Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin Olağan Genel Kurulu, dün Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Salona, üye ve belirlenen misafirler dışında kimse alınmadı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı kongre salonunda adaylar Ercan Şehri ve Aydın Arıcı, ilk olarak basına birlikte poz verdi.

Ardından Divan oluşturmak için önerge okundu ve Divan Başkanlığına Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Mehmet Azman seçildi. Azman, “Kongrenin Bartın, Karabük ve Zonguldak ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Kooperatifin 2014 yılı faaliyet raporunun okunmasının ardından Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun’a söz verildi. Coşkun, “Genel kurul salonu gerçekten esnafa yakışır bir halde. Başkan adaylarımıza teşekkür ediyorum. Siyasi partilere örnek olacak bir genel kurul yaşıyoruz. Bu genel kurulun ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Aydın Arıcı, konuşmasında, mevcut Başkan ve yeniden aday olan Ercan Şehri’yi sert dille eleştirdi. Hizmetkar bir adayın görev almasını dilediğini belirten Arıcı, şunları söyledi:

ARICI: “YILLARDIR HÜSEYİN ABİ İLE ERCAN ABİNİN KAVGALARINI İZİYORUZ”

“Kooperatif iyi yönetilmediği için aday oldum. Dışarıdan memur ya da bazı kişiler tarafından yönetiliyor. Ercan abiye soruyorum, ‘İyi yönetilen bir kooperatife icra gelir mi?’ diye. Yakışmadı. Ercan abi, ‘Biz çalışıyoruz, bizi Aydın Arıcı engelliyor’ diyor. El insaf. Ercan abi benim esnaf arkadaşıma kredi çıkardı da ben ‘verme mi?’ dedim. Nasıl engelledim? Ercan abi, ‘Maaş almadım’ diyor. Gelir-gider raporlarına baktım, ‘57 bin 500 başkan giderleri’ diyor. Almadıysan, gidince sende Hüseyin Abi gibi yapacaksın biz de sana paranı ödeyeceğiz? Esnafı geziyorum, ‘Başkan kredileri açtı. Çalışıyor’ diyorlar. Ercan Abi, sen bu odada kaç yıldır görev yapıyorsun? O zaman açılan kredilerden de, kapanan kredilerden de sen sorumlusun. Yıllardır Hüseyin Abiyle kavgalarını izliyoruz. Bizim dönemimizde böyle şeyler olmayacak. Biz, birlik ve beraberliği sağlayacağız. Kooperatifi yönetenler sosyal olmalıdır. Cenazesinde saf tutmalı, düğününde halay çekmelidir. Kendi üyesinin cenazesine katılmayan anlayışı reddediyoruz. ‘Aydın Arıcı gelirse hepinizi icraya verecek’ diyorlar. Ben Hüseyin Özdemir döneminde çok zor günler geçirdim. Hüseyin Özdemir bana çok çektirdi. İçinizden gelmiş bir insan olarak ben size yaşadıklarımı yaşatır mıyım? Asla yaşatmayacağım, söz veriyorum.”

“ÜYELERİMİZİN KÖTÜ GÜNÜNDE YANINDA OLACAĞIZ”

“Ercan abi senin mesleğin nedir? Dayamışsın sırtını devletin kurumlarına her yerde başkansın. İşte ben bu işgale son vermek için adayım. Kurumsallık ve ciddiyet başta olacak. Cenaze arabası alacağız. Üyelerimizin kötü gününde de yanında olacağız. Üniversite okuyan esnaf arkadaşlarımızın çocuklarına burs vereceğiz. Kötü gününde yanında olmayan kooperatifin amacı bence yarım kalmış olur. İpotekli kredilerde kefil bulma zorunluluğunu ortadan kaldıracağız. Ben inatçı ve mücadeleci bir adamım ve hiç şüpheniz olmasın. Benim Halk Bankası’ndan gelecek paraya ihtiyacım yok. Ercan Abi 300 bin lira geldiği zaman seviniyor. Benim sıkıntım sicili temiz esnaf yok. Beraber koşturup sicil affını çıkartacağız. Bölge milletvekillerine herkes baskı yapsın kartopu misali çığ oluştururuz. Mücadele edeceğiz. Söz veriyorum, dediklerimi yapamazsam, o koltuk bana haram olsun.”

ŞEHRİ, ARICI’YA TEK TEK YANIT VERDİ

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ercan Şehri de, eleştirileri dikkate aldığını belirterek, Aydın Arıcı’ya tek tek yanıt verdi.

Başkan Şehri, konuşmasında şunları söyledi:

“Herkes bir şey söyler. Kooperatifi ben başlattım. 4 sene Başkan Yardımcılığı yaptım. 10 seneye yakın denetim kurulundaydım. Hüseyin Özdemir Başkan olduğunda 7 kişilik yöneticiliğimiz vardı. O dönem bizden her şey saklandı. Bankadan gelen paralar bizlerden saklandı. Yönetici olarak haberimiz yok, ama sonra biz kötü olduk. Biz bunları Hüseyin’e sorduğumuzda ‘onda bir şey yok’ derdi. Geldiğimde 2,5 milyon faiz ödedik. 5 kuruş da para almadım. Mücadelelerim sonrasında 6 gruptan kredileri açtırdık. Geçilemeyecek şeyleri kimse bana anlatmasın. Ben burayı aldığım zaman 1,5 trilyon arkadan gelen para vardı. Haydar arkadaşıma teşekkür ediyorum mücadele ettik ve borcu azalttık. Hüseyin Özdemir ile mahkemelik olduğumuz doğru. Neden? ‘Oturum paralarından kimse para almayacak’ dedik. Sonra gitti bizi mahkemeye verdi. 2 sene de mahkeme sürdü. Mahkeme de ‘angarya olarak çalışamaz’ dedi. Avukatıma ‘bunu taksitlendirelim de ödeyelim’ dedim. O da kabul etmedi ve peşin yatırdık. Biz parayı yatırdık, ama o gitmiş kiracılarımıza icra yollamış. Makam arabasını sattım, emeklilerin parasını ödedim. ‘Vatan haini’ dediler ve ‘binayı da satacak’ dediler. Siz zor durumdayken, ben makam aracının arkasında mı oturacağım? Yok öyle bir şey. Sicil affı da istediğiniz kadar yırtının, çıkmıyor. ‘Özel bankayım’ diyor ve yapmıyor. İster oy verin, ister vermeyin benim görevim sanayideki arkadaşlarımı dükkan sahibi yaptım. Esnaf arkadaşımızın borcunu yapılandırdım ve 174 kişiyi kurtardım. 44 kişiyi emekli ettirdim.”

ERCAN ŞEHRİ ÜYELERİN GÜVENİNİ TAZELEDİ

Başkan Adayı Aydın Arıcı’nın listesinde; Kadir Habipoğlu, Mehmet Boran, Hasan Şenol, Alpay Aşçı bulunurken, mevcut Başkan Ercan Şehri’nin listesinde ise; Süleyman Erbay, Muammer Öztürk, Birol Kundakçıoğlu, İsmet Kaya yer aldı.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. İlk olarak üye olmayanlar dışarıya çıkarıldı. Divan Başkanı Mehmet Azman ve yanında bulunan iki üye, tek tek oy vermek için kartlarını kaldıranları saydılar. Oylama sonucunda Ercan Şehri 247, Aydın Arıcı 99 oy alırken, Şehri yeniden başkanlığa seçildi.

Zaman zaman küçük çaplı gerginliklere sahne olan kongrede tartışmanın çıkmaması her iki adayı da sevindirdi. Kongrenin tamamlanmasının ardından Ercan Şehri ve Aydın Arıcı birbirlerini tebrik etti ve basına poz verdi.

Yeniden Başkanlığa seçilen Ercan Şehri, tüm üyelerine teşekkür ederek, “Çok güzel oldu. Aydın da saygılı davrandı. Sayım yapan arkadaşlarıma itinalı çalışma yaptıkları için teşekkür ederim. Çok mutluyum. Bundan sonra herkesin gönlünü kazanmak isterim” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi