Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) 15-16 Ekim tarihlerinde 'Yatırım, Üretim ve İstihdam' konulu Filyos Kongresi gerçekleştirildi.

BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, daire müdürleri ve akademisyenler katıldı.
İki gün boyunca sürecek kongrede; Doğalgaz üretim, iletişim ve işleme, Sürdürülebilir Endüstriyel Kalkınma, Liman ve Lojistik-1' Yeşil Endüstri ve Çelik Sektörü, Göç ve İstihdam, Filyos ve Turizm konularında akademisyenler sunum yapacak.
Kongre başlamadan önce yine aynı salonda 'Ebabil' adlı serginin açılışı gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kongrede açılış konuşmasını Prof. Dr. Ahmet Özarslan gerçekleştirdi.
Özarslan, konuşmasında kongre programı hakkında bilgilendirme yapti. Programda zoom üzerinden de konuşmalar yapılacak.

Rektör Çufalı konuşmasında üniversite olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirterek "Filyos üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Üniversite olarak başarılarımızdancda bahsetmek istiyorum. Grizu 263 takımımız ülkede ve dünyada başarılı oldular. Bir takımımız daha var. Zonguldak'ta böyle bir kültür oluştuğu yönünde güzel sözler duyuyoruz. Öğrencilerimiz başarılarına devam ediyor, kendileri ile gurur duyuyoruz. Hastanemiz yine başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyoruz, dışarıdan ameliyat olmak için bizim hastanemize geliyor. Filyos'a gelince biz çok önemsiyoruz. Üniversite olarak 2021 yılını Filyos Yılı ilan ettik. Filyos için daha önce yaptığımız çağrıyı yine yapıyoruz. Buradan yine proje çağrısında bulunuyoruz. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Filyos Kongresinde yaptığı konuşmada "Projenin ete kemiğe bürünmesi ile hızla gelişmeler yaşanıyor. Projenin gecikmesi biraz bıkkınlık aşamasına gelmiş. Türkiye Petrolleri'nin Doğalgaz bulması ile proje daha bir ivme kazandı. Üniversitenin kamu ve özel sektörle birlikte hareket etmesi güzel. Burada yatırım ve İstihdam sağlanması özlenen bir durum. Buraya sadece yatırım ve İstihdam olarak bakilmamalı toplumsal ve kırsal kalkınmayı gösteriyor. İlimizde Bakanlığımızın gayretleleri ve ilde yapılan çalışmalarla oldukça gelişme sağlandı. Ulaşımının tamamlandığında büyük ve etkili bir proje olacak. Yetişmiş elemanlara ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı İŞKUR, Halk Eğitim, Esnaf ve Sanatkarlar Odası bize bu konuda destek olacaklar. Bu kongrenin hazırlanmasında emeği geçen başta Rektör hocamız olmak üzere tebrik ediyorum. Bu çalışmaların sık sık yapılmasını temenni ediyorum" dedi.

Köksal Toptan, konuşmasında "Filyos deyince tüyü titreyenlerden ve heyecan duyanlardan biriyim. Burada olmaktan ise büyük onur ve gurur duyuyorum. Sayın Çufalı'ya teşekkür ederim. Buranın çocuğu, bu üniversiteyi büyütmek, öğrencileri başarısı ile yurt dışına duyurmak en büyük hayaliydi ve başardı. Kendisini tebrik ediyorum. Ancak başarının üzerine başarı katmazsınız çok başarılı sayılmazsınız. Prof. Dr. Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanımızdan bu kentin daha çok faydalanması gerekiyor. Bu ilden iki İl çıktı. Bartın ve Karabük çıktı. Onlara bakıyoruz hep bir gayret içindeler.
Filyos Projesi sürecinde başımdan geçenleri anlayarak size dert yanmak istemiyorum. Çok çektik, çok laf işittik. Gazeteciler manşet attı: 'Yalan söylüyor' diye. Biz işimize, önümüze baktık. Ankara'da Filyos Projesi ile ilgili ilk toplantıyı yaptık. Özel sektörleri ve kurumları davet ettik. Bu yolda moralimiz bozuldu ama yılmadık. 150 yıl sonra pes etmek bu nesle yakışmazdı. Sonrasında bu toplantıları Zonguldak'a taşıdık. Toplantıdan çıkan görüşleri Ankara'ya iletmeye başladık. Herkes anlatılanları takdirle karşılıyor ancak uygulamaya gelince adım atamıyoruz. O zaman devlet aygıtının orada kullanmanın ne kadar zor olduğunu anladım.
Filyos Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi, istese de artık gündemden düşmez. Ancak bir çevre faktörü var, hava, deniz ve orman kirliliği aklınıza ne gelirse çevre kirliliği faktörü ile karşılaşabilirsiniz. Burada hangi Termik santrali kurarsanız kurun sadece Zonguldak'ı değil çevre illeri de kirletecek. Çevreyi kirletecek bir sanayi olamaz. Buna ben de karşı çıkarım. Hepimizin de karşı çıkması gerekir. Türkiye'nin en iyi Valisi bizde bunun değerini bilelim. Valilik yaptığı şehirlerde kalkınmaya nasıl katkı verdiğini biliyoruz.

Filyos Projesi'ne Karayolu var, deniz yolu var, hava yolu ve demir yolu var. Türkiye'de böyle bir yatırım yok. Türkiye'nin ve Zonguldak'ın en büyük projelerinden biri." dedi.