Çaycuma Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çaycuma eski cezaevi “Kaymakam Serkan Keçeli Kültür Merkezi” adıyla hizmete başlıyor. Kütüphane ve müzenin yanı sıra bahçesinde bir sergi alanı oluşturulup kafeterya da yapılan merkezin açılışı, 16 Mart Cumartesi günü yapılıyor. Saat 18.45’de yapılacak açılış törenine bir konferans vermek üzere o tarihte Çaycuma’da bulunacak “Hocaların hocası” Prof. Dr. Ruşen Keleş de katılıyor. Çaycuma Belediyesi, açılış için mahkûm kalan ya da ziyarete gelen kişilerin cezaevi içinde ya da önünde çektirdiği fotoğraflardan oluşan bir sergi de hazırlıyor.

TEMELİ 1948 YILINDA ATILDI, 1951’DE AÇILDI

Çaycuma’nın ayakta kalmış eski yapılarından biri olan ve bu yönüyle ilçe için “bellek mekân” özelliği taşıyan Çaycuma Ceza ve Tevkifevinin temeli, Adalet Bakanlığının tip projesine göre, A tipi cezaevi olarak, 1948 yılında atıldı. Geleneksel taş yapı işçiliğiyle inşa edilerek 1951 yılında hizmete giren yapının kapasitesi 24 kişilikti. Kadın ve çocuklar için ayrı bölümleri de olan yapının içinde 4 adet koğuş, 2 havalandırma bahçesi birer banyo ve mutfak bulunuyordu. 

RESTORASYONU ÇAYBEL TARAFINDAN YAPILDI

58 yıllık hizmetinin ardından, 2009’da, fiziki koşullarının yetersizliği ve kapasite düşüklüğü nedeniyle kapatılan cezaevi, 2020 yılında, Çaycuma Kaymakamlığı tarafından, kütüphane – müze olarak kullanılmak üzere Çaycuma Belediyesine devredildi. Çaycuma Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Çaycuma Ceza ve Tevkifevi’nin restorasyon projesi Mimar Mustafa Çınar Ünal ve Mimar Elif Ünal tarafından çizildi. Her türlü uygulama ve imalat Çaycuma Belediyesinin şirketi ÇAYBEL tarafından yapıldı.

BELEDİYEYE DEVRİNİ SAĞLAYAN KAYMAKAM SERKAN KEÇELİ’NİN ADI VERİLDİ

Bahçesine ahşap malzemeden kafeterya ve cezaevi duygusunu vermek üzere labirent şeklinde planlanmış sergileme alanı eklenerek bir kültür merkezi fonksiyonu kazandırılan Çaycuma Ceza ve Tevkif Evi, ilçenin yeni sosyal mekânı olarak hizmete alındı. Çaycuma Belediye Meclisi, Mart 2024 tarihli oturumunda, restorasyonu tamamlanarak kültür merkezi fonksiyonu kazandırılan eski cezaevine, 2014-2019 yılları arasında Çaycuma Kaymakamlığı yapan ve bu görevi sırasında yapının Çaycuma Belediyesine devrini sağlayan Kaymakam Serkan Keçeli’nin adının verilmesini kararlaştırdı.

SERKAN KEÇELİ KİMDİR

Serkan Keçeli 1979’da Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çay’da, lise öğrenimini Manisa’da tamamladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığında Ziraat Teknisyeni olarak 4 yıl görev yaptı. 2002’de, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl açılan kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Sivas’a atandı. Evli ve dört çocuk babası olup iyi derecede İngilizce bilen Keçeli, 2014-2019 yılları arasında Çaycuma Kaymakamlığı yaptı. Halen, İller İdaresi Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Ekonomi ve Kalkınma Politikası Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi Ekonomi ve Kalkınma Politikası Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi

Muhabir: Yeliz Alagöz