine olabilir. Orada insanın olup olmadığı belli değil. Bırakın gerekli şartları, iş güvenliği şartlarını oluşturmak mümkün değil zaten bu ocaklarda. Bunu herkes biliyor arkadaşlar. Dolayısıyla bunu masumlaştırma işimiz, gücümüz yok. Onun için oraya gidiyoruz. Bunu hoş görmek, uygun görmek mümkün değil. Birileri bunu hoş görse, uygun görse de biz bunu hoş görmüyoruz, uygun görmüyoruz. Bunu ben gençlerimize, vatandaşımıza reva görmüyorum. Kaçak ocakta çalışacak ve orada alacağı paraya muhtaçsa gelsin ben o kişiye iş bulacağım. Yani burada dolayısıyla bu denetimlerimizin  birçok yönü var ama bunu sürekli arkadaşlarımızla da paylaşıyoruz. Biz bunlara razı değiliz. Arkadaşlarımızın bu çalışmasına razı değiliz. Ve biz bu konuda bütün gücümüzle mücadelemizi yapacağız arkadaşlar."

Muhabir: Öznur Güneş