İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan &8216;Evde Sağlık Hizmetleri&8217; faaliyetleri konusunda Bartın İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalara başladıklarını ifade etti. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde evde yatağa bağlı hastalar için verilecek olan sağlık hizmetlerinde görev alacak personeli eğitime aldıklarını ifade eden Sağlık Müdürü Nacaroğlu, 14 kişiden oluşan doktor, sağlık memuru, ebe ve hemşirelerin eğitimde yer aldığını belirtti. Müdür Nacaroğlu, eğitime alınan sağlık çalışanlarına İl Sağlık Müdürlüğü binasında Operatör Doktor ve Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Orhan Kırşanlı, Plastik Cerrah Doktor Adem Arslan ve Tıbbi Teknolog Yeşim Tutumlu tarafından evde sağlık hizmetleri konusunda teorik ve pratik bilgiler verildiğini söyledi.



Etkin ve ulaşılabilir şekilde


Müdür Nacaroğlu, evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil,

tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumları bünyesinde evde sağlık hizmetleri birimlerinin kurulmasına karar verildiğini söyledi. Nacaroğlu, bu birimlerin asgari fiziki donanımı ile araç, gereç ve personel standardının ve ilgili personelin görev yetki ve sorumluluklarının, iletişim, uygulanacak randevu, kayıt ve takip sisteminin tanımlanması ve uygulamanın denetimine ilişkin usul ve esasların belirlenerek evde sağlık hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı ile etkin ve ulaşılabilir bir şekilde uygulanmasının sağlanacağını kaydetti. Nacaroğlu, uygulamanın bu hizmetleri vermeye yetkili kılınacak yataklı tedavi kurumlarını, toplum sağlığı merkezlerini ve buralarda çalışan personel ile aile hekimlerini, aile sağlığı merkezlerini ve aile sağlığı elemanlarını kapsadığını ifade etti.


Hizmet nasıl verilecek


Sağlık Müdürü Nacaroğlu, &8220;Evde sağlık hizmeti; çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleridir. Evde sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı&8217;na bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim ve araştırma hastaneleri ile genel veya dal hastaneleri bünyesinde kurulan evde sağlık hizmeti birimleri ile toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi ve aile hekimleri vasıtası ile sunulacak&8221; diye konuştu.


Başvurular Müdürlüğe


Henüz evde bakım hizmetlerine başlanmadığını ancak başvuruların şimdiden yapılabileceğini ifade eden Müdür Nacaroğlu, telefon ile doğrudan yapılan başvuruların karşılandığını ve kayda alındığını söyledi. Nacaroğlu, ildeki tüm evde sağlık hizmet birimleri, toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi ve aile hekimlikleri ile irtibatlandırılmış santral donanımı ve özel telefon hattı bulunan, evde sağlık hizmetinin hangi seviyede verileceğini belirleyen ve buna göre yönlendirmesini yapan, evde sağlık birimleri arasındaki organizasyon ve koordinasyonu sağlayan ve aynı zamanda hastaları ilgili diğer kuruluşlara yönlendiren ve gerektiğinde bu kuruluşlarla ilişkilendiren bir birim olacağını söyledi.


Değerlendirme nasıl yapılacak


Müdür Nacaroğlu &8220;Başvurular Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan evde sağlık hizmetleri iletişim ve koordinasyon merkezine yapılabilir. Başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda duruma göre, tabip, hemşire veya sosyal çalışmacı tarafından ikametine gidilerek vaka yerinde değerlendirilir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucu konusunda, menfi veya müspet olup olmadığına bakılmaksızın, en kısa sürede bilgi verilir. Başvurusu olumsuz neticelenenler sebepleri konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilir. Hastanın evde sağlık hizmetine kabul edilip edilmediği koordinasyon merkezine ve kayıtlı olduğu aile hekimine de bildirilir&8221; şeklinde konuştu.


Hizmet sonlandırılabilir


İl Sağlık Müdürü Nacaroğlu, &8220;Kişiye verilen evde sağlık hizmeti Sağlık Bakanlığı&8217;nın belirlediği bazı durumlar ile sonlandırılır. Evde sağlık hizmeti verilen hastanın uygulanan tedavi ile iyileşerek tedavi ihtiyacının ortadan kalkması, evde sağlık hizmeti sunulan hasta için uygulanacak sağlık bakım ve tedavinin, belli bir aşamadan sonra sağlık personeli gerektirmeden uygulanabilecek hale gelmesi, evde sağlık hizmeti sunulan hastanın, sağlık kurumuna yatırılarak tedavi edilmesini gerektiren tıbbi endikasyonun oluşması, hastanın kendisi veya kanuni temsilcilerinin hizmeti sonlandırmayı talep etmesi, hastanın vefat etmesi ve hasta veya yakınlarının tedaviye uyumsuz davranışları, direnç göstermeleri, önerilere uymamaları halinde verilen hizmetin faydası sorumlu tabip tarafından sorgulanır ve hizmetin sonlandırılmasına karar verilebilir&8221; ifadesini kullandı.


&8216;Ebelerimiz önemli bir mihenk taşıdır&8217;


İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, her yıl 21&8211;28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ebeler Haftası nedeniyle Bartın&8217;da görev yapan ebeleri de kutladı. Anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinin sunumunda ebelerin önemli bir mihenk taşı olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Nacaroğlu, &8220;Anne ve çocuk sağlığının yükseltilmesi, geliştirilmesi, anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla sunulan her hizmet toplumların gelişmişlik düzeylerini göstermektedir. Toplum sağlığı hizmetleri içerisinde önemli bir yer teşkil eden anne ve çocuk hizmetlerinin sunumunda ebelerimiz önemli bir mihenk taşıdır&8221; dedi.


Bartın&8217;da 127 ebe görev yapıyor


Nacaroğlu &8220;Anne ve bebeğe; doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ile tedavi hizmetlerinin sunulmasında ve ilimizdeki anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasında hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde fedakârca ve özveriyle çalışan tüm ebelerimizin Ebeler Haftası&8217;nı kutlar, başarılarının devamını dilerim&8221; dedi. Bartın&8217;da toplam 127 ebenin görev yaptığını belirten İl Sağlık Müdürü Nacaroğlu, bu 127 ebenin 3&8217;ünün özel ebe, 54&8217;ünün Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi&8217;nde, 73&8217;ünün ise Sağlık Müdürlüğü ve Aile Hekimliklerinde hizmet verdiğini söyledi.
Editör: Pusula Gazetesi